URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Noiembrie 2013, 12:23

Plagiat la FMF: Doctoriţa Otilia Gheorghe Labău, dovedită că a copiat grosolan o lucrare ştiinţifică

Pe tăcute, Universitatea din Oradea a mai depistat un cadru didactic plagiator. Pe site-ul instituţiei, Comisia de Etică a publicat raportul final al unei autosesizări care a vizat două cadre didactice de la Facultatea de Medicină şi Farmacie: şefa de lucrări Otilia Gheorghe Labău şi profesoara Gabriela Muţiu.

Cuvânt cu cuvânt

Conform raportului, Comisia de Etică a fost sesizată de un posibil caz de plagiat în iulie, printr-un e-mail. Subiectul sesizării a fost lucrarea "Molecular and Immunohistochemical Prognostic Factors in Diffuse Large B-Cell Non-Hodgkin's Lymphoma", publicată în 2009 în "Annals of Romanian Society for Cell Biology", sub semnăturile a trei persoane: Otilia Gheorghe Labău, Gabriela Muţiu şi Hortensia Ioniţă. Labău era, la acea vreme, şef de lucrări la FMF, Muţiu este profesor universitar la aceeaşi facultate, iar Ioniţă este profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara. Totodată, Labău este medic primar hematolog la Spitalul Municipal Oradea.

Sesizarea remisă Comisiei arăta că lucrarea a fost "confecţionată" prin "copierea verbatim", adică cuvânt cu cuvânt, a întregului text, cu excepţia titlului şi rezumatului lucrării "Paraffin-based 6-Gene Model Predicts Outcome in Diffuse Large B.Cell Lymphoma Patients Treated with R-Chop", publicată în iunie 2009, într-o revistă americană, de 12 autori.

Cu demisia înainte

Cum sesizarea s-a făcut în perioadă de concedii la Universitatea din Oradea, analiza ei a debutat abia în toamnă. În 5 septembrie, Comisia de Etică a solicitat Facultăţii de Medicină şi Farmacie o listă de experţi de specialitate, l-a anunţat pe rectorul Constantin Bungău despre demararea anchetei şi le-a chemat pe Labău şi Muţiu la audiere. Dat fiind că Ioniţă nu este cadru didactic al UO, nu a putut fi anchetată.

Culmea este că Labău nici măcar nu s-a prezentat la audieri, preferând să-şi dea demisia de la Universitate. Femeia s-a mulţumit să trimită Comisiei atât cererea de demisie aprobată de rector, cât şi o declaraţie autentificată la notar prin care arată că lucrarea în cauză "a fost realizată integral de mine, fiind autoarea exclusivă a acesteia", că "Muţiu Gabriela nu a avut cunoştinţă de faptul că a fost trecută coautor" şi că "în acest sens declar că îmi asum întreaga responsabilitatea pentru realizarea şi transmiterea spre publicare a lucrării într-o formă care nu avea avizul doamnei prof.univ.dr. Muţiu Gabriela".

Audiată de Comisie, Muţiu a susţinut aceeaşi variantă. "Nu am participat la elaborarea lui", a declarat aceasta, cu referire la articolul incriminat, adăugând şi că "nu am solicitat publicarea lui", "nu am semnat niciun document referitor la publicarea lui" şi "nu am folosit lucrarea la promovarea mea, deoarece aveam gradul de profesor universitar din 2004 şi nu am candidat pe alte funcţii". Acest ultim aspect a fost confirmat Comisiei de către Departamentul de Resurse Umane al Universităţii, care a arătat că Muţiu nu a cuprins articolul în nicio fişă de autoevaluare.

Plagiat la virgulă

De cealaltă parte, cei trei experţi ai FMF care au analizat cele două articole au constatat în unanimitate că "lucrarea sus menţionată, publicată în anul 2009, este aproape identică cu originalul, publicat în anul 2008 de către Raquel Malumbres şi alţii în SUA, fiind preluate paragrafe întregi, chiar cu semne de punctuaţie, tablele cu rubricile şi valorile numerice neschimbate, figurile fără nicio modificare şi bibliografia, cu excepţia unei referinţe care aparţine autorului articolului original". Altfel spus, Labău pur şi simplu a copiat un articol, schimbându-i doar titlul, rezumatul şi cuvintele cheie.

Comisia a concluzionat că articolul doctoriţei orădene este plagiat în proporţie de 90%, însă cum femeia şi-a dat demisia înainte de finalizarea anchetei, n-a mai fost sancţionată în niciun fel. Totuşi, Comisia de Etică a decis retragerea lucrării plagiate şi a recomandat atenţionarea profesoarei Gabriela Muţiu "în vederea neutilizării acesteia (n.r. lucrării) pentru obţinerea unor foloase necuvenite şi pentru sporirea vigilenţei în situaţia pubicării unor alte lucrări ştiinţifice în calitate de colaborator".

Soft anti-hoţie

O altă recomandare a comisiei este introducerea unui sistem de prevenţie a plagiatului în Universitatea din Oradea, recomandare pe care rectorul Constantin Bungău susţine că o ia în serios. "Analizăm nişte oferte pentru achiziţionarea unui soft care să identifice plagiatele, înainte de publicarea unei lucrări", a declarat Bungău, luni, pentru BIHOREANUL.

Totuşi, rectorul a mai spus că un astfel de soft va analiza doar lucrările publicate la Oradea, nu şi cele publicate altundeva de universitarii orădeni, şi că nici nu este 100% precis, semn că nu este o armă sigură împotriva plagiatului. Însă măcar ar fi un pas înainte pentru ca un număr cât mai mic de universitari să cadă în păcatul celei mai ruşinoase fapte: furtul academic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@vg
Nu poate face asta in mod corect.
Postat 06 Noiembrie 2013, 06:59 de Prietenii,obligatii
in sfarsit s-au gandit si la un soft antiplagiat
nenea bungau trebuia sa analizeze cat se poate de serios niste oferte de soft antiplagiat, care exista si functioneaza cu succes de cel putin 10 ani in orice universitate normala care nu promoveaza nepotismele, rudenile si rubedeniile in randul angajatilor din institutie: sot, sotie, cumnata, nepot, nepoat, catel, purcel sora 13 etc. etc. sa li se verifice si cursurile la multi profesori, care pe langa faptul ca se ascund dupa un limbaj de lemn si pretentios, comunistoid :) sunt si extrem de prost concepute, nestructurate logic. sunt doar o adunatura de citate si pasaje culese dintr-o gramada de alte carti in domeniu. adica, atunci cand reproduci doar un autor se cheama ca e plagiat, dar cand reproduci ce scriu 10 autori e deja... cercetare :)
Postat 05 Noiembrie 2013, 09:02 de vg
etica
Pana nu rezolva problema 'Mang' comisia asta de paie nici nu are ce comenta. Cazul pe care tocmai l-a rezolvat se incadreaza in tiparul obisnuit: cel mic pica, cel mare e nevinovat ca saracul nu a stiut. Cum e poisibil ca toti profesorii din universitatea asta implicati in astfel de scandaluri sa fie nevinovati, nestiutori, sa li se faca binele de a fi publicati fara stirea lor. Ei mai scriu oare ceva sau TOATE lucrarile lor sunt scrise de altii, doar ca unele sunt ceva mai bune? Asta nu e o tema pentru comisia de etica si pentru rector? D-na Mang mai primeste gradatia de merit ca ea si-a trecut lucrarea plagiata de Popescu, evidedent fara stiinta ei, in cererea de acordare a gradatiei de merit?
Postat 05 Noiembrie 2013, 08:50 de Daniel
@lorelei & Co.
Lorelei, Corectitudine şi Oameni de bine, din capul locului îţi spun (sic!) că habar n-am cine-i cucoana în cauză. Am aprecia activitatea doamnei doctor dacă ar fi onestă şi ne-ar spune câte din ideile pe care le-a scris ca dascăl îi aparţin şi câte le-a furat. Dacă e un medic atât de bun, de ce-a avut nevoie să fure? Un om care-şi bazează parte din carieră pe fraudă nu este lăudabil, chiar dacă ajunge sus. Şi să fim serioşi: a demisionat pentru că ştia că altfel va fi dată afară, ceea ce putea fi şi mai scandalos. A vrut să evite un scandal, a sperat că n-o să se afle şi câtva timp i-a ieşit. Dar tot o hoaţă penibilă a rămas... E drept, mai sunt mulţi ca ea. Unii, cu tupeu, îşi păstrează capul ridicat şi locul printre studenţi, chiar dacă toată lumea ştie că sunt nişte hoţi ordinari.
Postat 05 Noiembrie 2013, 00:31 de anticoruptia
sfatuitorii
in afara ca o judecati ( ridicati mana care va considerati nevinovati), mai bine v-ati informa despre calitatile profesionale si umane ale acestei doamne a hematologiei din oradea, si de rezultatele obtinute in lupta impotriva cancerului; nu stiu de ce nici unul din lucrurile extraordinare medicale ale acestui medic, nu au aparut de exemplu in presa? ori lucrurile de bine nu trebuie discutate?
Postat 04 Noiembrie 2013, 23:08 de oameni de bine
coloana vretebrala
aceasta stimata d-na doctor,este de alfel primul cadru universitar care face un gest demn, in situatia in care se afla. vazand la cate probleme de acest gen sunt in tara, cu scandaluri politice, de presa, care nu mai au parca finalizare, este primul om de care aud ca s-a retras discret si elegant, lucru ce o caracterizeaza in viata de zi cu zi.
Postat 04 Noiembrie 2013, 22:58 de corectitudine
respect
eu respect decicia corecta a d-nei doctor care si-a dat demisia. de cand o cunosc,pot sa spun,din calitate de pacient ca e o femeie onesta si corecta.mai bine acest exemplu,de altfel, de admirat, ar trebui facut de multi altii, care scapa tare cameleonic din situatii similare? acolo de ce se intampla asa?se gasesc tot felul de scuze puerile, care se tot taraganeaza,intervin si unele persoane cu putere care reusesc musamalizarile , si scapa-si eroi pe deasupra. tipic sistemului nostru de *!
Postat 04 Noiembrie 2013, 22:43 de lorelei
ca si concluzie
mai bine v-ati apuca serios sa cercetati lucrarile tuturor cadrelor didactice ! ar fi interesant ce s-ar descoperi.
Postat 04 Noiembrie 2013, 21:45 de sorbonica
asemanare?
NUCLEAR MEDICINE IN PRIMARY BONE LYMPHOMA, publicat in ANNALS of the ORADEA UNIVERSITY. Fascicle of Management and Technological Engineering, Volume IX (XIX), 2010, Nr. 3, identic cu: Primary bone lymphoma: report of a case with multifocal skeletal involvement, autori K Rahmat, FRCR,* ML Wastie, FRCR, and BJJ Abdullah, FRCR, Biomed Imaging Interv J. 2007 Oct-Dec; 3(4): e52. Published online 2007 October 1. THE PAST, PRESENT, AND FUTURE OF MICROARRAY TECHNOLOGY, CLINICAL APPLICATION OF CDNA MICROARRAYS IN TUMORS OF HAEMATOPOETIC AND LYMFOID TISSUE, publicat in ANNALS of the ORADEA UNIVERSITY. Fascicle of Management and Technological Engineering, Volume IX (XIX), 2010, Nr. 2, IDENTIC cu The past, present, and future of microarray technology By: Andy McShea, Ali Arjormand, Amit Kumar, and Stephen Schmechel Published: March 1, 2004 BCL2 FAMILY RELATED GENES EXPRESSION AND CHEMOTHERAPY RESPONSE IN DIFFUSE LARGE B-CELL LYMPHOMA, Annals of RSCB, Vol. XV, Issue 1, 2010, identic: BCL2 Family Related Genes Expression and Chemotherapy Response in Diffuse Large B-Cell Lymphoma Kazem Anvari1, Mahmoud Reza Kalantari2, Abdolazim Sedighi Pashaki1, Mehdi Seilanian Toosi1, Mohammad Reza Ghavam Nasiri1, Hamid Reza Raziee1, Iranian Journal of Pathology (2009)4 (1), 32 - 37
Postat 04 Noiembrie 2013, 19:52 de cercetator
Management de ”Sorbonica”. Ep. Preacu(.)vioasa de Cucuceni
I. Felicitări celui care a trimis emailul. Nu trebuie să rămână unul izolat; II. ”Drept urmare, femeia s-a mulţumit să trimită Comisiei atât cererea de demisie aprobată de rector, cât şi o declaraţie autentificată la notar prin care arată că lucrarea în cauză ”a fost realizată integral de mine, fiind autoarea exclusivă a acesteia”, că ”Muţiu Gabriela nu a avut cunoştinţă de faptul că a fost trecută coautor” şi că ”în acest sens declar că îmi asum întreaga responsabilitatea pentru realizarea şi transmiterea spre publicare a lucrării într-o formă care nu avea avizul doameni prof.univ.dr. Muţiu Gabriela”.” 1. Să înţelegem faptul că dşoara Gabi Muţiu: a) nu a studiat între anii 2009÷2013: ”Annals of Romanian Society for Cell Biology”?; b) nu ştia că a fost trecută ca şi coautor? Poate vreun tăntălău ar crede acest lucru. 2. O declarație legalizată la notar nu este suficientă. Procedura ”Notarul”, utilizată tot mai des de cadre didactice universitare acuzate de plagiat, de ce nu este urmată în cazul celor acuzaţi, cică pe nedrept, de o spălare firească a ruşinii în instanţele de judecată? Dşoara Gabi Muţiu stă prost cu bănişorii? Ar trebui să îşi vândă ”modesta” căsuţă de pe strada T. Goga? III. ”O altă recomandare a comisiei este introducerea unui sistem de prevenţie a plagiatului în Universitatea din Oradea, recomandare pe care rectorul Constantin Bungău susţine că o ia în serios. ”Analizăm nişte oferte pentru achiziționarea unui soft care să identifice plagiatele, înainte de publicarea unei lucrări”, a declarat Bungău, luni, pentru BIHOREANUL.” 1. Cu atâția specialiști la FIETI, inclusiv cu ”ochi albaştri”, acest soft de ce nu a fost conceput cu forţe proprii? Softul putea fi utilizat cu titlu gratuit de Comisia de etică, respectiv valorificat pe bănişori frumoşi în afara UO. Clienţi ar fi, dar cu o condiţie: softul să fie unul performant! IV. ”Audiată de Comisie, Muţiu a susţinut aceeaşi variantă. ”Nu am participat la elaborarea lui”, a declarat aceasta, cu referire la articolul incriminat, adăugând şi că ”nu am solicitat publicarea lui”, ”nu am semnat niciun document referitor la publicarea lui” şi ”nu am folosit lucrarea la promovarea mea, deoarece aveam gradul de profesor universitar din 2004 şi nu am candidat pe alte funcţii”. 1. Este acelaşi tip de limbaj de eschivare/securist folosit de candidatul la Preşedenţia României din 2009, care a fost acuzat, pe bună dreptate, de lovirea unui copil; V. Dşoară Gabi Muţiu: 1. Păcat că Bunul Dumnezeu nu pedepseşte preacu(.)vioase care se folosesc de numele Lui cu orice ocazie, dar care încalcă des cele 10 porunci sfinte! 2. ”Ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.” (Matei 19:1-12). Oare, pe cei care încalcă această învăţătură a lui Iisus, Cel de Sus (şi nu numai), de ce nu îi pedepseşte? 3. Să trăieşti la fel de bine, ca cei pe care i-ai distrus profesional şi familial, din motive subiective, fie şi parţial
Postat 04 Noiembrie 2013, 18:20 de stefan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON