URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2017, 16:24

21,5 milioane euro: Primăria Oradea vrea să încălzească Nufărul 1 pe apă geotermală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea vrea să încălzească zona cartierului Nufărul 1 pe apă geotermală. Consiliul Local a aprobat marţi, cu unanimitate de voturi, trecerea cartierului de pe sistemul centralizat de termoficare pe încălzire pe bază de apă geotermală cu module termice la nivel de scară de bloc.

Investiţia, pentru care municipalitatea speră să atragă finanţare prin Planul Operațional Infrasctructura Mare (POIM), se ridică la 21,5 milioane euro, din care contribuţia bugetului local va fi de 6,5 milioane euro.

Lucrările vor presupune printre altele construirea unei staţii geotermale noi, înlocuirea tuturor reţelelor de termoficare din cartier, dezafectarea a 7 puncte termice şi montarea a 288 de module termice la nivel de scară de bloc.

"Se va executa un foraj de extracţie în spatele bisericii ortodoxe din cartierul Nufărul, iar apa geotermală va fi transformată în agent termic primar în cadrul staţiei geotermale care va fi construită. Prin reţeaua de transport nouă aceasta va ajunge la cele 288 module termice de la scările de bloc din Nufărul 1. Aici se face transferul de energie termică de la agentul termic primar la agentul termic secundar din reţeaua proprie a scării, care va rămâne un circuit închis. Tot acolo se va prepara şi apa caldă", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa în plen.

Numai avantaje...

Avantajul noului sistem de termoficare este că locuitorii cartierului Nufărul vor putea să îşi pornească şi să îşi oprească singuri încălzirea la nivel de scară, iar sistemul de recirculare la nivel de scară va face posibilă furnizarea de apă caldă în câteva secunde, indiferent de ora din zi sau etajul la care locuieşte consumatorul.

În plus, odată înlocuite conductele, pierderile de pe reţea vor fi minime, avariile de pe reţea vor afecta un număr mai mic de consumatori, iar sistemul va putea fi alimentat, în caz de nevoie, cu agent termic furnizat de Termoficare.

La fel, punctele termice dezafectate vor putea căpăta alte destinaţii. "Cele 7 puncte termice care vor fi dezafectate vor fi folosite pentru alte scopuri publice, vor fi demolate şi transformate în spaţii verzi sau vor fi puse la dispoziţia locuitorilor zonei pentru diferite activităţi", a declarat viceprimarul.

Vor licenţă în geotermalism...

Proiectul a fost gândit astfel încât să fie cât mai prietenos cu mediu. Astfel, uzată termic la o temperatură de 50-60 grade Celisus, apa va fi "stoarsă" de căldură până la 18-20 grade Celsius cu ajutorul unor pompe speciale, energia rezultată fiind livrată înapoi în sistem.

"Odată apa răcită, sistemul de reinjecţie e mai facil, foarte probabil prin gravitaţie. Apoi, apa coboară în acviferul de sub oraş, se încălzeşte din nou, îşi măreşte volumul, generează presiune şi revine la suprafaţă", a spus Mălan.

Potrivit viceprimarului, noul sistem va fi implementat în colaborare cu firma Transgex, care deţine în zonă un puţ de extracţie şi două reinjecţie. "Nu are rost să facem alte puţuri de reinjecţie. Putem colabora foarte bine cu Transgex", a declarat edilul.

În ciuda acestui parteneriat, municipalitatea vrea să îşi obţină licenţă de exploatare a apelor geotermale. Cel mai probabil această sarcină îi va reveni societăţii Termoficare.

"Putem depune acest proiect dacă avem licenţă exploatare, sau avem un contract cu un operator licenţiat. Am încheiat un contract cu un operator din Bucureşti, care are licenţă şi ne va obţine şi nouă licenţă de exploatare", a explicat Mălan.

La preţ de gigacalorie pe gaz

În ciuda faptului că se vor încălzi pe bază de apă geotermală, deci mult mai ieftin, locuitorii cartierului Nufărul vor plăti gigacaloria tot cu 240 lei, la fel ca orădenii racordaţi la sistemul centralizat.

"În fond, aşa este şi normal. Investiţia se face din banii tuturor orădenilor. Nu ar trebui să existe un avantaj suplimentar pentru că unii locuiesc într-un anumit cartier", a spus edilul.

În schimb, Mălan a precizat că mărirea aportului energiei geotermale, astăzi de numai 7%, la termoficarea oraşului va reduce în timp presiunea pe preţul gigacaloriei.

"Dacă vom reuşi să creştem într-o măsură importantă contribuţia geotermalului la sistemul centralizat, odată cu reducerea pierderilor, costul total în sistem va scădea şi va fi mai eficient", a spus Mălan.

"Nufărul Geotermal" varianta adăugită

Proiectul privind implementarea termoficării pe apă geotermală este o variantă revăzută şi adăugită a proiectului Nufărul Geotermal, elaborat de municipalitate în urmă cu mai bine de 6 ani.

Estimat la 11,5 milioane euro, acesta viza reconversia de pe încălzirea cu gaz prin desfiinţarea a 7 puncte termice şi montarea a 278 de module termice la nivelul fiecărei scări de bloc, înlocuirea reţelelor şi reinjectarea apei geotermale folosite.

Deşi municipalitatea a ajuns până în faza atribuirii lucrărilor către firma Hidroconstrucţia, proiectul nu a mai fost implementat pentru că Organismul Intermediar Energie din cadrul Ministerului a ţinut actele la sertar luni întregi, iar apoi a refuzat să prelungească perioada de implementare, de teamă că lucrările nu se vor putea termina până la finele anului 2015.

Primăria a dat în judecată Ministerul Economiei fiindcă a refuzat să finanţeze proiectul dar nu a găsit câştig de cauză în instanţă. Poate a doua oară va fi cu noroc...

Citeşte pe aceeaşi temă şi: Revoluţia termală: Locuitorii din Nufărul se codesc înainte de-a trece la încălzirea geotermală

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
"Odată apa răcită, sistemul de reinjecţie e mai facil, foarte probabil prin gravitaţie. Apoi, apa coboară în acviferul de sub oraş, se încălzeşte din nou, îşi măreşte volumul, generează presiune şi revine la suprafaţă", a spus Mălan.
Ce vorbeşti, bă! Spre deosebire de tine, apa nu e proastă! Adică, dacă din foraje apa iese datorită presiunii, tu o reijectezi gravitaţional? Întrebare: Din care strat freatic extragi apa termală? (N-ai cum să răspunzi la aberaţii debitezi). Mai pune mâna pe carte şi citeşte! Straturile acvifere sunt separate prin straturi impermeabile. Aşadar, gravitaţional, introduci apa în primul strat freatic. În afară de a inunda nişte subsoluri, nu vei obţine NICIODATĂ reinjectarea în stratul originar şi nici reîncălzirea. Legat de creşterea volumului care ar crea presiunea necesară reutilizării apei, îţi recomand o vizită medicală la centrul donatorilor de sânge! Poate aşa îţi mai scade naibii presiunea şi nu mai vorbeşti prostii. În plus, mai consultă dicţionarul şi notează-ţi vreo 50 de cuvinte (pentru început) cu care să-ţi lărgeşti fondul de cuvinte, limitat acum la 300. "Generează" presiune? Nu mai folosi aiurea cuvintele birtinezului, că numai el generează (orice). O frază mai jos spui: "Nu are rost să facem alte puţuri de reinjecţie. Putem colabora foarte bine cu Transgex". Eşti normal? Poate îi convingi pe cei de la Transgex să reinjecteze apa gravitaţional! Nu îţi mai expune excrementele logicii în public!
Postat 12 Iulie 2017, 15:04 de eutanasiu
O idee buna...
..dar nu intr-un oras condus de hoti! Eficientizam, schimbam retele, cet nou, geotermal.. blablabla.. Singura schimbare pana acum, e de fapt o promisiune ca "incercam sa nu scumpim". Chiar asa idioti ne considerati, domnilor din primarie? Daca se poate pe geotermal, adica fara cet, inseamna ca se poate si fara monopol! Sau? Mi se rupe de voi si de propunerile voastre atata timp cat pretul gigacaloriei ramane unul prohibitiv cu toate ca s-a investit in retele, s-au redus pierderile, bagam geotermal... Astept sa vad cum pierdeti procesele cu oradenii pentru racordarea la gaz
Postat 11 Iulie 2017, 18:37 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON