URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 13 NOIEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
O alianță cu Debreţinul ar fi viabilă dacă cele două aeroporturi ar fi de puteri apropiate. Or, noi venim cu nicio cursă externă, cu un terminal neterminat și cu o conducere Pásztor-Mang impotentă, indolentă și ineficientă. Ei au o Primărie care chiar investește masiv în aeroport, au zeci de curse externe și, mai ales, un operator strategic ungar.
Zic şi eu
Adrian Cris
Duminică, prima oară în ultimii 30 de ani, am avut cu adevărat din ce alege la Preşedinţie, nu doar „răul mai mic”, ci şi binele, să zic aşa. Electoratul de dreapta (spre deosebire de simpatizanţii unor Dăncilă, Diaconu, Cumpănaşu etc, ale căror exigenţe sunt modeste) a acuzat, însă, o altă premieră, ruşinoasă: lipsa dezbaterii, a confruntării între pretendenţi...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Când vorbim despre rasism avem tendinţa de a vorbi la persoana a II-a sau a III-a. Privindu-ne în oglindă, rasismul nu se vede ca un rid şi nici nu ustură ca o zgârietură. La fel şi xenofobia. Iar discriminarea nu se vindecă cu alifii sau pastile. Rasism, xenofobie, discriminare - păcate pe care le punem în cârcă altora fiindcă oglinda în care ne reflectăm este fermecată şi ne arată doar ce vrem să vedem noi...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine veți vota în turul doi al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, poprirea este operaţiunea prin care, prin intermediul unui executor judecătoresc şi în temeiul unui titlu executoriu, un creditor încearcă să obţină banii datoraţi de o altă persoană (a treia persoană) debitorului său. Procedura popririi presupune o adresă se înfiinţare a popririi emisă de executorul judecătoresc şi comunicată terţului poprit (care, de regulă este fie angajatorul debitorului, fie o bancă).
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Infarctul miocardic acut (IMA) reprezintă necroza ireversibilă a unei părţi din miocard, aproape întotdeauna datorită aterosclerozei coronariene. Mecanismul de producere este scăderea bruscă a fluxului sanguin coronarian în urma fisurării şi ruperii unei plăci ateromatoase de la nivelul unei artere coronare afectate în prealabil de ateroscleroză, fapt ce determină formarea unui tromb care obturează artera şi necroza ulterioară a teritoriului deservit de această arteră.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
18 Aprilie 2016, 19:00

Un nou plagiat la Universitate: Teză de doctorat retrasă şi avertisment pentru conducătorul lucrării, sindicalistul Ionescu

Decizie drastică şi în premieră dată de Comisia de Etică a Universităţii: teza de doctorat a unui universitar orădean va fi retrasă, după ce specialiştii au stabilit că este plagiată!

Autoarea tezei este Revesz Bőhm Gabriella, şef de lucrări la Departamentul de Textile, care a plagiat lucrarea unui alt doctor de la Oradea, Aura Sâmbeteanu. Mai mult, ambele teze au fost coordonate de liderul de sindicat al Universităţii din Oradea, Gheorghe Constantin Ionescu.

Similare sau copiate?

Potrivit raportului postat luni pe site-ul Universităţii şi datat 12 aprilie 2016, ancheta Comisiei a debutat în 4 martie, în urma unei sesizări care preciza că există similitudini între două teze de doctorat date la Oradea: „Optimizarea proceselor de epurare biologică a apelor uzate”, autor Aura Sâmbeteanu, susţinută în 2013, şi „Optimizarea energetică a proceselor de epurare biologică a apelor uzate provenite din industria textilă”, autor Revesz (Bőhm) Gabriella, susţinută în 2015. Comisia de analiză a cazului a fost formată din preşedintele Comisiei de Etică, profesorul Nicu Cornel Sabău, conferenţiarul Marcu Staşac şi lectorul Doru Fer.

Comisia de analiză a cerut punctele de vedere ale celor două autoare, dar şi al conducătorului lor de doctorat, Gheorghe Constantin Ionescu. Sâmbeteanu nu s-a prezentat la audieri, în timp ce Bőhm a susţinut că “teza de doctorat am întocmit-o sub stricta îndrumare a domnului profesor univ. dr. ing. Gheorghe-Constantin Ionescu, în baza unei vaste bibliografii”, ba chiar că şi-a verificat lucrarea printr-un soft anti-plagiat, din care a rezultat că „doar 3%” din teză este plagiat.

De cealaltă parte, Ionescu a argumentat că „dacă cele două teze de doctorat ar fi studiate de către cunoscători în domeniu s-ar putea constata cu uşurinţă faptul că cele două lucrări sunt total diferite, contribuţiile personale ale autorilor fiind orientate în direcţii total opuse”. Liderul sindical i-a mai spus comisiei că similitudinile certe între teze sunt noţiuni din domeniu, precum „epurarea apelor uzate”, „tehnologii de epurare avansată” sau „epurare biologică”.

Aproape identice

Comisia a solicitat Facultăţii de Inginerie Energetică şi Management Industrial să desemneze 5 experţi de specialitate în domeniul energetic, din facultate sau din alte centre universitare. Doar doi experţi au făcut însă o analiză, mai arată raportul Comisiei de Etică.

Unul dintre ei a concluzionat că teza semnată de Bőhm „preia integral pasaje, paragrafe, subcapitole respectiv figuri şi tabele din teza din 2013”, că „tehnica folosită de autoarea tezei din 2015 este aceea de a folosi câteva cuvinte de introducere înainte de a prelua în întregime textele, alteori de a schimba ordinea pasajelor”, dar şi că „teza din 2015 se deosebeşte de teza din 2013 doar prin acele pasaje care se referă exclusiv la subiectele legate de industria textilă”.

„Amploarea acestora reprezintă cu bunăvoinţă circa 15-25 % din teza din 2015”, a spus specialistul, concluzionând astfel că cele două teze sunt identice în procent de circa 75-85%.

„În opinia mea, argumentarea cu apel la tehnica de a cita pasaje, paragrafe etc este exclusă. Practica internaţională şi naţională obligă în cazul citatelor la folosirea semnelor “...”, urmate de titlul lucrării, specificarea paginilor, numele autorilor, editura, anul etc (sau ca alternative acronime care codifică toate aceste informaţii). Pe de altă parte, lungimea citatelor, frecvenţa acestora este reglementată, adică cenzurată, de raţiuni practice dar şi de bunul simţ”, a mai notat expertul. Altfel spus, Bőhm nu a citat sursa şi, chiar dacă ar fi făcut-o, a preluat pasaje mult prea mari.

Sancţiuni în clan

Concluziile celui de-al doilea expert sunt şi mai elocvente: nu doar titlurile celor două teze sunt similare, ci şi formatul paginilor folosit, ba chiar şi textul referitor la mulţumirile autorului. Mai mult, arată acest specialist, 10 din cele 13 contribuţii personale notate de Bőhm nu sunt personale, ci sunt copiate din teza lui Sâmbeteanu!

În baza acestor rapoarte, Comisia de analiză a concluzionat: în proporţie de cel puţin 68,5 %, teza lui Bőhm este similară cu cea a lui Sâmbeteanu, iar 28,2% este plagiat, adică copiat în bloc.

În acest context, Comisia de Etică a aprobat sancţiunile propuse de Comisia de analiză, şi anume retragerea tezei de doctorat semnată de Bőhm şi un avertisment scris pentru Gheorghe Constantin Ionescu, „ca urmare a neglijenţelor înregistrate în legătură cu conţinutul tezei coordonate şi caracterului ei de originalitate”.

Decizia urmează să fie comunicată părţilor şi conducerii Universităţii, ca sancţiunile să fie aplicate.

După cum se ştie, Gheorghe Constantin Ionescu nu este străin de acuzaţiile de plagiat. Soţia acestuia, Daniela Smaranda Ionescu, a fost condamnată penal, în 2003, pentru că a plagiat cartea unei profesoare din Iaşi. Totodată, sursele BIHOREANULUI spun că Gabriella Bőhm este o apropiată a familiei Ionescu. Gheorghe Constantin Ionescu nu a putut fi contactat, pentru a-şi oferi un punct de vedere.

Coincidenţă sau nu, raportul Comisiei de Etică vine tocmai în perioada în care BIHOREANUL a declanşat o campanie anti-plagiat, cerându-le atât candidaţilor la şefia Universităţii, cât şi Comisiei să se pronunţe într-un alt caz flagrant, cel al profesoarei Simona Cavalu de la Facultatea de Medicină şi Farmacie.

Citeşte mai multe detalii despre campania BIHOREANULUI în articolul: „Eterna Sorbonică: Campania anti-plagiat declanşată de BIHOREANUL i-a pus în încurcătură pe candidaţii la şefia Universităţii”

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
WTF
Dude, cum naiba toti is fraieri si exact tu nu, cand ti-am scris clar ce tampenii vorbesti? Ti-a luat pita de la gura fata aia sau? Cand e ceva de zis clar despre Univ, OK, cand se da salamul pe sub masa, cand isi tin spatele, probleme clasice de-a indiferenta si neputinta, etc etc. Dar mai explica-ne inca o data ce legatura are oricare dintre personajele mentionate de tine cu articolul... OMU ESTI CU ADEVARAT UN PROF DE DOI BANI! Uman, moral si intelectual, argumentul meu fiind doar nivelul postarii tale, incapacitatea de a vorbi coerent pe subiect, fara umori de WC public.
Postat 19 Aprilie 2016, 20:39 de fakecacelelalte
tartora e directoarea editurii
Ivasca e o pomanagioaica. O miloaga. Cea rea e directoreasa aia fara nume care topaie prin editura ca a pus-o acolo expiratul sipos. Fostul prorector cu discurs de pastor baptist.
Postat 19 Aprilie 2016, 18:57 de andreimagheru
Ce tare declaratie
1. Ce cauta comentariul aici si ce legatura are Ivasca? Semnul intrebarii (din nou) si respectiv niciuna sunt raspunsurile corecte postacule, a inceput sa lucreze destul de tarziu la Univ... cam inspre... dupa evenimente, intrand in pita in 2016. 2. Ce legatura are editura cu plagiatul? Nici macar una, ar trebui sa stii ca iti asumi ce scrii, ca doar esti profesor, nu? Si inca unul veninos gratuit. 3. De ce faci asta? Adica mentionezi/inisnuezi tot felul de nume poate, poate le alipesti de un scandal? Un raspuns la fel de simplu - pentru ca lovesti ca sa lovesti exact in oamenii care va cer manuscrisele, tocmai ca sa nu le mai ceara. 4. Vorbesti despre conducere? Didactic? Tesa? Esti confuz rau... 5. Dude... stop trolling. Ca ajungi troll. 6. De ce iti scriu asta? Pentru ca i-ai stricat ziua unei amice in regula; prea in regula pentru Univ. as zice. O persoana care chiar isi bate capul cu minunile astea. Stii, este o copila de treaba si chiar nu este obisnuita cu marlanii. 7. Manevre, obscurantisme, comploturi? Hell yes, vad ca le practici si tu, adica te apuci sa comentezi in ziua alegerilor. lol. Asa m-am prins ca lucrezi la Univ. In rest - cine publica si fura, Dzeu sa-i de pedeapsa, cum zice neamtul. Si puscarie, zic eu. :) Cheers mate!
Postat 19 Aprilie 2016, 15:50 de fakecacelelalte
Costica-Costica, fa "gura mai mica" ca sa nu te arzi...
"Titi, Titi ce ti-am spus io' tie? Plagiatul pute tare, a hotie!". Fost Somer devenit Fagadau, a dat chix din lacomie si nepricepere si plangand in genunchi s-a rugat de Unchiu' sa-l primeasca in "Casa". Astazi fostul Cios este perplex: nu intelege cum primeste "Avertisment scris-citit la Minister" pentru ca a coordonat un plagiat la doctorat, cand el stia ca "proprietatea intelectuala" si "dreptul de autor" sunt mofturi capitaliste! (si pana acuma la fel a "coordonat" si ce-i cu asta?). Se simte vanat pentru rezultatele lui in lupta sindicala: i-a pus Don Hadar "sare pe coada" pentru ca a dezertat! (ce' daca lipseste banu' de cotizatie?). Mai are un As in maneca-sindicala: scapa de plata "oalelor sparte" printr-un nou divort cu partaj. Dupa care "revine in forta": conduce Sindicatul la alta Confederatie, conduce doctorate "similitudini-certe" "a' la Titi", conduce servieta prin dormitor si se da pe balustrada in jos, pana in patul lui Borcea...
Postat 19 Aprilie 2016, 15:37 de pupinjuristu
declaratii pe proprie raspundere
Cred ca azi, inainte de inceperea procesului electoral, fiecare dintre cei doi candidati la functia de rector ar trebui sa dea o declaratie pe proprie raspundere in care sa raspunda la urmatoarele intrebari: 1. Cit mai aveti de gind sa tolerati raminerea numitului Ionescu Constantin in Universitate? 2. Cit va mai ramine in Universitate numita Ionescu Daniela? 3. Cit va mai fi mentinuta in post numita Cavalu Simona? 4. Cind vor fi destituite incompetenta directoare a editurii, individa No Name, numita in post de numitul Sipos Sorin, si cind va fi destituita numita Ivasca, pupila fara succes in viata a dinozaurului Ioan Dersidan?
Postat 19 Aprilie 2016, 09:08 de andreimagheru
aplicare
asta justifica aplombul cu care Ionescu l-a sustinut pe Bodog in toata campania! Daca vine Bodog la butoane decizia asta va ramane uitata intr-un sertar si el cu banii in buzunar.
Postat 18 Aprilie 2016, 21:18 de cercetas
2015
Da' chiar ca " nou '' plagiat, fresh de-a dreptul si de-a stingul! Eh, greu an a fost 2015 pt. universitari : presiune si graba mare , Victor Ponta, concedieri in masa ... Bine ca s-a terminat ! Anul.
Postat 18 Aprilie 2016, 20:58 de eS
Deci se poate
Se pare ca i-a venit lui Bungau mintea cea de pe urma! Totusi, cam disproportionata sanctiunea: autoarei care a lucrat "sub directa indrumare a conducatorului" i se retrage titlul iar indrumatorul, care si-a batut joc de ea si de deontologia profesionala, primeste doar un avertisment.
Postat 18 Aprilie 2016, 20:37 de radu
Prost Moment
Tocmai acum cand umbla dupa Bodog toata ziua sa ii spuna si sa ii arate cat il sustine.Ca doar i-a fost promis post de conducere de catre dl.Bodog .Situatia va fi urmatoarea daca iese Bodog:universitatea va fi rosie,de la decani la sefii de structuri economico-administrative.In frunte va sta mademoiselle Giurgiu care deja se vade prorector si nu mai e loc de ea in facultate si pe coridoare la cat de sigura e pe noua functie.Ea va si conduce universitatea cat va fi dl.rector-senator la Bucuresti. Din echipa va mai face parte si Mang tot prorector.Inca 3 pozitii de prorector vor exista una fiind retinuta destul de sigur pentru cineva din actuala conducerre a FMF iar celelate doua au mai multe variante.
Postat 18 Aprilie 2016, 20:22 de Schopenhauer
!!!
Nu-mi vine să cred! Un prim pas spre normalitate - deci se poate. Felicitări! Sper să luați la purecat și alte teze plagiate iar pe respectivii să-i lăsați fără doctorat și, dacă e cazul, fără postul didactic obținut prin furt și înșelăciune.
Postat 18 Aprilie 2016, 19:56 de Shogun
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3202 RON
  • 1 EUR = 4.7619 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON