URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iulie 2017, 17:28

Gata cu boieria! Tinerii romi nu mai intră oricum la Universitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea a schimbat regulile de admitere pentru candidaţii de etnie romă. Modificările au apărut ca urmare a scandalului izbucnit în toamna trecută, când un candidat la Medicină a făcut plângere la DNA, arătând că, deşi a obţinut cea mai mare notă la examenul de admitere, n-a obţinut singurul loc disponibil.

Abuzul s-a petrecut pentru că acelaşi loc l-a cerut şi o tânără care, în plus, a prezentat o adeverinţă cum că este ţigancă. Astfel, n-a mai contat că fata a obţinut o notă mult mai mică, căci Universitatea a declarat-o admisă, ba chiar în regim fără taxă, pe un loc dedicat candidaţilor de etnie romă.

Potrivit rectorului Constantin Bungău, astfel de situaţii nu se mai pot petrece acum. "Am devenit puţin mai precişi. Aceşti candidaţi dau admitere la ce specializare doresc şi, în urma confirmării, sunt repartizaţi în ordine descrescătoare a mediilor obţinute", a declarat Bungău, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Astfel, niciun candidat de etnie romă nu va mai putea intra la o facultate, dacă are medie mai mică decât ultimul admis. Până acum, romii intrau automat la facultatea la care se înscriau, indiferent de media de admitere.

Totodată, dacă până acum Universitatea distribuia cele 30 de locuri bugetate asigurate de Ministerul Educaţiei pentru romi între facultăţi, acum aceste locuri vor urma candidaţii, dar nu şi la FMF unde - au decis şefii Universităţii - nu vor mai putea fi alocate locuri bugetate candidaţilor de etnie romă, ci exclusiv celor care iau note mari la admitere.

Altfel spus, un tânăr ţigan va putea ocupa un loc bugetat la Medicină doar dacă obţine la examen o notă mare, care să-l propulseze pe un loc fără taxă.

Citiți pe aceeași temă și articolul Marea ţiganiadă: O orădeancă a căzut la examenul de admitere, dar a ajuns medicinistă cu "adeverinţă de ţigancă"!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
se supara..
Soros:)))pe decizia asta
Postat 05 Iulie 2017, 19:29 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON