URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iulie 2010, 16:23

Acuzaţii reciproce de şantaj în Consiliul Judeţean, între Ţîrle, Kiss şi firma Selina

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Potrivit contractului de credit încheiat în 2007 de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Alexandru Kiss cu Banca Comercială Română, CJ s-a împrumutat cu 814 miliarde de lei vechi pentru a moderniza DJ 191 F Marghita-Buduslău Otomani, DJ 764 Beiuş-Roşia, DJ 764 D Bratca-Damiş, DJ 709 Ciumeghiu-Ghiorac, precum şi pentru amenajarea fostei clădiri a Comenduirii Garnizoanei Oradea ca sediu al Muzeului Ţării Crişurilor.

Conform contractului, până la 4 iulie 2010 (termenul de expirare), CJ putea „trage" din linia de finanţare diverse sume în limita celor 814 miliarde, rambursarea creditului urmând să se facă într-o singură tranşă, pe 4 iulie, prin emiterea de către BCR Securities a unor obligaţiuni care să fie tranzacţionate pe Bursa de Valori Bucureşti şi care să fie răscumpărate de CJ într-un interval de 20 de ani.

Preşedinte la zid

Luna trecută, actualul preşedinte Radu Ţîrle a cerut consilierilor să aprobe prelungirea liniei de credit, întrucât CJ mai avea de tras din linia de finanţare încă 310 miliarde de lei, bani cu care să achite lucrările încă neterminate la drumuri şi la Muzeu.

Numai că, atunci, ca dealtfel şi miercurea aceasta, consilierii judeţeni s-au opus. Ulterior, unii au explicat că, în acest fel, Ţîrle era pus la zid atât de propriii colegi din PNL, cât şi de UDMR. „Dacă nu se prelungeşte linia de finanţare, Ţîrle rămâne fără banii pentru finalizarea Muzeului, iar apoi putea fi acuzat că acest lucru s-a întâmplat din cauza lui, deoarece el a încetinit lucrările timp de trei luni prin faptul că a schimbat dirigintele de şantier", a explicat pentru BIHOREANUL unul dintre consilieri.

Miercuri, deşi propunerea a fost pusă în discuţie a doua oară, ea n-a fost nici măcar dezbătută. Explicaţia n-a fost oferită în şedinţa de Consiliu, oficial, ci a fost aflată ulterior de jurnalişti: Selina tocmai depusese la CJ, pe 25 iunie, o factură de 112 miliarde, iar pe 30 iunie o alta, de 84 de miliarde, iar consilierii sperau că problema se va rezolva de la sine.

Altfel spus, că Ţîrle, speriat de perspectiva de a rămâne fără bani, va renunţa la instransigenţa faţă de Selina şi va achita cele două facturi în regim de urgenţă, fără a mai verifica dacă situaţiile consemnate în facturi corespund realităţii, chit că acestea cuprindeau nu doar lucrări efectuate, ci şi echipamente ce abia urmau să fie achiziţionate de Selina. Ca atare, însă, şi dacă accepta plata, Ţîrle tot ar fi păţit-o, căci ar fi încălcat legea care interzice instituţiilor publice să facă plăţi în avans.

Ţîrle e de vină

La reuniunea de vineri, Ţîrle a explicat consilierilor că prelungirea contractului cu BCR este necesară, ceea ce însemna că nu a dispus achitarea celor două facturi.

Situaţia a fost speculată de vicepreşedintele Alexandru Kiss, care a subliniat că urmează să expire nu doar contractul cu BCR, ci - la 30 iunie - a expirat deja şi contractul cu Selina pentru Muzeu. „Uităm de ce avem această problemă cu BCR, fiindcă nu s-a prelungit contractul cu Selina!", a acuzat Kiss, arătând că şi dacă CJ ar avea banii de la BCR tot nu i-ar putea vira Selinei, de vreme ce contractul cu această firmă n-a mai fost prelungit. „Probabil domnul preşedinte vrea să negocieze penalităţi mai dure cu Selina", a spus Kiss, reproşându-i lui Ţîrle că „acum suntem obligaţi să prelungim şi contractul cu Selina, şi linia de finanţare cu BCR".

„Eu aş cere domnului preşedinte să prelungim contractul cu Selina, că nu are rost să ne chinuim aici să luăm banii de la BCR dacă nu-i poate plăti la Selina", a insistat Kiss, şi tot el a concluzionat: „Atâta ne-am pus unul pe celălalt în ofsaid încât suntem obligaţi să prelungim contractul. Este o decizie politică. Eu îmi asum această decizie, nu ştiu dacă este proastă sau deşteaptă, dar UDMR aşa a decis (n.r. -în favoarea prelungirii contractului cu BCR)".

selina.jpgŞantaj peste şantaj

Pentru că la şedinţa CJ au participat şi managerul Selinei, Beniamin Rus, şi directorul general Călin Roman, acesta din urmă a luat cuvântul, la propunerea consilierului PDL Ionel Avrigeanu şi în ciuda nemulţumirii lui Ţîrle.

După ce l-a luat la rost de ce nu a achitat cele două facturi, directorul Selinei l-a mai acuzat pe Ţîrle că situaţia de acum îl are pe el ca singur responsabil. Motivul? Ţîrle a ţinut pe loc lucrările timp de trei luni, pentru a schimba dirigintele de şantier, şi tot Ţîrle a interzis Selinei să lucreze la ultimul etaj până ce o altă firmă, CIAC, care a lucrat de mântuială la acoperiş, nu a refăcut lucrările la standardul de calitate prevăzut în contract. „Cum o să ne plătiţi fără un semi-şantaj cu BCR?...", şi-a încheiat Roman rechizitoriul, insinuând că Ţîrle ar fi „pe felie" cu banca.

Preşedintele CJ a arătat, însă, că Selina este cea care exercită presiuni, deoarece a adus facturi imense pe ultima sută, deşi ştia că plata nu se poate face decât după verificarea lor, ceea ce presupune timp. „Cum cereţi ca Direcţia Tehnică să dea bun de plată pentru 190 de miliarde într-o zi? Colegii noştri au lucrat zile întregi, de dimineaţa până seara, să verifice facturile", a spus Ţîrle, amintind că „de fiecare dată când ne-aţi acuzat prin ziare că nu vă plătim facturile am demonstrat că suntem cu plăţile la zi!".

Surprinzător, controversele au fost închise de consilierul UDMR Szabo Odon, care a propus să se treacă la vot. Ca atare, după votul unanim al tuturor consilierilor, proiectul de hotărâre prevede prelungirea contractului cu BCR până la 31 decembrie, fără costuri suplimentare pentru CJ, plus posibilitatea suplimentării sumei iniţiale din 2007, de 814 miliarde de lei, cu încă 100 de miliarde.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON