A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/03 plaza.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1077

Dosarul Plaza
URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 23 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Niște asociații care primeau de la cetățeni acea brumă de bani de 2% din impozitele pe 2017, pentru a mai acoperi nevoile copiilor cu grave probleme de sănătate, s-au trezit că sumele au fost deturnate către niște parohii ortodoxe. S-au trezit anul acesta pentru că e prima dată când ANAF-ul trimite fiecărui donator o scrisoare prin care-l informează cui a donat acești bani...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
19 Octombrie 2010, 07:30

Dosarul Plaza

Dosarul Plaza RENĂSCUT. Cu o întârziere de 9 luni cauzată de accident, mall-ul Oradea Plaza a fost inaugurat pe 14 iulie 2010 prin deschiderea supermarket-ului Billa de la parterul corpului A, chiar cel prăbuşit pe 12 februarie 2009 din cauza unei erori de proiectare. Pentru prejudiciul cauzat, proprietarul clădirii, compania Portico Investments, vrea să dea în judecată proiectantul general, firma poloneză WSP, căreia îi cere despăgubiri de peste 500.000 de euro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După mai bine de un an şi jumătate de la accidentul produs pe şantierul clădirii Oradea Plaza, al cărei planşeu s-a prăbuşit peste patru muncitori, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel au pus punct anchetei.

Tragedia a scos la iveală primul şi cel mai grav caz de "malpraxis" din tagma proiectanţilor români. Samuel Muj, inginerul timişorean care a semnat proiectul structurii metalice a Oradea Plaza, şi profesorul universitar Gheorghe Popa, care l-a supervizat, au fost trimişi în judecată pentru încălcarea normelor de rezistenţă stabilite de Legea construcţiilor, neglijenţă cu consecinţe deosebit de grave: pierderea unei vieţi omeneşti, rănirea gravă a trei persoane şi distrugerea parţială a clădirii, sancţionate aidoma unei crime: cu închisoare între 10 şi 20 de ani!

Accident la mall

Dezastrul petrecut la construcţia Oradea Plaza din Centrul Civic, pe 12 februarie anul trecut, a zguduit un oraş întreg. Zeci de echipaje SMURD, ale Ambulanţei, Pompierilor şi Poliţiei au gonit spre şantier, chemate să scoată supravieţuitorii de sub dărâmăturile unui planşeu din oţel şi beton.

Ajunse la faţa locului, echipele de intervenţie au scos de sub moloz patru trupuri: unul lipsit de viaţă, al unui bărbat de 42 de ani, şi alte trei însângerate, ale unor norocoşi scăpaţi cu viaţă. Ar fi fost mai mulţi, cu siguranţă, dacă plafonul nu s-ar fi dărâmat în timpul pauzei de masă, când majoritatea celor 50 de muncitori se aflau la al doilea nivel subteran al construcţiei, adăpostiţi de ninsoarea ce tocmai se pornise.

Anchete

În urma salvatorilor, pe şantier au intrat reprezentanţii Poliţiei, Parchetului, Inspectoratului Teritorial de Muncă şi ai Inspectoratului Teritorial de Stat în Construcţii (ITSC), care au început să investigheze cauzele accidentului. Lucrările au fost sistate, iar zona a fost asigurată pentru ca ulterior să se poată preleva probe.

Experţii angajaţi de proprietarul mall-ului, cei ai constructorului, ai proiectanţilor şi cel numit de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care au preluat ancheta cazului, au investigat toate variantele posibile: atât posibilitatea unei erori de proiectare, cât şi de execuţie, dar şi probabilitatea unei calităţi deficitare a materialelor de construcţie folosite sau a unor vicii tehnologice, rezultate din sudarea grinzilor din oţel laminat, care au fost aduse din Ungaria pe bucăţi şi montate pe şantier.

A cedat

Concluzia experţilor a fost aceeaşi în toate cele patru analize! Şi anume că vina pentru tragedie o purtau cei care au proiectat structura metalică, o alcătuire de grinzi cu zăbrele care aveau noduri de îmbinare prost realizate. Este vorba de un inginer timişorean de 37 de ani, Samuel Muj, administrator al firmei Con Sam Pro Timişoara, şi doctorand al Facultăţii de hidrotehnică a Politehnicii Timişoara, respectiv de coordonatorul său de doctorat, Gheorghe Popa, un profesor universitar de la aceeaşi facultate, în vârstă de 75 de ani.

Potrivit experţilor, tragedia s-a produs din cauza unei erori elementare: nodurile care fac legătura între grinzile metalice au fost de trei ori mai mici decât trebuia, şi au cedat sub greutatea betonului. Planşeul, susţin experţii, s-ar fi prăbuşit oricum, poate chiar după predarea construcţiei, când se putea înregistra o tragedie mult mai mare!

Temeri

În paralel cu expertizele, procurorii au audiat toate părţile implicate în realizarea construcţiei. Aşa au aflat că problemele de proiectare au fost sesizate şi de Marius Macavei, dirigintele de şantier angajat de firma constructoare, Tehnoclima Constanţa. Macavei susţinea că l-a şi interpelat pe această temă pe proiectant, înainte de a începe turnarea planşeului, însă acesta a respins temerile şi a cerut continuarea lucrărilor cu respectarea planului făcut de el.

Îngrijorat, constructorul a luat pe cont propriu măsuri de siguranţă suplimentare. "Aveam rezerve şi, de aceea, înainte cu o zi, am luat măsuri de siguranţă. Am turnat margini de beton cu rolul de a delimita zonele distincte de turnare, iar perimetrul luminatoarelor a fost sprijinit suplimentar faţă de proiect cu popi şi grinzi, măsură pe care am luat-o din proprie putere, din temerea că eşafodajul metalic existent nu-mi dădea convingere de rezistenţă", a declarat Macavei în faţa procurorilor.

Neglijenţă criminală

Din nefericire, dezastrul nu a putut fi însă evitat. Pe lângă distrugerile masive provocate clădirii, evaluate de experţi la peste 500.000 de euro, prăbuşirea plafonului l-a omorât pe loc pe unul dintre muncitori, Florin Gabor, în vârstă de 42 de ani. Alţi trei constructori au scăpat cu viaţă, dar vor rămâne cu sechele pentru totdeauna.

Cel mai grav rănit a fost Dorin Sava, 29 de ani, internat cu ruptură de splină, traumatism toraco-abdominal, contuzii şi hemoragie internă puternică. Dus imediat în sala de operaţie, medicii i-au scos din abdomen 3,5 litri de sânge şi aproape un litru de sânge din cutia toracică, fiind nevoiţi să-i extirpe splina. Colegul său, Florea Perţa, 38 de ani, avea zdrobite oasele picioarelor, iar Geczi Csaba, în vârstă de 33 de ani, a scăpat cu un traumatism cranio-cerebral uşor.

O premieră naţională

Gravitatea dezastrului a făcut ca acuzaţiile iniţiale, de omor din culpă, vătămare corporală gravă şi distrugere să fie înlocuite de procurori cu o altă încadrare, care le absoarbe pe toate şi le sancţionează mult mai aspru. În premieră absolută pentru tagma proiectanţilor din România, Samuel Muj şi Gheorghe Popa au fost inculpaţi pentru încălcarea prevederilor Legii 10/1995 a construcţiilor, care stabileşte ca infracţiune nerespectarea reglementărilor de stabilitate şi rezistenţă, şi o pedepseşte cu închisoare între 10 şi 20 de ani, la fel ca în cazul unei crime deosebit de grave!

"Potrivit actului normativ, în astfel de infracţiuni, urmărirea penală trebuia făcută de Inspectoratul Teritorial de Stat în Construcţii, specializat în evaluarea problemelor de stabilitate ale construcţiilor. Fiind însă un caz fără precedent, nici ei nu au ştiut exact care e rolul lor, iar ancheta s-a efectuat exclusiv la Parchet. Am încercat să lămurim toate aspectele şi să prezentăm starea de fapt în faţa instanţei astfel încât să nu fie doar pe înţelesul specialiştilor. Sper că am reuşit", a declarat procurorul Sebastian Vălean, cel care a efectuat cercetările şi care, acum două săptămâni, a decis trimiterea în judecată a celor doi ingineri.

O ţin pe-a lor

În procesul care va începe la Judecătoria Oradea, atât aparţinătorii muncitorului decedat cât şi cei trei constructori răniţi s-au constituit părţi civile, urmând să-şi formuleze pretenţiile civile şi morale în timpul dezbaterilor.

Aşa cum era de aşteptat, în loc să îşi asume greşelile, Samuel Muj şi Gheorghe Popa aruncă vina în ograda Inspectoratului în Construcţii Bihor şi a Primăriei Oradea care, pretind ei, au autorizat lucrările fără să le verifice în amănunt proiectul. "Tot ce s-a făcut este împotriva legii", a reclamat universitarul Gheorghe Popa în faţa procurorilor, supărat de îndrăzneala acestora de a-i ştirbi imaginea pentru "infima sa contribuţie" de a verifica un proiect, fapt ce nu i-a adus "nici măcar 800 de euro".

O sumă pentru care, însă, a semnat condamnarea la moarte a unui om...


03 Lucian Chindlea.jpgSUSPENDAT
I-au ridicat diploma

În urma expertizelor tehnice, la propunerea Inspectoratului Teritorial de Stat în Construcţii Bihor, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Lucrărilor Publice Vasile Blaga a dispus anul trecut suspendarea pe perioadă nedeterminată a diplomei de expert verificator emise pe numele profesorului universitar Gheorghe Popa.

"Împotriva proiectantului Samuel Muj nu puteam lua măsuri, deoarece nu avem competenţe în acest sens. În cazul lui va decide instanţa. Până atunci, poate să lucreze în continuare", a declarat Lucian Chindlea (foto), fostul şef al ITSC Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
felicitarii
Samuel Muj şi Gheorghe Popa aruncă vina în ograda Inspectoratului în Construcţii Bihor şi a Primăriei Oradea care, pretind ei, au autorizat lucrările fără să le verifice în amănunt proiectul...EXACT sa faca si ei plangere penala INSPECTORATULUI in CONSTRUCTII aveau obligatia sa verifice pas cu pas lucrarile ce ia determinat sa fie SUPERFICIALI in verificare, oare ce?:))) adevarul este ca daca institutiile de stata si ar face TREABA oamenii nu ar mai avea de suferit, e purul adevar dar avem nevoie de PARAZITII sociali ca sa intretina BIROCRATIA asta trebuie sa stie PRESEDINTELE ROMANIEI sabotarea TARII e un act de tradare sustinuta de POLITICA ...INSPECTIA in CONSTRUCTII cum si a adus aportul in respectarea fisei postului ca angajat al institutiei care reprezinta siguranta cetateanului, cum? a inchis ochii si altii sa platesca :))
Postat 19 Octombrie 2010, 10:00 de anca
felicitarii
hai ca sunteti culmea NARARE si iar NARARE am ametit de atata zel de a umple pagina FANTASTIC:)) premiul NOBEL pentru VRAJEALA continuata acordata lui LAURA GAL:))) CRIITOARE ce mai! dar am o intrebare ce vina are Profesorul pentru greutatate materialelor de constructie depozitate, un magazi nu are platforma etajata de DEPOZIT materiale CONSTRUCTII, nu trebuie sa fi mare INGINER sa tragi o concluzie simpla a VRUT si BLAGA sa iasa in evidenta in ochii E. U ca BASE nu da nimic pe GOLANII DIN BIHOR :((
Postat 19 Octombrie 2010, 09:52 de anca
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Investiţie de peste 700.000 euro. Prima seră hidroponică de roşii cherry din Bihor a fost inaugurată la Toboliu (FOTO)
 • Mai repede! Drumul de Sântandrei peste câmpuri ar putea fi dat în folosinţă în luna noiembrie (FOTO)
 • Rămas bun! Jurnalistul Andrei Şandor a fost condus pe ultimul drum cu muzica formaţiei Toto (FOTO / VIDEO)
 • Regulamentul locurilor de joacă. Orădenii din Ioşia sunt revoltaţi de gălăgia provocată de părculeţul din strada Lăpuşului (FOTO)
 • Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)
 • Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au 'premiat' primarii: 'Banii se împart prin vot politic' (FOTO)
 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON