URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Februarie 2020, 22:53

Acuze grave ale unui ambulanţier din Oradea: Combinezoanele personalului din ambulanţe asigură protecţie nu anti-virus, ci pentru... grădinari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o intervenţie telefonică susţinută sâmbătă la Digi 24, un ambulanţier din Oradea, Adrian Marcon, cunoscut contestatar al conducerii Serviciului de Ambulanţă a Judeţului Bihor, a lansat noi acuzaţii împotriva echipei manageriale.

Bărbatul a afirmat că ambulanţele cu care se intervine pentru transportarea persoanelor suspecte de infectare cu coronavirus au fost dotate cu echipamente de protecţie care, în realitate, nu asigură protecţia împotriva virusurilor, fiind concepute spre a fi folosite de grădinari, mecanici şi zugravi.

Costume pentru grădinărit

„Le-am primit de la Ambulanţă, dar sunt pentru grădinărit, pentru mecanici auto, pentru zugravi, nu sunt nicidecum pentru a proteja biologic”, a afirmat ambulanţierul, adăugând despre combinezoanele de protecţie că sunt slabe calitativ şi se pot rupe uşor.

Marcon a mai spus şi că personalul SAJ Bihor nu a fost instruit asupra procedurilor de lucru şi că maşinile cu care sunt transportate persoanele suspecte de infectare cu coronavirus nu sunt dezinfectate de la o intervenţie la alta, pentru că ambulanţierii nu ar avea timp.

„Se pleacă de la un caz la altul fără dezinfecţie, fără nimic, nici nu ştim dacă suntem infectaţi cu virus sau nu, dar suntem cel puţin suspecţi. N-am fost informaţi, n-am fost prelucraţi cu nimic cum să luăm acele costume, care se vede că nu sunt deloc pentru protecţia anti-virus”, a spus ambulanţierul.

Întrebat de moderatorul Digi 24, Marcon a afirmat că ar fi vrut să reclame aceste probleme managerului SAJ Bihor, însă acesta este în concediu. „Nu stă nimeni de vorbă cu noi. Şeful SAJ este în concediu, dar nici nu sunt tocmai bine văzut de el”, a spus bărbatul.

În confuzie

Contactat de BIHOREANUL, managerul SAJ Bihor, dr. Liciniu Venter, a răspuns punctual acuzaţiilor aduse de ambulanţierul Adrian Marcon, precizând întâi de toate că în această perioadă nu se află nicidecum în concediu, ba chiar a participat, sâmbătă după-amiază, la o şedinţă a celulei de criză anti-coronavirus la Prefectura Bihor.

Pe de altă parte, dr. Venter a afirmat că angajaţii au timp să dezinfecteze autospecialele cu care au fost transportate persoane suspecte de infectare cu coronavirus, din simplul motiv că în decurs de o săptămână au făcut doar două asemenea transporturi. Totodată, el a specificat că nu ambulanţierii se ocupă de dezinfectarea maşinilor, ci asistenţii.

„Procedurile nici nu sunt complexe: ambulanţa trebuie aerisită, spălată şi apoi dezinfectată cu un dezinfectant uzual", a spus medicul.

În ce priveşte combinezoanele de protecţie, şeful SAJ a afirmat că instituţia deţine două tipuri de astfel de echipamente.

„Avem combinezoane de tip 3M, cum aţi văzut că au şi colegii epidemiologi şi cei de la SMURD, şi combinezoane de tipul celor despre care dl Marcon spune că nu asigură protecţie biologică. Pe acestea le-am achiziţionat prin SICAP (n.r. – Sistemul informatic de achiziţii publice), cu specificaţia protecţie biologică, în urmă cu două săptămâni, 200 de bucăţi. Da, au desene că pot fi folosite şi în alte profesii, dar asigură inclusiv protecţie radiologică şi chimică, deci şi împotriva infectării cu virusuri. Asigură protecţie de tipul 5 şi 6, dar pentru că ne trebuia un standard diferit, standardul 14126, am cerut săptămâna trecută schimbarea lor. Furnizorul a spus că ni le schimbă, dar n-a avut acum, din cauza solicitărilor mari pe care le are producătorul francez. Asta nu înseamnă că nu le putem folosi în siguranţă până ni se aduc altele”, a declarat BIHOREANULUI şeful SAJ Bihor.

Managerul a respins și acuzațiile privind faptul că angajații SAJ nu ar fi fost instruiți legat de procedura în caz de suspecți de coronavirus, spunând că acestora li s-a pus în vedere procedura transmisă de la București, informația fiind confirmată și de alți medici, consultați de BIHOREANUL.

Ambulanţier anti-corupţie

De altfel, Adrian Marcon a contestat constant competenţa actualei conduceri a SAJ Bihor încă de anul trecut, când i-a acuzat pe managerul Liciniu Venter, pe directorul medical, dr. Tiberiu Bondar, pe directorul economic, Liviu Sabău Popa, şi pe directorul de îngrijiri, Gencsi Laszlo, că ar fi beneficiat de un concurs aranjat pentru ocuparea posturilor.

Aşa cum BIHOREANUL  a relatat la vremea respectivă, Marcon a şi depus astă-vară la DNA Oradea, împreună cu alţi doi colegi, o plângere în legătură cu fraudarea concursurilor, însă procurorii Serviciului Teritorial ar fi clasat dosarul, pe motiv că acuzele aduse de ambulanţier nu s-au confirmat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Care virus ?!? Ăla care, după modelul DNA ... e cu suspiciune rezonabilă, dar unde fapta nu există ?!?
Vrăjeli de cumpărat tot felul de tâmpenii inutile, în coruptul sistem medical românesc !?!
Postat 01 Martie 2020, 11:23 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON