URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Mai 2014, 19:36

Peste 250 de studenţi orădeni, învăţaţi să lucreze cu imprimantele 3D

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea se va număra printre puţinele universităţi româneşti care vor printa obiecte 3D. Printr-un proiect cu finanţare europeană realizat în parteneriat cu firma Romarketing, "Sprijin pentru o carieră de succes în reverse engineering", cadre didactice de la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică vor să înveţe studenţii orădeni să folosească tehnologia care la nivel mondial îşi dovedeşte utilitatea în varii domenii, de la inginerie la medicină.

"Proiectul îşi propune să dezvolte competenţele practice ale studenţilor, grupul ţintă, prin desfăşurarea de activităţi în cadrul unei întreprinderi simulate unde vor învăţa şi vor folosi tehnici de reverse engineering. (...) Reverse engineering se referă la o tehnică de reproiectare a produsului pornind de la un produs deja existent", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, managerul de proiect Iulian Stănăşel (foto). Altfel spus, un produs deja realizat este scanat 3D, iar cu nişte softuri speciale, o imprimantă 3D printează o replică identică sau cu facilităţi suplimentare.

Această tehnică este foarte utilă, de pildă, în mentenanţa unor aparaturi costisitoare, precum sunt cele din domeniul medical ori auto, căci poate printa piese de schimb, în loc să fie comandate, ori chiar în printarea unor proteze medicale. Potrivit membrilor echipei de proiect, aparatura va costa aproximativ 60.000 de euro.

Scopul universitarilor orădeni este să familiarizeze studenţii cu tehnica, dat fiind că inginerii pricepuţi în acest domeniu sunt deja tot mai căutaţi. În total, 252 de studenţi de la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică vor face parte din proiect, iar fiecare dintre ei care va participa la toate activităţile va primi şi o bursă de 800 de lei.

Proiectul se va încheia în noiembrie 2015 şi are o valoare totală de 1,1 milioane lei, din care contribuţia Universităţii este de aproximativ 27.000 de lei, finanţarea fiind asigurată prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON