URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iulie 2017, 11:57

Şeful IŞJ Bihor, despre notele de la examenele naţionale: Elevii şi profesorii au înţeles că fără muncă nu mai putem continua

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas a făcut o analiză a notelor obţinute de elevii bihoreni la examenele de Evaluare Naţională şi de Bacalaureat, recunoscând că el însuşi a fost surprins de rezultatele bune din judeţ.

La Evaluarea Naţională, 72% dintre absolvenţii de gimnaziu au luat medii de promovare, iar la Bacalaureat procentul de promovare înainte de soluţionarea contestaţiilor este de 69%. Dacă la Evaluarea Naţională procentul de promovare se înscrie în trendul anilor trecuţi, la Bacalaureat este cu peste 10 puncte mai mare decât în iulie 2016!

Judeţ fruntaş

„O baghetă magică nu am. Vreau să cred că, alături de colegii mei din Inspectoratul Şcolar, de colegii noştri care se află la conducerea şcolilor împreună cu cei care i-au pregătit pe elevi, ne-am făcut datoria. Cred şi că toţi elevii şi profesorii au înţeles că fără muncă şi fără implicare şi fără responsabilitate nu mai putem continua”, a declarat Alin Novac-Iuhas, vineri, într-o conferinţă de presă.

Bihorul este judeţul cu cea mai mare creştere a ratei de promovare la Bacalaureat faţă de anul 2016 şi, totodată, pe locul trei în ţară la numărul de medii de 10 obţinute, mai precis opt, după Bucureşti şi Cluj. În plus, Colegiul Naţional Mihai Eminescu este pe primul loc în ţară, alături de Colegiul Naţional Sfântul Sava din Bucureşti, la medii de 10 obţinute: patru absolvenţi din această şcoală au luat 10 pe linie la Bac.  

În premieră, anul acesta nicio şcoală din Bihor n-a avut promovabilitate zero la examenele naţionale, iar şeful IŞJ îşi doreşte ca în 2018 elevii bihoreni să ia note şi mai mari. „Faptul că obţinem foarte multe note bune înseamnă că învăţământul bihorean este de calitate”, a mai spus inspectorul şcolar general.

Cele mai bune şcoli

La Bacalaureat, trei şcoli din Bihor – Liceul Baptist Emanuel, Liceul Penticostal Betel şi Liceul German Friedrich Schiller – au o rată de promovare de 100%, ceea ce înseamnă că toţi candidaţii au luat medii peste 6. Procente mari de promovare au şi Colegiul Naţional Emanuil Gojdu (99,5%, deoarece un candidat de la acest centru, care nu este absolvent al Colegiului, ci a făcut studiile în străinătate, a picat Bacalaureatul), Liceul Teoretic Aurel Lazăr (96%), Colegiul Naţional Iosif Vulcan (95%) şi Colegiul Naţional Mihai Eminescu (94%).

La coada clasamentului se află Liceul Tehnologic Cadea, unde doar 14% dintre elevi au promovat examenul maturităţii, Liceul Teoretic Bratca (20%), Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi (21%), Liceul Tehnologic Şuncuiuş (25%) şi Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta (30%).

Catalogul virtual, şi la a 8-a

Şeful IŞJ Bihor crede că implementarea catalogului electronic în aproape toate liceele din Bihor a contribuit la obţinerea unor rezultate mai bune la Bacalaureat, pe lângă că a dus la scăderea numărului de absenţe. „Părinţii au fost informaţi în timp real”, a precizat Alin Novac Iuhas.

Totuşi, sunt şi şcoli care au ales să nu folosească acest catalog. De exemplu, taman liceele mari din oradea: Colegiul Gojdu, Colegiul Eminescu şi Colegiul Economic Partenie Cosma. „Nu am impus nici unei şcoli implementarea catalogului”, a spus şeful IŞJ Bihor.

Totuşi, din toamnă, Alin Novac Iuhas îşi doreşte ca şi clasele de-a 8-a din Bihor să aibă catalog virtual.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
mda....
apreciez faptul ca incercati sa corectati greseala facuta de dl. insp. general. corect ar fi sa scrieti asa > promovabilitate 100% la C.N. E. Gojdu (deoarece un candidat care este declarat respins, nu este absolvent al Colegiului)
Postat 07 Iulie 2017, 19:31 de georgel1
Gojdu 100% probabilitate
Nu e adevarat, E. Gojdu are probabilitatea de 100%, elevul care a picat nu face parte din elevii liceului, el a fost doar inscris sa dea bacalaureatul in institutia noastra.
Postat 07 Iulie 2017, 17:52 de AndreiMx
interesant !!!!
d-le insp. general sunteti fff prost informat. la colegiul Gojdu promovabilitatea inainte de afisarea contestatiilor, este de 100%. acel elev care nu a promovat examenul de bacalaureat, nu a absolvit scoala la Gojdu. Dvs. l-ati distribuit sa sustina examenul de bacalaureat acolo.
Postat 07 Iulie 2017, 16:33 de georgel1
Hmm
Tehnic promovabilitatea la liceul Emanuil Gojdu este de 100%, deoarece acel elev picat nu apartine scolii, ci a venit din Olanda.
Postat 07 Iulie 2017, 16:20 de Morcovman
ha.ha,ha
D-le psd-iuhas-pop: 1)Ar trebui sa precizati IN CE CONDITII neoprotestantii si Schiller au realizat acel 100% 2)Ar trebui sa precizati procentul de neprezentati 3)Ar trbui sa precizati procentul de medii sub 6 ...apoi sa va impaunati. De fapt, tot pop liviu 2 sunteti.
Postat 07 Iulie 2017, 15:21 de titel
Liviu Pop
Pop...Liviu Pop.
Postat 07 Iulie 2017, 13:27 de Maricel
iuhas si visele lui cu ochii deschisi
Oare baietul asta chiar crede ceea ce spune?
Postat 07 Iulie 2017, 12:33 de andreimagheru
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON