URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 August 2017, 18:30

Alertă veterinară: Primul focar de pestă porcină africană din România se află în apropiere de Bihor

Alertă veterinară: Primul focar de pestă porcină africană din România se află în apropiere de Bihor sursa foto: www.adevarul.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunţat că Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat luni, într-o gospodărie situată la periferia municipiului Satu Mare, primul focar de pestă porcină africană din România, fiind afectate şapte animale, iar o investigație epidemiologică a relevat şi existenţa un al doilea focar, secundar.

DSVSA transmite şi recomandări pentru proprietarii de animale, pentru a evita răspândirea bolii.

O boală rezistentă

Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici. Boala nu se transmite de la animal la om, prin urmare nu afectează omul, dar cauzează un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat în rândul efectivelor de animale, iar pentru combaterea ei sunt necesare eforturi mari.

Până în prezent, informează DSVSA Bihor, boala nu a fost niciodată confirmată în România, dar începând din 2007 evoluează în statele estice din Caucaz, mai ales în Georgia, Armenia, Azerbaijan, Rusia, Ukraina şi Belarus. În trecut, pesta porcină africană a mai fost semnalată în Spania, Portugalia, Franţa, Olanda şi Italia (Sardinia). Începând din ianuarie 2014, mai multe mii de cazuri la porcii mistreţi şi câteva zeci de focare au fost notificate de state membre al Uniunii Europene ca Lituania, Letonia, Polonia, Estonia și de curând și în Cehia.

Mecanismele modului de răspândire a acestui virus sunt încă neclare, dar se pare că răspândirea rapidă a bolii are loc excluzând căile clasice de infecţie (prin animale bolnave), în special datorită neglijenţei umane, din cauza proastei manipulări a carcaselor şi produselor provenite de la porcii infectaţi. În baza rezultatelor preliminare, se pare că și în cazul focarului din România virusul a fost introdus în gospodărie prin intermediul unor alimente de origine animală contaminate provenite din Ucraina.

Recomandări de la specialişti

În scopul prevenirii introducerii bolii pe teritoriul județului Bihor, DSVSA a dispus implementarea unui program de măsuri preventive și de control. De asemenea, autorităţile sanitar-veterinare transmit proprietarilor de animale câteva recomandări.

Acestea se referă la asigurarea condițiilor de biosecuritate în toate exploatațiile de porcine (gospodării și ferme comerciale), cu interzicerea accesului la animale cu statut neconoscut, respectiv menținerea animalelor doar în adăposturi (fiind interzisă scoaterea acestora pe pășuni), precum şi la hrănirea animalelor doar cu furaje sigure, anume pentru această specie, cu origine cunoscută (fiind interzisă hranirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică, ca de pildă restaurante, cantine etc.)

Totodată, DSVSA le cere cetăţenilor să anunţe de urgență medicul veterinar local sau zonal, ori chiar direct a DSVSA Bihor, precum și Primăria sau Consiliul local, cu privire la orice caz de îmbolnăvire a porcilor, precum şi cu privire la orice identificare de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON