A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/03 plaza.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1077

Dosarul Plaza
URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ideea primarului Ilie Blojan de a supraimpozita clădirile care nu se ridică la înălţimea celor din preajmă a fost o mană cerească pentru dușmanii acestuia. Imaginea cu bătrânul coș al CET-ului fumegând a expirat, dealul Ciuperca este un subiect vechi, iar Drumul expres s-a rezolvat între timp. Sigur, mai dăinuie sloganul cu „primarul beton”, dar încă nimeni n-a reușit să înlocuiască acest material din poduri și șosele cu naturalul chirpici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Merită, totuşi, măcar pomenite numele senatorilor şi deputaţilor bihoreni care au modificat Codul de procedură penală şi Codul penal aşa încât victima să rămână fără apărare, dar infractorii să capete, practic, imunitate. Şi nu numai. Căci într-un elan bezmetic, aceiaşi inşi au votat şi alte proiecte mortale, cum e, de pildă, cel care pune „clopoţei” Poliţiei, obligând-o să presemnalizeze maşinile cu radar, astfel încât vitezomanii să poată încetini în dreptul lor, dar în rest să fie liberi să gonească nesancţionaţi, cu riscul uciderii altor oameni, pe şosea sau pe trotuar.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Taximetristul cu care am călătorit săptămâna trecută mi-a spus că, dacă ar fi trăit în altă ţară, şi-ar fi ales o altă meserie: "M-aş fi făcut asasin profesionist. Ai luat comanda, ai executat-o, ai luat banii şi gata. Simplu! Nu ai nimic personal cu omul, îţi faci doar meseria". În ochi i se citeau indicii clare că vorbea cât se poate de serios. L-am privit perplex, căutând replica potrivită pentru o astfel de confesiune. N-am găsit-o. Am plătit şi am coborât.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Arătam recent că în data de 18 iunie a.c. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat cea mai neconstituţională, nelegală, ruşinoasă şi imorală decizie de interpretare a legii din întreaga sa existenţă (Decizia nr. 52/2018), stabilind că recursurile formulate în procesele pornite până în data de 20 iulie 2017 sunt inadmisibile, contrar celor statuate prin Decizia 369/2017 a Curţii Constituţionale, explicând totodată şi mecanismul prin care s-a ajuns la o asemenea decizie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
19 Octombrie 2010, 07:30

Dosarul Plaza

Dosarul Plaza RENĂSCUT. Cu o întârziere de 9 luni cauzată de accident, mall-ul Oradea Plaza a fost inaugurat pe 14 iulie 2010 prin deschiderea supermarket-ului Billa de la parterul corpului A, chiar cel prăbuşit pe 12 februarie 2009 din cauza unei erori de proiectare. Pentru prejudiciul cauzat, proprietarul clădirii, compania Portico Investments, vrea să dea în judecată proiectantul general, firma poloneză WSP, căreia îi cere despăgubiri de peste 500.000 de euro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După mai bine de un an şi jumătate de la accidentul produs pe şantierul clădirii Oradea Plaza, al cărei planşeu s-a prăbuşit peste patru muncitori, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel au pus punct anchetei.

Tragedia a scos la iveală primul şi cel mai grav caz de "malpraxis" din tagma proiectanţilor români. Samuel Muj, inginerul timişorean care a semnat proiectul structurii metalice a Oradea Plaza, şi profesorul universitar Gheorghe Popa, care l-a supervizat, au fost trimişi în judecată pentru încălcarea normelor de rezistenţă stabilite de Legea construcţiilor, neglijenţă cu consecinţe deosebit de grave: pierderea unei vieţi omeneşti, rănirea gravă a trei persoane şi distrugerea parţială a clădirii, sancţionate aidoma unei crime: cu închisoare între 10 şi 20 de ani!

Accident la mall

Dezastrul petrecut la construcţia Oradea Plaza din Centrul Civic, pe 12 februarie anul trecut, a zguduit un oraş întreg. Zeci de echipaje SMURD, ale Ambulanţei, Pompierilor şi Poliţiei au gonit spre şantier, chemate să scoată supravieţuitorii de sub dărâmăturile unui planşeu din oţel şi beton.

Ajunse la faţa locului, echipele de intervenţie au scos de sub moloz patru trupuri: unul lipsit de viaţă, al unui bărbat de 42 de ani, şi alte trei însângerate, ale unor norocoşi scăpaţi cu viaţă. Ar fi fost mai mulţi, cu siguranţă, dacă plafonul nu s-ar fi dărâmat în timpul pauzei de masă, când majoritatea celor 50 de muncitori se aflau la al doilea nivel subteran al construcţiei, adăpostiţi de ninsoarea ce tocmai se pornise.

Anchete

În urma salvatorilor, pe şantier au intrat reprezentanţii Poliţiei, Parchetului, Inspectoratului Teritorial de Muncă şi ai Inspectoratului Teritorial de Stat în Construcţii (ITSC), care au început să investigheze cauzele accidentului. Lucrările au fost sistate, iar zona a fost asigurată pentru ca ulterior să se poată preleva probe.

Experţii angajaţi de proprietarul mall-ului, cei ai constructorului, ai proiectanţilor şi cel numit de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care au preluat ancheta cazului, au investigat toate variantele posibile: atât posibilitatea unei erori de proiectare, cât şi de execuţie, dar şi probabilitatea unei calităţi deficitare a materialelor de construcţie folosite sau a unor vicii tehnologice, rezultate din sudarea grinzilor din oţel laminat, care au fost aduse din Ungaria pe bucăţi şi montate pe şantier.

A cedat

Concluzia experţilor a fost aceeaşi în toate cele patru analize! Şi anume că vina pentru tragedie o purtau cei care au proiectat structura metalică, o alcătuire de grinzi cu zăbrele care aveau noduri de îmbinare prost realizate. Este vorba de un inginer timişorean de 37 de ani, Samuel Muj, administrator al firmei Con Sam Pro Timişoara, şi doctorand al Facultăţii de hidrotehnică a Politehnicii Timişoara, respectiv de coordonatorul său de doctorat, Gheorghe Popa, un profesor universitar de la aceeaşi facultate, în vârstă de 75 de ani.

Potrivit experţilor, tragedia s-a produs din cauza unei erori elementare: nodurile care fac legătura între grinzile metalice au fost de trei ori mai mici decât trebuia, şi au cedat sub greutatea betonului. Planşeul, susţin experţii, s-ar fi prăbuşit oricum, poate chiar după predarea construcţiei, când se putea înregistra o tragedie mult mai mare!

Temeri

În paralel cu expertizele, procurorii au audiat toate părţile implicate în realizarea construcţiei. Aşa au aflat că problemele de proiectare au fost sesizate şi de Marius Macavei, dirigintele de şantier angajat de firma constructoare, Tehnoclima Constanţa. Macavei susţinea că l-a şi interpelat pe această temă pe proiectant, înainte de a începe turnarea planşeului, însă acesta a respins temerile şi a cerut continuarea lucrărilor cu respectarea planului făcut de el.

Îngrijorat, constructorul a luat pe cont propriu măsuri de siguranţă suplimentare. "Aveam rezerve şi, de aceea, înainte cu o zi, am luat măsuri de siguranţă. Am turnat margini de beton cu rolul de a delimita zonele distincte de turnare, iar perimetrul luminatoarelor a fost sprijinit suplimentar faţă de proiect cu popi şi grinzi, măsură pe care am luat-o din proprie putere, din temerea că eşafodajul metalic existent nu-mi dădea convingere de rezistenţă", a declarat Macavei în faţa procurorilor.

Neglijenţă criminală

Din nefericire, dezastrul nu a putut fi însă evitat. Pe lângă distrugerile masive provocate clădirii, evaluate de experţi la peste 500.000 de euro, prăbuşirea plafonului l-a omorât pe loc pe unul dintre muncitori, Florin Gabor, în vârstă de 42 de ani. Alţi trei constructori au scăpat cu viaţă, dar vor rămâne cu sechele pentru totdeauna.

Cel mai grav rănit a fost Dorin Sava, 29 de ani, internat cu ruptură de splină, traumatism toraco-abdominal, contuzii şi hemoragie internă puternică. Dus imediat în sala de operaţie, medicii i-au scos din abdomen 3,5 litri de sânge şi aproape un litru de sânge din cutia toracică, fiind nevoiţi să-i extirpe splina. Colegul său, Florea Perţa, 38 de ani, avea zdrobite oasele picioarelor, iar Geczi Csaba, în vârstă de 33 de ani, a scăpat cu un traumatism cranio-cerebral uşor.

O premieră naţională

Gravitatea dezastrului a făcut ca acuzaţiile iniţiale, de omor din culpă, vătămare corporală gravă şi distrugere să fie înlocuite de procurori cu o altă încadrare, care le absoarbe pe toate şi le sancţionează mult mai aspru. În premieră absolută pentru tagma proiectanţilor din România, Samuel Muj şi Gheorghe Popa au fost inculpaţi pentru încălcarea prevederilor Legii 10/1995 a construcţiilor, care stabileşte ca infracţiune nerespectarea reglementărilor de stabilitate şi rezistenţă, şi o pedepseşte cu închisoare între 10 şi 20 de ani, la fel ca în cazul unei crime deosebit de grave!

"Potrivit actului normativ, în astfel de infracţiuni, urmărirea penală trebuia făcută de Inspectoratul Teritorial de Stat în Construcţii, specializat în evaluarea problemelor de stabilitate ale construcţiilor. Fiind însă un caz fără precedent, nici ei nu au ştiut exact care e rolul lor, iar ancheta s-a efectuat exclusiv la Parchet. Am încercat să lămurim toate aspectele şi să prezentăm starea de fapt în faţa instanţei astfel încât să nu fie doar pe înţelesul specialiştilor. Sper că am reuşit", a declarat procurorul Sebastian Vălean, cel care a efectuat cercetările şi care, acum două săptămâni, a decis trimiterea în judecată a celor doi ingineri.

O ţin pe-a lor

În procesul care va începe la Judecătoria Oradea, atât aparţinătorii muncitorului decedat cât şi cei trei constructori răniţi s-au constituit părţi civile, urmând să-şi formuleze pretenţiile civile şi morale în timpul dezbaterilor.

Aşa cum era de aşteptat, în loc să îşi asume greşelile, Samuel Muj şi Gheorghe Popa aruncă vina în ograda Inspectoratului în Construcţii Bihor şi a Primăriei Oradea care, pretind ei, au autorizat lucrările fără să le verifice în amănunt proiectul. "Tot ce s-a făcut este împotriva legii", a reclamat universitarul Gheorghe Popa în faţa procurorilor, supărat de îndrăzneala acestora de a-i ştirbi imaginea pentru "infima sa contribuţie" de a verifica un proiect, fapt ce nu i-a adus "nici măcar 800 de euro".

O sumă pentru care, însă, a semnat condamnarea la moarte a unui om...


03 Lucian Chindlea.jpgSUSPENDAT
I-au ridicat diploma

În urma expertizelor tehnice, la propunerea Inspectoratului Teritorial de Stat în Construcţii Bihor, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Lucrărilor Publice Vasile Blaga a dispus anul trecut suspendarea pe perioadă nedeterminată a diplomei de expert verificator emise pe numele profesorului universitar Gheorghe Popa.

"Împotriva proiectantului Samuel Muj nu puteam lua măsuri, deoarece nu avem competenţe în acest sens. În cazul lui va decide instanţa. Până atunci, poate să lucreze în continuare", a declarat Lucian Chindlea (foto), fostul şef al ITSC Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
felicitarii
Samuel Muj şi Gheorghe Popa aruncă vina în ograda Inspectoratului în Construcţii Bihor şi a Primăriei Oradea care, pretind ei, au autorizat lucrările fără să le verifice în amănunt proiectul...EXACT sa faca si ei plangere penala INSPECTORATULUI in CONSTRUCTII aveau obligatia sa verifice pas cu pas lucrarile ce ia determinat sa fie SUPERFICIALI in verificare, oare ce?:))) adevarul este ca daca institutiile de stata si ar face TREABA oamenii nu ar mai avea de suferit, e purul adevar dar avem nevoie de PARAZITII sociali ca sa intretina BIROCRATIA asta trebuie sa stie PRESEDINTELE ROMANIEI sabotarea TARII e un act de tradare sustinuta de POLITICA ...INSPECTIA in CONSTRUCTII cum si a adus aportul in respectarea fisei postului ca angajat al institutiei care reprezinta siguranta cetateanului, cum? a inchis ochii si altii sa platesca :))
Postat 19 Octombrie 2010, 10:00 de anca
felicitarii
hai ca sunteti culmea NARARE si iar NARARE am ametit de atata zel de a umple pagina FANTASTIC:)) premiul NOBEL pentru VRAJEALA continuata acordata lui LAURA GAL:))) CRIITOARE ce mai! dar am o intrebare ce vina are Profesorul pentru greutatate materialelor de constructie depozitate, un magazi nu are platforma etajata de DEPOZIT materiale CONSTRUCTII, nu trebuie sa fi mare INGINER sa tragi o concluzie simpla a VRUT si BLAGA sa iasa in evidenta in ochii E. U ca BASE nu da nimic pe GOLANII DIN BIHOR :((
Postat 19 Octombrie 2010, 09:52 de anca
count display

FOTO BIHOREANUL

 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)
 • Răsplată pentru lene: În vreme ce firmele caută angajaţi, asistaţii din Brusturi primesc ajutoare sociale chiar şi plecaţi în străinătate (FOTO)
 • Lansare showroom PREMIUM USED CARS Oradea (FOTO)
 • Flashmob la sediul PSD Bihor: Două pensionare de etnie maghiară au înjurat UDMR pentru că au votat cu PSD (FOTO)
 • Accidentul din Beiuş: Şoferul ar fi adormit la volan, o întreagă familie şi-a pierdut viaţa! (FOTO / VIDEO)
 • A fost 'nebunie' în Cetatea Oradea: Publicul i-a lăsat cu greu să plece pe artiştii de la Subcarpaţi (FOTO / VIDEO)
 • Festivalul Medieval a scos orădenii din casă: Mii de oameni au petrecut vineri în Cetate (FOTO / VIDEO)
 • Scandal la Borod: Trei bărbaţi au ajuns la spital, zeci de localnici s-au adunat în faţa Primăriei protestând faţă de agresivitatea ţiganilor din zonă (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON