URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2013, 17:53

350 de reclamaţii! Primăria va modifica hotărârea privind impozitarea terenurilor intravilane

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria face pasul înapoi în scandalul impozitării terenurilor intravilane. La doar o lună de la adoptarea hotărârii de Consiliu Local care prevede că pentru suprafeţele de teren intravilane mai mari de 850 de metri pătraţi, 850 mp vor fi taxaţi din oficiu ca teren aferent construcţiei indiferent de categoria declarată de proprietar municipalitatea lucrează la o modificare a normativului.

După ce a înregistrat circa 350 de reclamaţii în doar două săptămâni de la emiterea înştiinţărilor de plată, municipalitatea ia în calcul îmbunătăţirea normativului pentru a nu se trezi în situaţia de a pierde eventuale procese intentate de orădenii afectaţi de majorarea de zeci de ori a impozitelor prin reîncadrarea categoriei terenului de la agricol la curţi construcţii.

"Vom propune modificarea Hotărârii de Consiliu Local în şedinţa de la sfârşitul lunii februarie. Corecţiile vor fi făcute pentru a asigura un cadru echitabil de impozitare", a spus viceprimarul Ovidiu Mureşan, joi, în încheierea şedinţei de Consiliu Local.

Viceprimarul a răspuns unei interpelări făcute de consilierul local Pasztor Sandor. UDMR-istul, care în încheierea şedinţei de Consiliul Local de la sfârşitul lunii ianuarie, a ridicat problema numărului mare de cazuri în care deţinătorii terenurilor agricole intravilane impozitate ca şi curţi construcţii, deşi nu pot construi pe ele, a cerut lămuriri referitor la demersurile municipalităţii pentru corectarea situaţiei.

"Vreau să ştiu ce s-a întâmplat cu hotărârea de Consiliu Local legată de impozitarea terenurilor intravilane", a spus Pasztor.

Răspunsul viceprimarului Ovidiu Mureşan a fost completat de directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, care a spus că normativul va fi modificat astfel încât să asigure o impozitare cât mai corectă a terenurilor.

"Ideea este de a corela declaraţia omului cu realitatea din teren şi planurile urbanistice. Intenţia este de a crea la nivelul Direcţiei de Urbanism un filtru în ceea ce priveşte declararea categoriilor de folosinţă. Lucrările făcute de topografi vor trebui să respecte planurile urbanistice", a spus directorul.

Altfel spus, toţi proprietarii de terenuri arabile vor trebui să se prezinte la Primărie cu actul de proprietate asupra terenului şi o adeverinţă de la Direcţia de Urbanism. Adeverinţa va trebui să confirme categoria terenului în concordanţă cu planurile de urbanism şi realitatea din teren.

Având în vedere că această măsură va afecta nu mai puţin de 5.800 de proprietari de terenuri declarate ca agricole, conducerea municipalităţii ia în calcul varianta amânării termenului de plată a impozitelor pentru aceştia pentru a putea beneficia de reducerea oferită de lege.

"Pentru a nu afecta deţinătorii de terenuri, vom prelungi până la 30 septembrie perioada în care pot beneficia de bonificaţia de 10% contribuabilii care îşi plătesc integral impozitele pentru anul în curs", a promis viceprimarul Ovidiu Mureşan.

Conform declaraţiilor făcute de reprezentanţii municipalităţii, orădenii care şi-au plătit deja impozitele dar, în urma modificării normativului, vor datora bugetului local mai puţin decât au plătit, îşi vor primi banii înapoi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
@bere
ma alatur si eu - cum va contactez?
Postat 19 Februarie 2013, 00:04 de O oarecare
Jurnalism
Teoria spune ca jurnalistii, inainte de a publica ceva despre un subiect, au dovezi sau se informeaza din 3 (trei) surse diferite cu privire la subiect. Oricum au mult de citit. Realitatea ne arata ca nu o fac nici ei, asa cum nu o fac nici cei care sunt subiectul articolelor lor. Daca ati fi avut interes dominilor ziaristi sau macar curiozitate cu privire la "proiectul" Aparegio, nu era nimic de intrebat. Trebuia doar sa va aduceti aminte ca ati participat la conferinta de presa pompoasa, organizata cu ocazia demararii proiectului. Nici macar nu incepuse ceva (vezi data). Ati primit fiecare ziarist acreditat, sau nu, cate un DVD cu toate datele proiectului. Daca nu l-ati aruncat, macar puteti sa-l vindeti. Ca de citit nici nu poate fi vorba. Este bineinteles un pamflet.
Postat 17 Februarie 2013, 16:32 de Lazaroiu Sebastian
Stimate PRIMAR, dragi ORADENI tema pentru acasa:
Aflam mai nou ca primarul Bolojan \"negociaza\" imprumutul BERD al CAO ( de 8,5 mil euro). NOTA: Primarul nu este presedintele Consiliului de Administratie al CAO. E doar al APAREGIO. De aici rezulta ca CAO este subordonata Aparegio. Afirmatie contrazisa de realitate. Daca primarul nu este director general al CAO de ce negociaza el imprumutul? Daca este director CAO, de ce nu stim si noi? Atunci ce mai cauta GAVRA? DORMITI LINISTITI, B****** VEGHEAZA! Mai trebuie sa stiti, dragi oradeni, ca la semnarea contractului pe Coeziune (Aparegio) in analiza cost-beneficiu (aprobata si semnata de Bolojan si Gavra prin declaratie pe proprie raspundere) s-au luat in calcul un curs leu/euro de 4,2 si o dobanda la credit de 5 (CINCI)%. Sper sa poti negocia in aceste conditii domnule care negociezi (ca nici nu mai stiu cine cui tine locul). Pentru cei care suntem obligati sa suportam minciunile si incompetenta mai spun atat: Primarul poate fi tras la raspundere pentru ceea ce face! Este un las discret! Dovada o aveti cu separatoarele de beton de pe centura si cu impozitul pe teren. Cand se aduna cativa care stiu sa-si ceara dreptatea, DA INAPOI! TREZITI-VA!!!
Postat 17 Februarie 2013, 16:18 de Noul Director CAO
din analelel ....hcl...
Cand declaram un teren pentru impozitare la serviciul care se ocupa cu acest lucru in primarie, daca e teren arabil trebuie sa il declaram si la registrul agricol ( tot in primarie) - de acolo luam o adeverinta pe care o depunem la impozite si taxe de parca nu sunt tot in primarie si nu se vede clar pe CF-ul terenului( care trebuie depus la ambele servicii) categoria de folosinta, ci ca sa fie si mai birocratizata treaba ne mai trebuie si adeverinta de la urbanism - chiar nu inteleg pentru ce. Doar de asta platim topografii si inscrierea in CF. Parca devenim mai tampiti pe zi ce trece.
Postat 17 Februarie 2013, 15:53 de taras
@bere
Perfect ! Un mod de contactare se poate posta aici ? Daca nu aIci, pe bihon, exista si acolo subiectul !
Postat 15 Februarie 2013, 19:24 de .
Gata, ajunge
O sa-i dam in judecata dupa care o sa venim la Primarie sa-i scoatem afara cu suturi in fund.......... -NOI VREM PAMANT ! - 1894 George Cosbuc - Fire de tort Fragmente..................... Flamand si goi, far-adapost, Mi-ai pus pe umeri cat ai vrut, Si m-ai scuipat si m-ai batut Si cane eu ti-am fost! Ciocoi pribeag, adus de vant, De ai cu iadul legamant Sa-ti fim toti cani, loveste-n noi! Rabdam poveri, rabdam nevoi Si ham de cai, si jug de boi; Dar vrem pamant! ................................... Injuri ca-avem noi drag si sfant; Nici mila n-ai, nici crezamant! Flamanzi copiii-n drum ne mor Si ne sfarsim de mila lor Dar toate le-am trai usor De-ar fi pamant! ................................. Ati pus cu totii juramant Sa n-avem drepturi si cuvant; Batai si chinuri, cand tipam, Obezi si lant, cand ne miscam, Si plumb, cand istoviti strigam Ca vrem pamant! Voi ce-aveti ingropat aici? Voi grau? Dar noi stramosi si tati, Noi mame, si surori si frati! In laturi, venetici! Pamantul nostru-i scump si sfant, Ca el ni-e leagan si mormant; Cu sange cald l-am aparat, Si cate ape l-au udat Sunt numai lacrimi ce-am varsat Noi vrem pamant! N-avem puteri si chip de-acum Sa mai traim cersind mereu, Ca prea ne schingiuiesc cum vreu Stapani luati din drum! Sa nu dea Dumnezeu cel sfant Sa vrem noi sange, nu pamant! Cand nu vom mai putea rabda, Cand foamea ne va rascula, Hristosi sa fiti, nu veti scapa Nici in mormant!
Postat 15 Februarie 2013, 16:50 de Ion
urbanism
nu trebuie sa mergeti la nici un urbanism. aceasta este o problema a primariei, voi aveti totul mai trebuie cei de la primarie sa le aduca la zi. La munca.
Postat 15 Februarie 2013, 16:23 de guler mic
Iar urbanism- Iar la LIPOVEANU
Cu alte cuvinte,primarul,Eduard Florea ( cu lipsa neuroni),Guler si Consilierii MENELISTI Alesi ....fara numar ....fara numar.....ne trimit la URBANISM ? ptr. adeverinta ? ; la SPAGARA de LIPOVEANU,care si asa nu prea are ce face,ptr. ca la arhitectura NU SE PRICEPE ! Dar Registrul Agricol ce rol are in cadrul Primariei ? Dar topografii,care au dat solutiile existente acum in CF-uri,sunt toti niste excrocii ? cu firme autorizate ,in regula ? Ce ar fi daca v-ati da toti DEMISIA,de incompetenti ce sunteti si nerusinati ,ca nu va arde obrazul de rusine !
Postat 15 Februarie 2013, 16:00 de xyz-q
inscrieri
deja am inceput sa ne adunam de 5 zile. avem deja 16 persoane in cauza. nu am stabilit inca avocatul, avem 3 oferte, in cateva zile vom face publica modalitatea de a ne contacta. in final vor plati pentru prostia si nesimtirea lor, cautam o modalitate sa plateasca personal fiecare, din banii lor, nu din banii primariei, adica a contribuabililor. Daca vrem sa avem sanse trebuie sa fim uniti. Doamne ajuta.
Postat 15 Februarie 2013, 14:06 de bere
Va plangeti ca niste babe... Uniti-va !
Uite (inca) un rezultat a 45+23 de ani de (neo)comunism : lipsa simtului civic si supușenia tipica vitei duse la taiere. Sa ne unim si sa ne adresam unui cabinet de avocatura ! Daca ne strangem o suta si punem cate cinci sute de lei ne permitem un avocat competent si de renume, unul care sa stearga pe jos cu seralistii din primarie. Un proces colectiv are sanse foarte mari de izbanda si in plus presiunea pusa pe asa-zisele ,,autoritati" este in avantajul nostru.Personal as opta pt. d-l av. Cristi RUSU, rezultatele profesionale il recomanda cu prisosinta. Asa stam si scriem aici ca tontii si nesimtiti ne baga mana in buzunar ! P.S. Banii de onorariu ni-i luam de la primarie, adica de la noi !
Postat 15 Februarie 2013, 13:22 de .
Egalitate
Nu trebuie sa ne plangem pe umeri unul altuia pentru ca Bolojan Ilie este primarul ales al oradenilor si acum tot mai multi sunt dezamagiti de masurile anti oradeni pe care le ia. Nu conteaza persoana care este primar, conteaza ca si el sa raspunda in fata oradenilor pentru greselile pe care le face el sau subordonatii, protejati, de el sau pentru ce nu face desi ar trebui sa faca conform indatoririlor de serviciu. Intr-un stat normal echipa care a redactat si a supervizat hotararea 10/2013 si-ar da demisia, dar acest lucru nu se obisnuieste in Romania, mai mult primarul Bolojan insista sa gaseasca (oricat de ilegal ar fi) si asta numai in Oradea, o modalitate de a aplica ilegal taxe mari pe terenurile din Oradea si dupa cum afirma "echipa" lucreaza in continuare. Astept cu nerabdare o modificare a HCL 10/2013 prin "putul gandirii" echipei olimpice de la primaria Oradea sub directa indrumare a primarului Bolojan. In fond nu conteaza cate reclamatii sunt 1 sau 100000, conteaza ilegalitatea mosita de primaria Oradea prin alesi sau numiti. Oare chiar printre cei din primarie (cei mari, nu dam nume ca sa nu scapam pe careva) nu exista onoare, numai slugarnicie. Sa uzim numai de bine.
Postat 15 Februarie 2013, 12:52 de petru
jegosii naibii
l-ati votat ca prostii pe Balbajan, acuma degeaba va plangeti ! trebuia sa puneti stap(u)la pe Cseke, chiar daca e ungur, ce dreaq ne intereseaza pe noi cum il cheama pe primar ? pe mine nu ma-ntereseaza ca-l cheama Pisti sau Gheorghe, pe mine ma intereseaza sa nu ma simt furat de primarie caci platesc impozite, ma intereseaza sa nu ma simt agresat de tembelii de la politia comunitara caci le platesc salariile, etc.
Postat 15 Februarie 2013, 12:05 de Nae Catavencu
"Legea legala"
Codul Fiscal: Teren intravilan 1.- PE TERENURILE AMPLASATE ÎN INTRAVILAN – TERENURI CU CONSTRUCŢII Art. 258 alin. (2) 2.- PE TERENURILE AMPLASATE ÎN INTRAVILAN- ORICE ALTĂ CATEGORIE DE FOLOSINŢĂ DECÂT CEA DE TERENURI CU CONSTRUCŢII - Art. 258 alin. (4) , Aici intra: Teren arabil; Păşune; Fâneaţă; Vie; Livadă; Pădure sau alt teren cu vegetaţie forestieră; Teren cu ape; Drumuri şi căi ferate; Neproductiv. Nu exista alta clasificare sau subclasificare dupa aceasta. Verificati in CF se scrie la categorie teren. Ce scoate primaria prin mintile \"ïluminate\" ( Muresan. E. Florea, Guler, echipa de juristi, etc.) teren CONSTRUIBIL sau SUB 850 MP sau PESTE 850 MP, nu pot anula clasificarea din Cosul Fiscal. Pentru a acoperii rahatul in decizia de impunere primaria nu scrie la explicatii decat teren intravilan nu si categoria de folosinta. Domnilor din primarie mai cautati, dar numai in temeiul legal. Vad ca singura dumneavoastra problema este cum sa colectati cat mai multe venituri la primarie pentru a avea ce cheltui. Atentie oradenii sunt cu ochii pe voi. Succes.
Postat 15 Februarie 2013, 11:55 de petru
nu cadru echitabil ci cadru legal!
E O PROSTIE ASTA CU ECHITABIL. PRIETENI, LEGAL ESTE TERMENUL CORECT. CODUL FISCAL, DECLARATIA DIN REGISTRUL AGRICOL A CAPULUI DE FAMILIE, SCHITA CADASTRALA (UNDE EXISTA), HCL PRIVIND STABILIREA ZONELOR DE IMPUNERE SI HCL PRIVIND NIVELUL TAXELOR SUNT ELEMENTELE CARE STABILESC IMPOZITUL PENTRU FIECARE CAZ IN PARTE! DACA VREO HOTARARE DE CONSILIU LOCAL STABILESTE ALTCEVA E ILEGALA! CARE PLANURI URBANISTICE STABILESC CATA SUPRAFATA DE TEREN ESTE MINIM SAU MAXIM AFECTATA CA SI CURTI CONSTRUCTII UNEI LOCUINTE??? MARE ATENTIE! IN ACEASTA SCHEMA NU AU NICI O TREABA INSPECTORII DE URBANISM. DACA CINEVA DECLARA IN FALS LA REGISTRUL AGRICOL, SA CONSTATE ANGAJATII PRIMARIEII SI SA FACA PLANGERE PENALA PERSOANEI, DAR NU POATE CONSILIUL LOCAL SA STABILEASCA ALTE REGULI PESTE CEEA CE IMPUNE IMPERATIV CODUL FISCAL. FITI VIGILENTI, ACTUALA GUVERNARE SE TINE DE JMECHERII. URMEAZA TIMBRUL DE MEDIU, LA FEL DE ILEGAL SI DISCRIMINATORIU. NOROC CU INSTANTELE CARE NU SE MAI LASA PACALITE ASA USOR DE STATUL ROMAN. POATE SI PENTRU CA ACEI JUDECATORI SUN SI EI CONTRIBUABILI...
Postat 15 Februarie 2013, 11:33 de dfc
Ce ,,directie de urbanism" ? Condusa de cine ?
Ce sa caut sa ma verifice (vorba vine !) niste neica-nimeni, pupincuri*ti numiti politic de catre ilie de la scularie ?! Trebuie actionat in instanta ! Prefectul trebuia sa faca asta.... Unde esti tu, Ghilea, care le-ai desfiintat o gramada de hcl ilegale ? Unde esti actualule prefect, coada de topor a hotilor din cl ?
Postat 15 Februarie 2013, 08:18 de pinonel
!!!
Le suciti si invariti dar nu puteti face dintr-un teren fara cladiri unul cu cladiri cum nu puteti face din noapte zi sau din minciuna adevar. O sa cadeti si voi, o sa va intalniti pe strada cu oradenii si o sa primiti ce meritati :dispret.
Postat 14 Februarie 2013, 22:43 de Oradean
Afara din Primarie !
"Corectiile vor fi facute pentru a asigura un cadru echitabil de impozitare" zise viceprimaru cel grasut. Asta sa o faci acasa la tine, in primarie trebuie sa respecti legile statului roman. Poate nu ai aflat inca, dar impozitele pt.2013 sunt reglementate prin Legea 571/2003 republicata si HG.1309/27.12.2012. Cei care nu respecta legile nu au ce cauta in Primarie.
Postat 14 Februarie 2013, 22:34 de Contribuabil
impozite
no oare cine cistiga din toata treaba asta!!ci...atii de afaceristi cu imobiliarele au cumparat zeci de hectare de pamant arabil...cica dar cind le vind le vind ca intravilan!!!si culmea ca nimica nu fac pe acel pamint ,ce raman in paragina.nu mi se pare CORECT CA EU SA PLATESC 8-900LEI PT 1200MP IAR ALTII SA NU PLATEASCA ATITA PT ZECI DE HECTARE.deci eu gindesc ca cei de la primarie au mult pamant!!!!sau neamuri cu mult pamant.....dar daca suntem prosti sa platim...vedeti daca mai multi oameni aici e vorba de numai 350 de oameni,as fii curios daca is oameni de rind mai saraci sau oameni aristocrati care au o gramad de pamanint!!!!
Postat 14 Februarie 2013, 19:36 de pip
Rusine...
Mai idiotilor, deci eu cetateanul va trebui sa ma duc la Directia de Urbanism sa stau la coada si sa si platesc pentru adeverinta ,dupa care sa o depun la aceasi primarie la alt ghiseu !!! Da in primaria asta lucreaza doar handicapati care nu-si pot lua datele pe care le vor si trebuie sa ne pierdem noi timpul si nervii sa le dam noi mura-n gura datele pe care le au ei intr-un alt birou ???
Postat 14 Februarie 2013, 19:11 de Dan
ALBUL NU E NEGRU CI GRI!!!
Nimic despre declaratiile privind Registrul Agricol, dar va fi"...o adeverinţă de la Direcţia de Urbanism. Adeverinţa va trebui să confirme categoria terenului în concordanţă cu planurile de urbanism şi realitatea din teren." Deci Urbanismul va spune daca "vede" casa, blocul de pe teren sau NU? Iar despre topografi atentie vi se modifica legislatia dupa care lucrati:"lucrările făcute de topografi vor trebui să respecte planurile urbanistice" adica mp, arul vor avea alta valoare? Sau cum? Sa declare drum o portiune de teren corespunzator viziunii primariei privind drumurile expres? PRIMARIA este mai tare ca PARLAMENTUL HCL-urile superioare LEGILOR OG-urilor si HG-urilor!!
Postat 14 Februarie 2013, 18:14 de Adi Oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON