A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/03 parcare.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1077

Parcare cu strigare
URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 23 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Niște asociații care primeau de la cetățeni acea brumă de bani de 2% din impozitele pe 2017, pentru a mai acoperi nevoile copiilor cu grave probleme de sănătate, s-au trezit că sumele au fost deturnate către niște parohii ortodoxe. S-au trezit anul acesta pentru că e prima dată când ANAF-ul trimite fiecărui donator o scrisoare prin care-l informează cui a donat acești bani...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
28 Decembrie 2010, 08:29

Parcare cu strigare

Parcare cu strigare REZERVAT! Începând din ianuarie, locuitorii cartierului Nufărul îşi vor putea "ţine" locurile de parcare, la un tarif minim de numai 75 de lei pentru tot anul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cutuma cartierului spune că fiecare locatar se "împroprietăreşte" pe un loc de parcare şi mai repede se lasă înmormântat sub el decât să-l cedeze vecinilor.

Ca să oprească "luptele", municipalitatea a hotărât în iunie atribuirea către orădeni a parcărilor la domiciliu. Primele vor fi împărţite deja luna viitoare, în Nufărul...

Nu parcaţi!

03 Cristian Beltechi.jpgÎn premieră, cinci asociaţii de proprietari din Nufărul au preluat săptămâna trecută de la Administraţia Imobiliară Oradea (AIO) parcările dintre blocuri, pentru a le atribui locatarilor, în schimbul unei taxe de 75 lei pe anul 2011. Oamenii vor avea asigurat locul de parcare începând de la ora 16.00 până a doua zi la ora 7.00, şi de sâmbătă dimineaţa până luni la ora 7.00. "Am început din Nufărul pentru că acolo parcările sunt modernizate şi numerotate", spune Cristian Beltechi (foto), directorul AIO.

Anul acesta, Primăria a amenajat 4.000 de locuri de parcare. "Dacă oamenii nu doresc, nu-i obligăm să le ia. Anul viitor vom împărţi probabil 1.500 de locuri de parcare, dar sunt convins că în trei ani vor fi cereri pentru toate amplasamentele", estimează directorul AIO. Primele locuri au fost atribuite în zona liceului Onisifor Ghibu, şi urmează cele din Dragoş Vodă, Ovidiu Densuşianu şi Călugăreni. Dacă sistemul funcţionează, va fi extins în tot oraşul.

Atribuire la cerere

03 Ionut Simon.jpgIonuţ Şimon (foto), şeful Serviciului Parcări din cadrul AIO, spune că nu are ce să meargă prost. "Lucrurile sunt clare. După ce Primăria amenajează o parcare, noi întrebăm asociaţia de proprietari dacă doreşte s-o preia. Dacă răspunsul e pozitiv, predăm parcările asociaţiei, iar aceasta face atribuirea către locatari", spune Şimon.

Repartizarea o va face o comisie formată din reprezentanţi ai municipalităţii, ai asociaţiei de proprietari şi ai fiecărui bloc în parte. Solicitanţii vor depune la comisie acte doveditoare cu privire la domiciliu şi autoturismul deţinut, şi vor da declaraţie pe proprie răspundere că nu deţin garaj sau un alt loc de parcare în oraş. Comisia verifică actele, cere lămuriri şi stabileşte data atribuirii locurilor.

"Solicitanţii îşi vor alege parcarea în ordinea depunerii cererilor. Dacă sunt mai multe solicitări pe acelaşi loc, se atribuie prin licitaţie", spune Şimon. Cu excepţia anului 2011, când tariful de pornire e de 75 lei, licitaţia va începe pe viitor de la 90 lei, cu un pas de strigare de 10 lei. Câştigă cine dă mai mult! Şimon nu crede însă că se va ajunge la licitaţii. "Oamenii îşi cam ştiu fiecare locul de parcare, aşa că se vor înţelege între ei", socoteşte funcţionarul.

Taxa de parcare e încasată de asociaţia de proprietari şi vărsată la AIO. În schimbul ei, municipalitatea eliberează abonamentele cu numărul maşinii şi locul de parcare, şi restituie asociaţiei o redevenţă de 10% din suma încasată, pentru osteneală.

Închirierea locului de parcare se face pe un an şi se prelungeşte în baza unei cereri depuse la asociaţie înainte de data de 30 noiembrie. Locurile "neconfirmate" se licitează.

"Păzită" cu poliţia

Şimon crede că parcările transferate asociaţiilor vor fi mai bine întreţinute. "Dacă omul ştie că este locul lui, îl va mătura şi îl va curăţa de gheaţă şi noroi", spune funcţionarul, care estimează că atribuirea parcărilor va pune capăt şi certurilor între vecini. "La fel ca în Cluj, Braşov sau Bucureşti, dacă ocupi locul cuiva laşi la vedere un bilet cu numărul tău de telefon. Omul te sună, vii, îţi muţi maşina şi nu e nicio problemă", spune Şimon.

Alternativa, însă, este extrem de neplăcută. Deţinătorul locului de parcare poate chema Poliţia Comunitară, iar musafirul nepoftit va fi sancţionat. În Cluj ocuparea unui loc rezervat se pedepseşte cu amendă, iar în Bucureşti cu ridicarea maşinii. AIO a preferat a doua variantă. "După atribuirea parcărilor vom avea, o perioadă, un echipaj în zonă, ca să poată interveni rapid. Dar nu cred că vor fi probleme", zice directorul Beltechi.

Dacă plăteşti, ai!

03 Florica Moisa.jpgGarantarea locului de parcare este, de altfel, singurul motiv pentru care orădenii sunt dispuşi să plătească. Floare Moisa (foto), preşedinta Asociaţiei de Proprietari Constantin Noica 15A, prima care a preluat parcările, spune că în schimbul taxei orădenii aşteaptă promptitudine de la AIO. "Când i-am întrebat dacă vor să preluăm parcările, oamenii au pus o condiţie: Poliţia Comunitară să le elibereze locul dacă îl găsesc ocupat seara, când vin acasă", spune Moisa.

Contactat de BIHOREANUL, directorul Poliţiei Comunitare, Crăciun Leucea, promite eficienţă. "Avem un dispecerat care funcţionează non-stop, iar un echipaj va sta la dispoziţia orădenilor pentru aplanarea oricăror conflicte", explică directorul.

Primele intervenţii vor avea loc cel mai probabil în martie. "Ca să nu tulburăm oamenii de sărbători, vom împărţi parcările începând cu mijlocul lui ianuarie. Procesul va dura în mod sigur mai bine de o lună", zice preşedinta asociaţiei.

Astfel, orădenii vor primi actele pe parcări doar prin martie, fapt pentru care vor plăti taxa proporţional, la un preţ de 75 lei calcualt pe tot anul. Asta în eventualitatea că locul nu are pretendenţi, pentru că atunci va parca la scara blocului cel care dă mai mult...


INDISCIPLINĂ
"Avere" din parcări

Pentru anul 2010, AIO a planificat venituri din parcări în valoare de 4,2 milioane lei, reuşind să încaseze aproape 4,7 milioane. Majoritatea din amenzi. "Spre comparaţie, Serviciul Parcări a încasat 38.000 lei din abonamente şi peste 40.000 lei din amenzi", spune directorul Cristian Beltechi. Diferenţa până la 4,7 milioane o constituie încasările din ridicările de maşini şi taxele de parcare cu tichete. "Concluzia noastră este că avem în continuare şoferi indisciplinaţi, dar controlul a fost categoric îmbunătăţit".

Beltechi promite că AIO va da dovadă de aceeaşi eficienţă şi în cazul parcărilor rezidenţiale. "Scopul este să îi asigurăm orădeanului locul de parcare pentru care a plătit. Cel amendat nu are de ce să se supere. Din amenzi şi taxele de parcare vom amenaja pe viitor alte parcări", explică directorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Investiţie de peste 700.000 euro. Prima seră hidroponică de roşii cherry din Bihor a fost inaugurată la Toboliu (FOTO)
 • Mai repede! Drumul de Sântandrei peste câmpuri ar putea fi dat în folosinţă în luna noiembrie (FOTO)
 • Rămas bun! Jurnalistul Andrei Şandor a fost condus pe ultimul drum cu muzica formaţiei Toto (FOTO / VIDEO)
 • Regulamentul locurilor de joacă. Orădenii din Ioşia sunt revoltaţi de gălăgia provocată de părculeţul din strada Lăpuşului (FOTO)
 • Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)
 • Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au 'premiat' primarii: 'Banii se împart prin vot politic' (FOTO)
 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON