URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2016, 17:02

Una spunem, alta fumăm: Alături de un inspector numit politic, ministrul Educaţiei prevesteşte depolitizarea învăţământului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În faţa unei realităţi neplăcute, şi anume că, de 7 ani încoace, toţi directorii de şcoli sunt numiţi de inspectorii şcolari generali, la rândul lor selectaţi din rândul clientele politice, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a anunţat la Oradea că pregăteşte o metodologie clară pentru organizarea concursurilor pentru directorii de şcoli.

"De 7 ani, directorii n-au participat la concursuri şi primesc doar prelungiri, ceea ce nu cred că face bine şcolilor din România şi dezvoltării lor. M-am angajat, şi o spun foarte ferm, în a pregăti o metodologie pe care o vom expune public privind organizarea concursurilor de directori şi am toată încrederea că vom şi organiza primul ciclu de concursuri", a declarat ministrul, într-o conferinţă de presă susţinută joi la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

Curaj a vorbit şi despre inspectorii şcolari generali numiţi pe posturi în judeţele în care niciun candidat nu a promovat concursul organizat de Ministerul Educaţiei. "Atunci când am preluat postul (n.r. de ministru), era finalul unui examen pentru inspectori şcolari generali şi şase judeţe nu au reuşit să aibă selectaţi inspectorii şcolari generali. Când au venit colegii mei la mine, să-mi spună să numim provizoriu inspectori şcolari generali, le-am cerut metologia, mi-au spus că nu avem şi semnează ministrul. Le-am răspuns că nu semnez aşa ceva (...), că vreau ceva cu sens, să pot decide. Atunci au pus cinci criterii, nu spun că sunt cele mai bune, dar au fost criterii de decizie", a declarat ministrul.

Curaj a menţionat doar primul criteriu, şi anume că cel care a participat la concurs, dar nu a promovat, nu poate fi numit în funcţie de ministru, la fel cum nu trebuie numit inspectorul şcolar general care nu participă la concurs. "Lucrurile sunt simple, nu-s complicate, mi se par de bună cuviinţă", a spus ministrul.

Când reporterul BIHOREANUL i-a precizat că exact această situaţie se regăseşte în Bihor, unde, în septembrie 2015, fostul ministru al Educaţiei Sorin Cîmpeanu l-a numit pe funcţie pe Alin Novac-Iuhas deşi acesta a picat la concurs, Curaj i-a găsit lui Novac scuze.

"Dânsul a preluat cu două luni înainte de concurs. N-a venit de bine, a venit pentru că au fost probleme şi a venit cu mandatul să încerce să stabilizeze nişte lucruri şi îl felicit că a stabilizat. E greu să faci şi munca aceasta şi să vii şi la concurs. Din acest motiv, şi numai din acest motiv, am acceptat această prelungire", a declarat Curaj. Ministrul a mai spus că îşi doreşte să scoată iar la concurs funcţia de şef al IŞJ Bihor, cât de curând.

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, Curaj a anunţat că Ministerul Educaţiei a dat aviz negativ proiectului de lege care prevede desfiinţarea inspectoratelor şcolare şi care a trecut tacit de Camera Deputaţilor. "Prea multă centralizare nu este potrivită", a explicat ministrul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON