URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2019, 17:15

ALDE s-a eliberat: Vicepreşedintele CJ Bihor, Traian Bodea, a votat contra aliaţilor din UDMR şi PSD, trântind rectificarea bugetului judeţului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei doi reprezentanţi ALDE din Consiliul Judeţean, vicepreşedintele Traian Bodea şi consilierul Julien Mateiaş, au „semnat” sâmbătă, la o reuniune cu teme importante pe ordinea de zi, o adevărată declaraţie de independenţă faţă de PSD şi UDMR, partidele care din 2016 conduc judeţul.

Datorită celor doi, opoziţia PNL-istă a devenit practic majoritară, reuşind să revoce Consiliul de Administraţie al Aeroportului, dar şi să respingă proiectul gândit de preşedintele Pasztor Sandor şi de vicele Ioan Mang pentru rectificarea bugetului judeţului.

"Rearanjare de cifre"

Ostilităţile la finele cărora ALDE trecea de partea PNL au fost declanşate de consilierii liberali Călin Gal şi Ionel Avrigeanu, care au criticat dur proiectul pentru rectificarea bugetului adoptat în luna iunie.

„Este o rearanjare a cifrelor”, a catalogat Avrigeanu proiectul asumat de Pasztor şi de Mang, criticând, de pildă, faptul că la Teatrul Szigligeti creşte cu 60% alocarea pentru plata diurnelor, reducerea fondurilor atribuite pentru modernizarea drumului judeţean dintre Salonta şi Tinca, pentru renovarea fostei Policlinici Mari, dar mai ales pentru reducerea banilor cu care Aeroportul trebuia să liciteze amenajarea căilor de acces de la noul terminal, aflat încă în construcţie, la DN 79, fără de care terminalul, chiar dacă va fi finalizat, nu poate funcţiona, deci nici companiile aeriene nu ar putea opera noi curse externe.

Traian cel dur

După ce preşedintele Pasztor şi vicele Mang au dat diverse explicaţii reducerii fondurilor pentru investiţii, motivând în general prin faptul că nu mai există timpul necesar derulării lor până la finele anului, balanţa dezbaterilor şi apoi a rezultatului votului a înclinat-o, surprinzător, vicepreşedintele Traian Bodea, de la ALDE, considerat timp de trei ani a cincea roată la căruţa PSD şi UDMR.

Bodea a amintit că la precedenta rectificare a bugetului, în august, la iniţiativa lui Mang au fost alocate unor primării de comune 11 milioane lei pentru repararea unor drumuri comunale, dar nu se ştie ce au făcut primăriile cu aceşti bani, propunând amânarea votului până la o „analiză”. În lipsa acesteia, a spus Bodea, „nu putem da un CEC în alb”, avertizând totodată că dacă proiectul va fi supus votului „mă simt obligat să votez contra”.

S-au rugat degeaba

Atât Mang, cât şi Pasztor, s-au străduit degeaba să-l înduplece. „Oricum banii ăştia nu mai sunt la noi. Bugetul de azi a fost discutat de cei trei de la această masă. Eu sunt de acord şi să facem această analiză, dar haideţi să nu amânăm proiectul de astăzi. Pe domnul Bodea îl rog să facă parte din comisia de analiză, dar haideţi să votăm proiectul”, a spus Mang, în timp ce Pasztor a deplâns „victimele colaterale”, exemplificând, cu iz de şantaj, că Primăria Aleşd (condusă de un edil PNL) aşteaptă un milion de lei pentru Complexul Sportiv de la Pădurea Neagră”.

Pledoariile capilor PSD şi UDMR s-au dovedit zadarnice. La vot, atât Bodea, cât şi celălalt ales ALDE, consilierul Julien Mateiaş, au votat amânarea dezbaterii rectificării bugetare, alături de cei 16 aleşi PNL, lăsându-şi cei 16 parteneri de până acum în minoritate.

A fost doar începutul: după încă aproape două ore, aceiaşi doi reprezentanţi ai ALDE i-au susţinut pe liberali şi la revocarea membrilor Consiliului de Administraţie al Aeroportului, chiar dacă în acest organism liberal-democraţii aveau şi ei doi colegi. “ALDE Bihor urmărește dezvoltarea Aeroportului și a județului Bihor. CA-ul de la Aeroport trebuia evaluat și, dacă nu face față criteriilor de performanță, trebuia demis”, a fost explicaţia scurtă a preşedintelui ALDE Bihor, Ciprian Blejan, care a "savurat" din sală isprava colegilor săi de partid.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PCR transpartinic. Ep.: Telenovela "CJ Bihor". Alt episod
I. ””Este o rearanjare a cifrelor”, a catalogat Avrigeanu proiectul asumat de Pasztor şi de Mang, criticând, de pildă, faptul că la Teatrul Szigligeti creşte cu 60% alocarea pentru plata diurnelor, reducerea fondurilor atribuite pentru modernizarea drumului judeţean dintre Salonta şi Tinca, pentru renovarea fostei Policlinici Mari, dar mai ales pentru reducerea banilor cu care Aeroportul trebuia să liciteze amenajarea căilor de acces de la noul terminal, aflat încă în construcţie, la DN 79, fără de care terminalul, chiar dacă va fi finalizat, nu poate funcţiona, deci nici companiile aeriene nu ar putea opera noi curse externe.” 1. Grija (obedienţa?) lui János ur faţă de pretențiile nomenclaturii ”Trinomului” local nu mai este demult o noutate. Dar până când concretizată şi prin ”ușurarea” buzunarului bihoreanului de bună credinţă, fără consultarea prealabilă a acestuia? II. ”După ce preşedintele Pasztor şi vicele Mang au dat diverse explicaţii reducerii fondurilor pentru investiţii, motivând în general prin faptul că nu mai există timpul necesar derulării lor până la finele anului, balanţa dezbaterilor şi apoi a rezultatului votului a înclinat-o, surprinzător, vicepreşedintele Traian Bodea, de la ALDE, considerat timp de trei ani a cincea roată la căruţa PSD şi UDMR.” 1. O replică binevenită unora de la CJ Bihor cu apucături de grof. Ar trebui să nu fie singulară; 2. Încă un efect al trimiterii de ”călugărţe” în BSV-uri, de unii din nomenclatura PSD. Se impune un copy-paste după cei de la ”Trinom”. Am dreptate, sau nu, bodyguard Stângă? PS ”Doar adevărul ne poate vindeca!” - Oana Zamfir (Antena 3). Și de politrucii/numiții politic cu apucături/mentalități de grof/iredentiste din instituțiile Statului Român. Somn ușor sobor de generali non-MApN din jurul lui Herr ”Ghinion”!
Postat 28 Septembrie 2019, 21:58 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON