URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 August 2019, 07:57

Adolescentul care a căzut victimă în accidentul de la Tileagd alături de bunici a murit. Inima lui bate în pieptul unui alt băiat, din Germania (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un adolescent în vârstă de 16 ani din Iaşi, victima tragicului accident produs pe 3 august, în localitatea bihoreană Tileagd, eveniment în care au murit şi bunicii săi, s-a stins din viaţă după o săptămână în care a stat conectat la aparate în Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Deşi devastaţi de durere, părinţii lui au fost de acord să-i doneze organele, iar inima lui bate acum în corpul unui tânăr de 17 ani din Germania.

Era un altruist

Adolescentul, Iancu Cristin Crăciun (foto medalion), călătorea spre casă împreună cu bunicii săi din partea mamei, după ce îşi petrecuseră câteva zile în Băile Felix, când maşina lor, Matiz, a fost izbită de un microbuz condus de un orădean care a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare şi a pătruns pe contrasens.

În urma impactului, autoturismul în care se afla familia din Iaşi a fost distrusă. Şoferul, un bărbat de 79 ani, a murit pe loc. Soţia sa, în vârstă de 74 ani, a decedat la scurt timp după ce a fost transportată la spital, iar nepotul celor doi, cu leziuni grave la nivelul capului şi toracelui, a fost operat de urgenţă.

Iancu Crăciun, victimă accident rutier TileagdDin nefericire, băiatul nu şi-a mai revenit, iar după câteva zile, a intrat în moarte cerebrală.

"Pentru părinţii adolescentului a fost o tragedie, era unicul lor copil, un copil cuminte, olimpic la Matematică, foarte talentat la Română. Însă cu toate că au fost copleşiţi de durere, ei au acceptat să doneze organele copilului, ca să salveze alte vieţi", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, dr. Carmen Pantiş, coordonatorul Programului de Transplant Bihor.

Tatăl băiatului, Cristin Crăciun, a declarat reporterului că familia a decis să recurgă la acest gest tocmai pentru că şi adolescentul şi-ar fi dorit.

"Ştim că asta ar fi fost şi dorinţa lui Iancu. Era un copil altruist", a spus bărbatul.

O nouă şansă la viaţă

Inima lui Iancu a ajuns în Germania pentru că în România nu a fost găsit nici un pacient compatibil.

Ca atare, Agenţia Naţională de Transplant a oferit cordul Fundaţiei Eurotransplant, organizaţie non-profit din domeniul transplantului de organe, din care fac parte opt ţări: Austria, Belgia, Croaţia, Germania, Ungaria, Luxemburg, Olanda şi Slovenia.

Deşi nu este membră a organizaţiei, România a semnat un acord de colaborare cu aceasta, iar în cazul în care în ţară nu sunt găsiţi pacienţi compatibili, organele prelevate sunt oferite pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare ale ţărilor membre. Acordul este unul de tip bilateral, ca atare şi pacienţii români pot primi organe prin acelaşi sistem.

În acest fel, mulţumită familiei din România, un alt adolescent, din Germania, diagnosticat cu cardiopatie dilatativă în formă terminală, a primit o nouă şansă la viaţă. Pacientul are 17 ani, deci cu doar un an mai mare decât Iancu.

"Pe 14 august, o echipă de medici din Berlin au venit la ora 4 dimineaţa la Oradea, a prelevat cordul, iar la ora 6 au plecat înapoi, pentru a face intervenţia chirurgicală", a mai explicat Pantiş.

Corneea şi ficatul adolescentului au ajuns la pacienţi din Bucureşti şi rinichii, la Cluj.

"A fost un gest rar, al acestor părinţi, pentru care le mulţumim", a ţinut să sublinieze coordonatoarea Programului de Transplant Bihor.

Fii ce vrei tu

Corpul neînsufleţit al adolescentului a ajuns acasă, la Iaşi, săptămâna trecută, fiind înmormântat sâmbătă, de rude, prieteni şi colegii lui de la Colegiul Naţional Emil Racoviţă, unde în această toamnă ar fi intrat în clasa a X-a. Colegii lui au postat în memoria lui Iancu un mic filmuleţ îl descriu ca un adolescent frumos atât la suflet, cât şi la chip, inteligent, studios, de o profunzime interioară rar întâlnită la un elev de vârsta lui.

"Iancu avea un suflet cald, era sensibil, empatic şi altruist. Atent la trebuinţele celor din jur, îşi cerea scuze pentru greşelile celorlalţi, atunci când era cazul. Recunoscător, politicos şi foarte bine-crescut, se supăra deseori când regulile erau încălcate. Ambiţios şi pasionat de cunoaştere, cu o cultură generală uimitoare, îşi făcuse din perfecţiune un ideal firesc. Până într-o zi de vacanţă… Iancu, fie ca sufletul tău curat să se îndrepte spre lăcaşul luminii eterne! Drum lin către lumea îngerilor!", scrie în postare.

Colegii adolescentului au ataşat şi un scurt filmuleţ în care Iancu îi sfătuia pe tineri să fie întotdeauna ce vor ei să fie, nu ce vor alţii.

"Vreau să vă spun doar atât: Încercaţi să fiţi ce vreţi voi să fiţi, nu ce vrea lumea să fiţi", a spus tânărul în mesaj (video mai jos).

Transplantul de cord prelevat de la un pacient român, realizat la Berlin, nu este singurul. Un alt cord prelevat tot la Oradea, a fost oferit tot prin Eurotransplant, unui pacient din Zagreb. De asemenea, doi plămâni au ajuns la Viena. Şi în acest caz, prelevarea s-a făcut la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON