URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Iulie 2019, 19:15

Rectorul Bungău îl trimite pe Bodog la Comisia de Etică, dar decanul Maghiar îl păstrează prodecan la FMF Oradea

Rectorul Bungău îl trimite pe Bodog la Comisia de Etică, dar decanul Maghiar îl păstrează prodecan la FMF Oradea În urmă cu trei ani, decanul FMF Oradea, Adrian Maghiar ( stânga) l-a numit prodecan pe Florian Bodog (dreapta), în ciuda faptului că PSD-istul are şi o funcţie de senator şi, astfel, stă mai mult în Bucureşti decât în Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce CNATDCU a decis să-i retragă titlul de doctor în management, pe motiv că a plagiat, Florian Bodog va fi protagonistul unei anchete la Comisia de Etică a Universităţii din Oradea. Anunţul a fost făcut miercuri de rectorul Constantin Bungău, când BIHOREANUL l-a întrebat ce măsuri va lua faţă de senatorul PSD, totodată profesor şi prodecan la Facultatea de Medicină şi Farmacie.

"Nu am ştiut de decizia CNATDCU, acum aflu de la dvs. Nu ştiu să vă spun concret ce va urma, dar nu putem decât să aplicăm legea şi să facem exact ce prevede ea. Iau act de această situaţie şi voi face o adresă către Comisia de Etică a Universităţii, să analize cazul", a declarat Bungău.

"Pot să vă spun cert că Universitatea din Oradea nu este într-o situaţie cu care se mândrească", a mai spus rectorul, cu referire la noul episod.

Conform Codului de Etică, parte integrantă din Carta instituţiei, "în Universitatea din Oradea nu e acceptată nicio formă de fraudă intelectuală sau plagiatul", iar Comisia de Etică este cea care trebuie să analizeze şi să soluţioneze abaterile de la etica şi deontologia academică.

Maghiar mai aşteaptă

În tot acest timp, Florian Bodog rămâne prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie. Decanul Adrian Maghiar a declarat miercuri pentru BIHOREANUL că, cel puţin până în toamnă, nu se va schimba nimic.

"Nu am primit nicio înştiinţare oficială. Oricum, noi suntem deja toţi în vacanţă. În toamnă, când probabil la Universitate va veni o hârtie, iar Universitatea ne-o va transmite nouă, o să fie analizată situaţia în facultate. Decizia nu este a mea", a declarat Maghiar.

Potrivit Cartei universitare, însă, tocmai decanul este cel care poate revoca din funcţie un prodecan, după consultarea Consiliului facultăţii. Este ştiut însă că cei doi, Maghiar şi Bodog, sunt apropiaţi, decanul fiind chiar naşul de botez al uneia dintre gemenele prodecanului.

La judecată

Pe de altă parte, pare greu de crezut că Universitatea din Oradea va primi prea curând o înştiinţare privind retragerea titlului de doctor al lui Florian Bodog.

Legea Educaţiei a fost modificată recent şi prevede acum că diploma de doctor poate fi revocată sau anulată numai prin hotărârea definitivă a unei instanţe judecătoreşti. Acţiunea în instanţă trebuie introdusă de instituţia care a emis diploma de doctor.

Contactată de BIHOREANUL, preşedinta Comisiei de Etică a Universităţii de Vest din Timişoara, Mihaela Tomiţă, a declarat că se va consulta cu juriştii instituţiei pentru a lămuri cine ar trebui să introducă această acţiune, UVT sau Ministerul Educaţiei.

Aşa cum era de aşteptat, Florian Bodog se consideră nedreptăţit. Într-o declaraţie făcută unui cotidian local, ex-ministrul a spus că CNATDCU nu i-a solicitat un punct de vedere, iar Comisia de Etică a UVT n-a ţinut cont de explicaţiile sale şi nici de declaraţia doctoriţei Daina, care a arătat că, de fapt, a fost co-autoare cu Bodog, dar în secret, deoarece iniţial acesta n-ar fi vrut să-şi aroge meritele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON