URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Septembrie 2019, 15:05

16 incendii în două zile! În Paleu, flăcări puse intenţionat pe un câmp s-au extins la o casă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În acest sfârşit de săptămână, în judeţul Bihor au avut loc nu mai puţin de 16 incendii, majoritatea produse pe terenuri virane, păşuni, mirişti şi lanuri de porumb.

Potrivit unui comunicat transmis luni de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, sâmbătă s-a dat alarma pentru şapte incendii de vegetaţie uscată, produse pe terenuri virane din Sânmartin, Sântelec, Beiuş, Fegernic, Uileacu de Criş şi pe o păşune de lângă Salonta. În total, flăcările au mistuit 43 de hectare, circa doi metri liniari de gard de lemn şi cinci pomi fructiferi.

Tot sâmbătă, un incendiu de vegetaţie uscată a avut loc şi pe Dealul Viilor, în satul Paleu, iar flăcările s-au apropiat periculos de zona locuită. Mai mult, o casă a fost cuprinsă de flăcări. "Intervenţia operativă a echipajelor de pompieri a împiedicat propagarea incendiului la încăperile casei, pagubele constând în aproximativ patru metri pătraţi din izolaţia de polistiren a faţadei", a declarat maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

Sâmbătă seară, în jurul orei 22.45, militarii din Săcueni au fost chemaţi în satul Roşiori, unde au stins un incendiu izbucnit în dormitorul unei case. Cel mai probabil, flăcările au fost declanşate de un burlan de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile, iar din fericire incendiul a fost stins cu rapiditate, pagubele fiind limitate la o canapea.

Duminică, alte şapte incendii de vegetaţie uscată, păşuni, mirişti şi culturi de porumb au avut loc pe raza localităţior Tinca, Lăzăreni, Inand, Ineu, Husasău de Criş şi Oradea.

"În urma producerii evenimentelor, a căror cauză probabilă a constituit-o utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, au ars culturi de porumb pe o suprafaţă de peste două hectare, circa 14 hectare de vegetaţie uscată şi 6 pomi fructiferi", a precizat Roşca.

Pompierii au mai avut o misiune similară în noaptea de duminică spre luni, între orele 00.30 -01.00, când au acţionat pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu care se manifesta la un teren viran situat în localitatea Tileagd, pe o suprafaţă de circa un hectar.

Nu vă jucaţi cu focul!

ISU Crişana atrage atenţia că incendiile de vegetaţie uscată devin periculoase dacă nu se respectă distanţele de siguranţă faţă de locuinţe şi anexe gospodăreşti, ceea ce poate provoca nu doar pagube materiale, ci şi victime umane.

"Pentru evitarea unor astfel de evenimente, al căror risc de producere creşte în această perioadă pe fondul secetei, instituţia noastră reaminteşte bihorenilor, obligativitatea respectării prevederilor legislaţiei în vigoare", se arată în comunicatul de presă.

Bihorenii trebuie să ştie că, pentru a igieniza terenurile prin ardere, proprietarii trebuie să deţină acceptul Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi un permis de lucru cu focul, care se eliberează de primării.  

De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON