URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2018, 20:14

Şase şcoli şi o grădiniţă din Bihor vor fi închise luni, pentru că nu au curent

Şase şcoli şi o grădiniţă din Bihor vor fi închise luni, pentru că nu au curent foto: Mădălin Hinţ
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, condus de subprefectul Iulius Delorean, s-a reunit, duminică seară, şi a decis să suspende, luni, orele în mai multe şcoli şi grădiniţe din patru comune din Bihor, pentru că clădirile în care acestea funcţionează nu au energie electrică, care serveşte şi ca sursă de încălzire.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, profesorul Claudiu Damian, este vorba de şcolile din satele Tămaşda (comuna Avram Iancu), Cuieşd, Ţigăneşti de Criş şi Picleu (toate trei în comuna Brusturi), o şcoală gimnazială şi o grădiniţă din Căbeşti şi şcoala gimnazială din Chijic, comuna Copăcel.

Luni, CJSU Bihor va reevalua situaţia alimentării cu energie electrică din judeţ şi, dacă va fi nevoie, va prelungi măsura suspendării orelor în şcoli.

Ninsorile abundente din ultimele două zile au provocat mai multe avarii la reţeaua de electricitate din Bihor. Duminică, 79 de localităţi din judeţ au rămas fără curent.

UPDATE: 36 de localităţi încă afectate

CJSU a transmis, duminică seară, un comunicat de presă prin care informează că, la ora 20, numărul localităţilor cu avarii la reţeaua electrică este de 36. 

"La ora 20, în judeţul Bihor erau afectate parţial 7 linii de medie tensiune şi una în totalitate, 84 de posturi de transformare a curentului electric erau nealimentate, iar în 36 de localităţi se înregistrau avarii la reţelele electrice, fiind afectaţi aproximativ 7.200 de consumatori. 30 de echipe ale distribuitorului de energie electrică acţionează în teren pentru remedierea deficienţelor", se arată în comunicat.

În Bihor nu sunt drumuri închise sau blocate din cauza ninsorilor abundente căzute, traficul rutier desfăşurându-se în condiţii de iarnă, a mai transmis Comitetul.

"În continuare, situaţia din teren este atent monitorizată de Centrul Operaţional din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", 200 de pompieri cu 45 de mijloace tehnice, alături de forţe ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi fiind pregătiţi să intervină în orice moment pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă", se arată în comunicat.

În cursul zilei de duminică, la 112 s-au dat 110 apeluri telefonice care semnalau efecte ale fenomenelor meteorologice manifestate în judeţ, cea mai mare parte dintre acestea sesizând avarii la reţelele de energie electrică.


Recomandări pentru bihoreni

Având în vedere fenomenele meteorologice manifestate în judeţ, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor reaminteşte cetăţenilor:

- să evite pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică. Dacă, totuşi, deplasarea este necesară, să se informeze dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;

- înainte de plecare, să se asigure că sistemul de încălzire funcţionează eficient;

- să urmărească cu maximă atenţie, la posturile radio/tv, buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor centrale şi locale;

- să pornească la drum cu rezervorul de combustibil plin;

- să ţină în autoturism pături, apă şi alimente neperisabile;

- să echipeze corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, etc.).

În cazul în care viscolul vă blochează în trafic în afara localităţilor, luaţi următoarele măsuri:

- Trageţi pe dreapta. Porniţi luminile de avarie;

- Anunţaţi evenimentul la numărul de urgenţă 112, indicând locul unde aţi rămas blocat.

- Rămâneţi în autoturism până ce echipele de intervenţie vin să vă salveze. Nu părăsiţi autoturismul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi; 

- Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Când motorul funcţionează, deschideţi uşor un geam pentru ventilaţie, acest lucru protejându-vă împotriva inhalării de monoxid de carbon;

- Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament;

- Mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea;

- Consumaţi lichide pentru evitarea deshidratării;

- Porniţi lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă localizeze.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ce chestie
In tot acest timp Dragnea convoacă Psd-ul, pt a da o amnistie.
Postat 17 Decembrie 2018, 08:41 de Sandu1206
Când veți reveni cu amănunte ?!?
După ce revine curentul ?!? Nici cu voi nu vorbesc "mutalăii" de la Electrica ?!?
Postat 16 Decembrie 2018, 21:17 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON