URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2020, 11:09

Acoperişuri, stâlpi şi copaci, la pământ în Bihor. ISU Crişana a avut 54 de misiuni într-o singură zi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorul a fost miercuri sub cod galben de vânt şi ninsoare, iar în tot judeţul s-au înregistrat pagube. Peste 200 de pompieri militari au intervenit în 54 de misiuni de gestionare a situaţiilor de urgenţă, majoritatea fiind de degajare a unor zone în care au căzut părţi de acoperişuri, copaci sau stâlpi.

Concret, potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, miercuri, militarii au avut 27 de operaţiuni de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, patru misiuni de stingere a incendiilor şi 23 de intervenţii ale SMURD.

Pentru a putea interveni prompt, personalul din tura liberă a fost chemat la serviciu.

Acoperişuri, copaci, stâlpi, la pământ

"Astfel, pompierii militari din cadrul Detaşamentelor 1 şi 2 Oradea, Staţiei Aleşd, Gărzii Sălard, Detaşamentului Salonta şi al Detaşamentului Marghita au intervenit în municipiul Oradea, pe străzile: Episcop Mihai Pavel, Dimitrie Cantemir, Traian Blajovici, Săvineştilor, Cazaban, Ialomiţei, Borşului, Bumbacului, Comarnicului/Brâncoveanu, Oneştilor, General Gheorghe Magheru, Splaiul Crişanei, Lacul Roşu, Cantemir/Lugojului, Clujului, Ştefan Odobleja, Horea, B-dul Dacia, respectiv în localităţile Nojorid, Toboliu, Apateu, Aleşd, Salonta şi Marghita, pentru îndepărtarea bucăţilor de acoperiş, acoperişurilor, stâlpilor şi copacilor doborâţi de vântul puternic peste autoturisme şi carosabil şi pentru îndepărtarea unor elemente de construcţie, aflate în echilibru instabil, din structura acoperişurilor şi a clădirilor, care periclitau siguranţa trecătorilor. De asemenea, pompierii Staţiei Aleşd au acţionat pentru evacuarea apei acumulate în urma precipitaţiilor abundente în beciul unei gospodării din localitatea Peştiş", se arată în comunicatul ISU Crişana.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, miercuri seară, aproape 10.000 de bihoreni din 16 localităţi nu aveau curent. Echipele de intervenţie au lucrat peste noapte, aşa că joi, la ora 10, erau fără energie electrică doar 55 de consumatori din satul Tomnatic (comuna Bulz).

În continuare, sunt nealimentate două linii de medie tensiune, patru puncte de transformare şi doi stâlpi de medie tensiune.

Incendii în judeţ

Simultan, pompierii din Aleşd au intervenit miercuri la incendii izbucnite la o casă şi la un bloc de locuinţe de pe străzile Florilor, respectiv Ciocârliei. "Datorită sesizării în timp util a evenimentelor şi a operativităţii echipajelor de pompieri, cele două incendii nu s-au soldat cu pagube, arzând doar funinginea din interiorul coşului de fum. Cauza probabilă a evenimentelor a constituit-o coşul de fum necurăţat de funingine", a transmis ISU Crişana.

O operaţiune similară a fost desfăşurată şi de pompierii Staţiei Ştei, care au stins un incendiu izbucnit la coşul de fum al unei locuinţe de pe strada Miron Pompiliu din localitate. În urma evenimentului nu s-au înregistrat daune.

Totodată, pompierii Detaşamentului 2 Oradea au localizat şi lichidat un incendiu produs la o casă situată pe strada Plugului din municipiu, provocat cel mai probabil de coşul de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile. Salvatorii au reuşit să limiteze pagubele la un metru pătrat de scândură.

UPDATE:

Întreruperi de electricitate

În reuniunea de joi a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, desfăşurată la Prefectura Bihor, directorul Electrica Oradea, Ionel Boja, a raportat în legătură cu intervenţiile executate pentru înlăturarea întreruperilor în furnizarea energiei electrice ca urmare a avariilor produse de vijelii.

Potrivit oficialului Electrica, până miercuri la ora 18.00 au fost afectaţi aproximativ 10.000 consumatori casnici, numărul crescut ulterior la 13.500. "Au fost avariate 15 linii de medie tensiune din cauza spargerilor unor izolatoare şi a copacilor căzuţi pe linii, s-a acţionat cu peste 30 de echipe de intervenţie până la ora 23.00. Am reuşit să realimentăm inclusiv o zonă din Lugaş fără acces auto, s-a mers pe jos cu materiale şi echipamente, acum mai avem două cătune în Termezeu şi în zona Munteni (n.r. – fără electricitate), nu s-a putut ajunge acolo azi-noapte, am vorbit cu primarul din Bulz, care a spus că azi desfundă drumul. Mai sunt (n.r. – de remediat) două posturi trafo în zona Padiş, dar acolo nu sunt consumatori casnici. Estimez că azi, în jurul orei 16.00, lucrurile vor fi rezolvate", a spus directorul Ionel Boja.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON