URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2018, 14:05

Şeful IŞJ Bihor, primele concluzii privind scandalul de la Liceul Bariţiu: Abuzul cu electroşocuri nu a avut loc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, primele concluzii ale verificărilor făcute la Liceul George Bariţiu, unde, după cum acuză un părinte, un copil bolnav de autism ar fi fost supus unei torturi cu electroşocuri.

Concluzii preliminarii

Potrivit şefului IŞJ Bihor, verificările făcute până acum de inspectorii şcolari conduc la concluzia că un astfel de abuz grav nu a avut loc.

"Din verificările pe care colegii mei le-au făcut în unitate, pe baza instrumentelor de lucru de care unitatea dispune, mă refer la documente medicale, procese verbale de triaj, registrele de evidenţă la cabinetul medical, ba mai mult, înregistrările audio-video din unitate, reiese faptul că nu există sau nu au avut loc aceste forme de violenţă fizică", a declarat Novac. Întrebat cum îşi explică astfel fotografiile făcute publice de părinte şi certificatul medico-legal obţinut de copil, şeful IŞJ Bihor s-a rezumat să declare că nu a văzut imaginile.  

Pe de altă parte, a spus Novac, din contractul pe care Liceul George Bariţiu îl are cu firma Pază şi Protecţie Bihor SRL, a Consiliului Judeţean Bihor, paznicii nici nu au în dotare aparate cu electroşocuri.

Alin Iuhas Novac a precizat însă că ultimul cuvânt în acest caz îl vor avea DGASPC Bihor şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, instituţii sesizate şi care au demarat o anchetă.

Întrebat de BIHOREANUL cui revine sarcina să gestioneze conflictele dintre aceşti elevi, toţi cu cerinţe educaţionale speciale, adică celor 9 pedagogi ai şcolii ori lucrătorilor de la pază, şeful IŞJ Bihor a admis că personalului didactic. "Este treaba personalului din unitate, cu sprijinul tuturor partenerilor", a precizat inspectorul şcolar general.

Directori pedepsiţi

Tiberiu Sincelean, director Liceul George BaritiuÎn şedinţa Consiliului de Administraţie de miercuri, s-a luat decizia demiterii directorului liceului, Tiberiu Sîncelean (foto), şi a directoarei adjuncte, Mariana Sandor. Întrebat de ce au fost schimbaţi din funcţie, dacă concluziile preliminare ale IŞJ Bihor sunt că abuzul nu a existat, Novac a declarat că cei doi "nu au îndeplinit anumite obligaţii prevăzute în contractul de management", atât în privinţa acestor acuzaţii, cât şi în cazul unui alt scandal care a avut loc în şcoală, la jumătatea lunii octombrie. Atunci, aşa cum BIHOREANUL a dezvăluit, un elev a fost arestat, după ce şi-a obligat un coleg să-i facă sex oral unui alt coleg, chiar în curtea şcolii.

În ciuda acuzaţiilor foarte grave, conducerea şcolii nu a făcut o anchetă internă decât după ce o echipă de control a IŞJ Bihor a impus acest lucru. "Este primul lucru pe care trebuie să-l faci, fără să-ţi spună absolut nimeni. Dar tu îl faci după o săptămână şi vii cu concluzii, după o altă săptămână, în care nimeni nu e vinovat, în condiţiile în care avem un elev reţinut", a declarat Novac.

În plus, a mai spus şeful IŞJ Bihor, cu prilejul acelor verificări, inspectorii şcolari au depistat că şcoala nu avea proceduri obligatorii, cum ar fi cele privind accesul persoanelor străine ori măsuri pentru abateri disciplinare.

Toate aceste nereguli, coroborate cu lipsa de comunicare de care Sîncelean şi Sandor au dat dovadă miercuri, cu prilejul noilor acuzaţii aduse şcolii, au determinat Consiliul de Administraţie al IŞJ Bihor să-i demită. În locul lui Sîncelean a fost numită cu delegaţie fosta sa contracandidată la concursul pentru funcţia de director, profesoara Ileana Varga. Atunci, aceasta a promovat examenul, dar cu punctaj mai mic.

Părinte reclamagiu

Şeful Inspectoratului Şcolar a ţinut să sublinieze şi că părinitele care a lansat acuzaţiile cu electroşocurile, Nicolae Muşat, este un reclamangiu, punând în faţa jurnaliştilor cinci bibliorafturi cu sesizări pe care acelaşi părinte le-a făcut în ultimii ani la IŞJ Bihor, reclamând diverse situaţii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Tileagd, unde fiul său a învăţat. Potrivit lui Novac, sesizările au fost transmise şi procurorilor, dar şi la DGASPC, la Avocatul Poporului şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar nici una nu s-a confirmat.

Alin Iuhas Novac, şeful IŞJ Bihor

Acelaşi părinte l-a şi dat în judecată pe Novac. "Eu, în dublă calitate, de persoană fizică şi de inspector şcolar general, sunt chemat în judecată de către aceşti părinţi pentru abuz în serviciu, iar ceea ce mi se impută este că am numit la CSEI Tileagd un director peste voia Consiliului de Administraţie, un director care nici măcar o secundă nu a fost în această funcţie", a spus Novac, concluzionând astfel că familia Muşat a mai "împrăştiat" informaţii false.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Cum este posibil sa pui in funcție un director demis?
Cum este posibil sa se pună un director in funcție înapoi daca când a fost la conducere a mai fost demis?
Postat 10 Noiembrie 2018, 09:09 de veveion
jos,sus
puneti-i inspectori ca doar dl mai fu ....cazi de pe un scaun si te pun in tron....abureala pesedita ce faceti cu parintii
Postat 08 Noiembrie 2018, 22:45 de firtatraian
miniciuni
in afara de smecherii mare lucru nu face nici noul preasfintit al ISJ....sta in mana cu un Cd cand copiii spun ca acolo se intampla ceva.
Postat 08 Noiembrie 2018, 22:43 de omulet545
demisi
Atunci de ce au fost demisi directorii daca nimic nu e real?! Potrivit lui Adrian Şimon, purtătorului de cuvânt al Consiliului Judeţean Bihor, instituţia care administrează liceul şi deţine firma de pază, SPP Bihor are contract cu Liceul „pentru prevenirea oricărui tip de probleme sau a unor acte de violenţă şi, totodată, "pentru asigurarea unui climat de ordine şi linişte”....nicio implicare din partea angajatului ISJ....ha!ha!
Postat 08 Noiembrie 2018, 22:40 de onuta
Vechi director...nou !
Pe mine ma surprinde numirea lui Varga ca director. Oare cat a orchestrat din tot acest circ ?? Daca cineva ar cerceta ce se intampla la scoala pe care ea a condus-o...ar fi surprins....Cat a cotizat? Cate plocoane peste tot? Parca nu s-ar sti...cate trepte a lins ca sa ajunga iar...si iar...oare chiar nu mai este dreptate pe lumea asta?
Postat 08 Noiembrie 2018, 22:05 de Oradeamea
Epistola către #altoradean analfabet funcțional
Poate ne explici cum se poate ascunde mizeria sub pres cand in textul stirii scrie clar ca sunt anchete in desfasurare DGASPC si Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor. Tu ori nu stii sa citesti, ori nu intelegi ce citesti, ori esti rau intentionat.
Postat 08 Noiembrie 2018, 20:46 de Profesorbih
Previzibil
Politrucul,tot politruc,asta-i e fișa postului,de la care nu se abate,adică ascunderea rahatului sub preș.Chiar așa,de ce ar fi cineva vinovat dintre canaliile platite să aibă grijă de acești năpăstuiți ai sorții ?! Doar nu-i prost sa-și taie craca se sub picioare,daca ar recunoaste aceste abuzuri,automat s-ar plasa în tabăra celor vinovați,chiar dacă în mod indirect,prin ignoranță,incompetență și complicitate. O demisie așa de onoare, dacă știi cei aia,cred că s-ar impune în cazul asta extrem de grav.
Postat 08 Noiembrie 2018, 20:15 de altoradean
Incredibil
No comment!
Postat 08 Noiembrie 2018, 14:59 de adevarat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON