URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2013, 16:51

„Drumul sării", readus la viață printr-un proiect transfrontalier

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orașul Valea lui Mihai, împreună cu localitatea Curtuișeni, vor fi legate printr-un drum transfrontalier care va bifa o nouă cale de legătură între România și Ungaria, până în comuna Peneszlek.

După cum spun bătrânii satelor din Curtuișeni și Vășad, acest drum exista din vremuri de mult apuse, de pe vremea când părinții lor duceau sare de vânzare în Ungaria, de unde vine și numele de „drumul sării".

Marți, 12 martie a.c., în prezenţa mai multor localnici, s-a desfăşurat la căminul cultural din Vășad o conferinţă de descriere a proiectului care va face posibilă construcția noului drum. Primarul comunei Curtuișeni, Nagy Istvan, în administrarea căruia se află și Vășadul, alături de membrii unei firme de consultanță, a prezentat câteva din avantajele acestei căi de acces spre Ungaria.     

„Orașul Valea lui Mihai și comuna Curtuișeni, împreună cu administrația locală a comunei Peneszlek din Ungaria, sunt parteneri în proiectul intitulat Development of Technical studies and plans for building a cross-border road Peneszlek-Curtuișeni-Valea lui Mihai (Elaborare de studii tehnice și planuri pentru construirea unui drum transfrontalier Peneszlek-Curtuișeni-Valea lui Mihai). Ca să fie clar, acest proiect nu se referă la construcția drumului în sine, ci la pregătirea documentației necesare pentru construirea propriu-zisă a drumului", a precizat primarul Nagy Istvan.

Bugetul total al proiectului este de 318.190 euro, din care valoarea finanțării de Uniunii Europene, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, este de 270.461,50 euro.

Prin construcția acestui drum tranfrontalier va scădea timpul de călătorie între localitățile cuprinse în proiect, se va diminua izolarea comunităților și, nu în ultimul rând, se vor consolida relațiile regionale, a mai completat edilul.

„E un lucru bun pentru satul nostru, poate așa vom mai avea și noi unde munci, că nu prea avem unde. Vom merge la lopată acolo la drum dacă va fi nevoie", a remarcat unul dintre sătenii prezenţi la consfătuire.

Mihai Mateaş

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu toti suntem vesnic drumari
Un drum scurt si nedemn de drumari. In concordanta cu valoarea lor ar fi mai potrivit drumul calului, adica Vlalea lui Mihai-Mongolia. Numai dus.
Postat 14 Martie 2013, 08:49 de Raul
Vindem sare contra drum
... "Ca să fie clar, acest proiect nu se referă la construcția drumului în sine, ci la pregătirea documentației necesare pentru construirea propriu-zisă a drumului", a precizat primarul Nagy Istvan. Bravo geniilor !?! Si ce o sa faceti cu documentatia tehnico-economica rezultata ? Ori aveti pe stoc atata sare incat sa acopere Ungaria !?!
Postat 13 Martie 2013, 21:43 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON