URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Ianuarie 2013, 17:07

"Tăierea" Bolojan: Electrocentrale şi Compania de Apă, presate să îşi reducă cheltuielile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CET şi CAO vor trebui să umble la cheltuieli. Primarul Ilie Bolojan i-a informat pe consilierii locali orădeni, în şedinţa extraordinară de marţi, că le-a cerut managerilor celor două societăţi aparţinând Consiliului Local să reducă cheltuielile pentru a îmbunătăţi situaţia financiară a companiilor.

"În aceste zile s-a finalizat negocierea contractului colectiv de muncă de la Electrocentrale. Având în vedere situaţia dificilă a societăţii, cele două drepturi moştenite din contractul încheiat încă din anii '90, care nu se mai regăsesc în actualele realităţi economice, au fost anulate", a spus Bolojan.

Începând din acest an, salariaţii Electrocentrale nu vor mai beneficia de prima de vacanţă echivalentă unui salariu şi dreptul de decontare parţială a concediului pe bază de bilet de tratament inclusiv pentru membri familiei. De asemenea, a fost anulat ajutorul lunar în valoare de 150 lei pentru plata energiei electrice.

Noul contract de muncă a fost semnat în cursul dimineţii de marţi. Eliminarea celor două drepturi de care beneficiau salariaţii va reduce cheltuielile de personal cu circa 15% şi vor aduce societăţii economii de circa un milion de euro pe an.

Restructurare în loc de scumpire

Primarul a mai spus că i-a cerut directorului Companiei de Apă Oradea să adopte un plan de măsuri care să ducă la îmbunătăţirea indicatorilor financiari ai societăţii. "În următoarele zile vom fi în posesia acestui plan de măsuri care are ca scop scăderea cheltuielilor societăţii", a spus Bolojan.

CAO, care are deja credite angajate în valoare de 15 milioane euro, va fi nevoită să împrumute alte 8,5 milioane euro pentru a putea finanţa lucrările din cadrul proiectului Aparegio. Finanţatorii împrumutului şi-au manifestat însă scepticismul cu privire la capacitatea societăţii de a rambursa împrumutul în actualele condiţii financiare.

Prima, şi cea mai la îndemână măsură, agreată de BERD dar respinsă de primarul Ilie Bolojan, a vizat scumpirea cu circa 40% a tarifelor pentru canalizare, care în ultimii ani au fost indexate cu rata inflaţiei. Edilul a propus, în schimb, conducerii CAO să se concentreze pe reducerea cheltuielilor, inclusiv a celor de personal, pentru a îmbunătăţi indicatorii financiari ai societăţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
cifre corecte?
greu de crezut ca taierea celor doua drepturi din CCM aduc economii de 15%... MAI SA FIE dar CET-ul care este cu tone de datorii de ce nu face restructurari?????
Postat 10 Ianuarie 2013, 17:15 de cititor
ro
ce ati crezut ca usl o sa va dea miere si lapte ati crezut ca va face din romanaia a doua elvetie romani smintiti si fara minte nu va mai plangeti suportati va acum propria prostie ati votat acum bucurati va de rodul votului vostru asta sa va fie invatatura de minte toti sunt la fel si dintre doua rele ati ales unu mare
Postat 10 Ianuarie 2013, 12:00 de ro
romania
avem niste conducatori de plans care nu tine cu propriul sau popor dar aveti grija mari conducatori de nimic pentru ca, omul care nu mai are nimic de pierduc se va ridica si fiti cu bagare de seama ca nu sunt putini lupul ranit, flamand si haituit de vanator asi va aduna forta si prin inteligenta si iscusinta sa il va dobori pe vanatorul orbit de rautate aveti grija caci toate au o limita
Postat 10 Ianuarie 2013, 11:01 de rus
Oarşul pierdut într-un viitor rural
Poţi să speri că un ţăran din Vadu Crişului, ales primar de prostimea majoritară a Oradei, va înţelege vreodată mecanismele de funcţionare a instituţiilor supuse restructurărilor necesare dezvoltării durabile a acestui oraş ? Poţi să speri dacă eşti unul dintre inconştienţii care votează doar cu o mână ajunsă independentă ... de restul corpului.
Postat 09 Ianuarie 2013, 20:04 de Carp III
pt primar
cind vom auzi vesti ca datoria orasului a scazut si ca urmare, taxele si impozitele nu mai trebuie sa creasca, ci sa scada? inteleg ca lucrarile incepute trebuiesc terminate, dar ce nevoie mai e ca sa nu prezinte un program pe termen lung de reducere a datoriei orasului? doar astfel , acest oras va fi atragator a locui in el, cand serviciile prestate de administratiile locale se vor regasi la un impact minim asupra populatiei
Postat 09 Ianuarie 2013, 16:43 de d.
@Bolova-Bolojan
Da cheltuielile cu calatoriile(voiajul) de nunta al copiilor angajatilor in paradisuri naturale?? Ele se vor deconta in continuare? Pe surse stiu pe cineva care a incasat 7500lei ca a calatorit nu stiu in ce insule. Da sporurile pentru consumul de energie electrica? Da folosirea SDV-isticii la ciubucuri " ca sia asa nu sunt ale lor" si fac concurenta neloiala micilor intreprinzatori care trebuie sa isi cumpere pe bani grei scule ?
Postat 09 Ianuarie 2013, 13:40 de s.
???
parca altfel sunau promisiunile inainte de alegeri,adica "un guvern usl va ajuta oradea","votind usl votezi pt oradea",etc,acum se pune intrebarea:unde sint banii promisi de guvernul usl?tot ce vedem pina acum sint taxe marite si un nivel de trai mai scazut si prevederile sint sumbre pt oradeni,dar in fond aveti ce ati ales, adica promisiuni si un trai la limita supravietuirii
Postat 09 Ianuarie 2013, 09:13 de luky
Cererea si oferta
Ar fi bine sa nu fortati nota cu asa zisele investitii, fiind ca daca nu producem cit sa ne avem profit pentru a face investitii mi se pare o prostie sa investesti din credite peste credite, aceste credite sint purtatoare de dobanzi, plus trebuie restituite, nu furati modelul capitalimului de catifea promovat de tari ca Spania ori Italia care au datorii ce depasesc 75-80% din PIB, viteza de dezvoltare si dorinta de bunastare in termen scurt va duce economia mondiala la mari probleme economice care se vor termina cu lupte de strada si se poate termina chiar cu un al treilea razboi mondial, presiunea de marire a taxelor si inpozitelor va fi din ce in ce tot mai greu de suportat si de un nr tot mai mare de populatie, la nivel local ati marit inpozitele si cresteti preturile la utilitati, dar sa nu determinati populatiade sa fuga la taxe mai mici fie in unele comune invecinate fie spre alte orase din prejurimi, plus investitorii care se vor orienta tot mai mult spre localitati cu inpozite si taxe mai mici, intotdeauna exista si un recurs a investitiilor, uneori este pozitiv uneori este negativ, cel mai bine este undeva la mijloc. Atentie D- l Primar.
Postat 08 Ianuarie 2013, 22:21 de Economist
@MC
BA, DA PROST MAI ESTI!
Postat 08 Ianuarie 2013, 21:51 de AHA
asa da...
pina cind sa va tot suportam noi toate hotiile si smecheriile voastre pe care le transferati mai apoi in buzunarul nostru prin cresterea tarifelor? Bravo Bolovane, pune piciorul in prag ca de aia te am votat, tuleneamuncur de hoti....
Postat 08 Ianuarie 2013, 19:54 de MC
cine a nasit ,,problema cet"
Imediat după revocarea din funcția de președinte al ANRSC, Mircea Matei (PDL) declara că, dacă nu se va lucra politic, electrocentrale Oradea SA va rămâne fără licență. CET Oradea a rămas fără autorizaţie ca urmare a controalelor efectuate la sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie de către ANRSC, care acuza operatorul de practicarea unui tarif neunitar la nivelul oraşului. Potrivit ANRSC, electrocentrale Oradea ar fi încasat pe nedrept peste 2,4 milioane de lei, bani pe care va trebui să-i restituie, prin diminuarea facturilor din perioada următoare. Această sumă provine din diferenţele de facturare, între consumatorii preluaţi de la Transgex, care au plătit 193 lei pentru gigacalorie, şi consumatorii care au plătit 235 de lei pe gigacalorie. Succesorul lui Mircea MATEI, Doru CIOCAN, membru psd (!!!), a semnat Ordinul de retragere a licenței. Ciocan a fost șeful uneia dintre echipele de control care au descins la Oradea în iarna trecută, atunci când societatea de termoficare de pe Șoseaua Borșului era în conflict semi-deschis cel puțin cu locuitorii din Ioșia, pe care consiliul local i-a „furat” de la Transgex și i-a pasat la CET. Având în vedere situația , așa cum și Mircea Matei spunea încă de pe vremea când deținea șefia ANRSC, municipalitatea orădeană trebuia să nu piardă timp și să scoată la licitație serviciile de furnizare, transport și distribuție a agentului termic. Varianta procesului in justitie a cazut, primaria Oradea pierzand procesul cu ANRSC. De altfel, în ziua alegerilor locale, primarul Ilie B. le spunea jurnaliștilor cu care a servit o cafea după ce a votat că un scop al deplasării sale la București imediat după 10 iunie ar fi fost încercarea de a-i convinge pe cei de la ANRSC că CET-ul orădean nu este în culpă și, prin urmare, nu i se poate retrage licența. Doar ca Ilie B. a fost trimis la plimbare de conducerea psd-ista a ANRSC. Asta in ciusa a ceea ce declara in primavara lui 2012 presedintele psd Bihor, ioan mang_litorul, la lansarea candidaturii lui Ilie B. : „Atunci când va fi nevoie, vom putea apela la guvernul condus de Victor Ponta” Dacă electrocentrale Oradea nu este „albită” nici în actuala conjunctură politică, înseamnă că sunt probleme într-adevăr mari în felul în care societatea și-a desfășurat activitatea.
Postat 08 Ianuarie 2013, 18:20 de .
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON