URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2016, 19:49

Acuzat de DNA că ar fi pretins bani în numele unui executor judecătoresc, avocatul Călin Porţan a fost achitat pe motiv că fapta nu există!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, luni, în dosarul avocatului orădean Călin Porţan, trimis în judecată în 2014 de DNA Oradea pentru că ar fi pretins bani în numele unui executor judecătoresc pentru ca acesta din urmă să măsluiască o licitaţie.

În actul de acuzare, lui Porţan i se imputau trei infracţiuni: trafic de influenţă, spălarea banilor şi evaziune fiscală. Concret, avocatul era acuzat că ar fi pretins şi primit de la un denunţător suma de 2.500 lei, din care 500 lei în numele unui executor judecătoresc, pentru ca acesta din urmă să subevalueze un imobil şi să organizeze o licitaţie trucată pentru vânzarea acestuia.

"Pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei banilor pretinşi, inculpatul a disimulat suma respectivă într-un contract de asistenţă juridică, inserând un onorariu de 2.000 lei", se explica în comunicatul DNA Oradea acuzaţia de spălare de bani.

Totodată, lui Porţan i se imputa că, între anii 2011-2013, nu şi-ar fi înregistrat toate veniturile realizate, păgubind bugetul de stat cu 89.184 lei.

Faptele nu există

Procesul, declanşat la Curtea de Apel Oradea, s-a finalizat, luni, cu o decizie favorabilă pentru Porţan. Instanţa a dispus achitarea tânărului avocat de toate cele trei acuzaţii, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani stabilind că faptele nu există, în timp ce pentru evaziune fiscală a invocat că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.

Soluţia nu este, însă, definitivă, procurorii având posibilitatea să o atace, cu apel, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Avocatul Răzvan Doseanu (foto), apărătorul lui Porţan, apreciază că temeiul în baza căreia s-a dispus achitarea este unul "dur" pentru acuzare.

"Vă reamintesc că procurorul Dan Chirculescu (procurorul care a instrumentat dosarul şi a întocmit rechizitoriul în acest caz, n.r.) a dispus reţinerea, apoi a cerut arestarea avocatului Porţan Călin. Acelaşi procuror Dan Chirculescu a pus-o sub învinuire şi pe colega noastră Simona Paşcu pentru fredonarea melodiei "Roata morii se învârteşte". Instanţa de judecată a declarat-o anterior şi pe aceasta nevinovată", a declarat Doseanu.

Anchetă cu "ţac, ţac"

Avocatul se referă la un dosar penal "cu cântec" deschis de procurorul Chirculescu pe numele avocatei Simona Paşcu pentru încercare de determinare a mărturiei mincinoase. Sosită la sediul DNA pe 9 ianuarie 2014 ca să-l reprezinte pe colegul ei Călin Porţan în timpul unor audieri, Paşcu ar fi fredonat pe holul instituţiei, în apropierea unui martor al acuzării, "Roata morii se-nvârteşte, ţac, ţac, ţac", cunoscutul şlagăr Morăriţa, cântat de Mirabela Dauer, gest pe care procurorul l-a interpretat ca fiind "expresii şi cuvinte ameninţătoare unei persoane pentru a o determina, prin constrângere morală, să dea declaraţii care să nu-l învinovăţească pe inculpat".

Ulterior, Chirculescu a renunţat la urmărire penală în dosarul Simonei Paşcu (foto), soluţie care, însă, nu stabilea nevinovăţia avocatei, ci doar că "nu există interes public în urmărirea faptei".

Ca atare, Paşcu a atacat soluţia în instanţă, iar în urma procesului care a urmat, instanţa a dispus înlocuirea soluţiei de renunţare la urmărire penală cu clasarea, pe considerentul că fapta care i se imputa nu există.

"Pornind de la cauza colegei, am obţinut şi o hotărâre de dezlegare a unei chestiuni de drept dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi am obţinut declararea ca neconstituţional a textului din Codul de procedură penală care nu permitea unui judecător să dispună clasarea dacă anterior se dispunea de procuror renunţarea la urmărire penală", a mai explicat Doseanu.

De altfel, "ancheta Porţan" i-a adus şi lui Doseanu, din partea aceluiaşi procuror DNA, o amendă record de 5.000 lei. "Mi s-a imputat că nu m-am prezentat la una din audieri. Dar nu era un caz de asistenţă juridică obligatorie, motiv pentru care instanţa a şi anulat amenda", a mai spus avocatul. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON