URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Octombrie 2017, 12:10

A expirat termenul pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. În Bihor, 111 clădiri au obţinut documentul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 30 septembrie a expirat termenul prorogat în care proprietarii de clădiri au putut să obţină autorizaţia de securitate la incendiu, astfel că începând din 1 octombrie, cei care nu au acest document, riscă amenzi uriaşe.

"Conform prevederilor legale, punerea în funcţiune, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinaţie, atrage după sine aplicarea sancţiunilor contravenţionale, cu amenzi cuprinse între 20.000 – 50.000 lei", se arată într-un comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

486 de cereri

Categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu sunt menţionate în HG 571/2016. Printre altele, este vorba despre clădiri în care funcţionează sediile autorităţilor publice, locale şi centrale, activităţi de comerţ, activităţi culturale, centre de agrement (dacă au o suprafaţă mai mare sau egală cu 600 mp), clădiri în care se desfăşoară activităţi de învăţământ (dacă au o suprafaţă mai mare sau egală cu 150 mp), unităţile de primire turişti cu mai mult de 8 camere, clădirile civile subterane sau spaţiile publice subterane amenajate la subsol, demisol ori în pod (dacă au o suprafaţă mai mare de 100 mp), staţiile de distribuţie carburanţi ori sălile sportive cu o capacitate mai mare de 200 de locuri.

În acest an, ISU Crişana a înregistrat 486 de solicitări de emitere avize şi autorizaţii de securitate la incendiu. În urma verificării documentaţiilor tehnice şi a lucrărilor din teren, la nivel judeţean au fost emise 170 de avize de securitate la incendiu şi 111 autorizaţii de securitate la incendiu. Restul clădirilor, au constatat pompierii, nu aveau nevoie de aceste documente. ISU Crişana nu a transmis şi lista clădirilor care au obţinut autorizaţiile sau avizele.

"Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, personalul specializat a acordat asistenţă tehnică de specialitate în 1.780 de cazuri, persoanele responsabile primind îndrumare asupra aspectelor ce trebuie îndeplinite pentru a intra în legalitate", se mai arată în comunicatul ISU.

Pe de altă parte, din 1 ianuarie până pe 30 septembrie, pompierii bihoreni au derulat 1.221 acţiuni de îndrumare şi control, pe timpul cărora au aplicat 895 amenzi contravenţionale în cuantum de 1.829.500 lei.

Fără taxe

ISU Crişana şi-a reafirmat şi disponibilitatea pentru soluţionarea situaţiilor obiectivelor care încă nu au obţinut autorizaţiile sau avizele. "Totodată, menţionăm că obligaţia solicitării şi obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu revine, potrivit legii, beneficiarilor/investitorilor construcţiilor", se mai arată în comunicat.

Documentaţia tehnică, în baza căreia se emite autorizaţia de securitate la incendiu, trebuie întocmită, conform prevederilor legale, de către proiectanţi şi certificată de către verificatorii de proiecte, atestaţi. "Reamintim faptul că pentru obţinerea acestui act administrativ, instituţia noastră nu percepe taxe", a mai transmis ISU.

În cazul în care este constatată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă pot decide oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, sancţiune care nu este condiţionată de existenţa autorizaţiei de securitate la incendiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON