URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Ianuarie 2015, 18:12

Fără reorganizare! Primăria a amânat fuzionarea colegiilor tehnice Traian Vuia şi Andrei Şaguna

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea a renunţat, cel puţin pentru moment, la ideea fuzionării colegiilor tehnice Traian Vuia şi Andrei Şaguna. Conducerea municipalităţii s-a întâlnit marţi la Primărie cu reprezentanţii celor două colegii şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, iar în urma discuţiilor purtate, Primăria a anunţat că va renunţa la reorganizarea reţelei şcolare.

"Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor au susţinut amânarea deciziei de fuziune pentru o dată ulterioară, propunând ca măsură alternativă eficientizarea activităţii şcolilor prin dimensionarea optimă a numărului de clase pentru a creşte efectivele medii de elevi pe clasă. În consecinţă, Primăria Municipiului Oradea a revenit asupra proiectului de reorganizare a reţelei şcolare", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Potrivit documentului, singura modificare în structura reţelei şcolare se va referi, deocamdată, la divizarea colegiilor tehnice Traian Vuia şi Mihai Viteazul. Măsura a fost deja aprobată prin HCL 563 din 2014, care prevede preluarea claselor de nivel liceal tehnologic şi profesional cu predare în limba maghiară de la cele două colegii de către Liceul Teologic Reformat "Lorantffy Zsuzsanna" şi Liceul Romano-Catolic "Szent Laszlo".

Fuzionarea colegiilor tehnice Traian Vuia şi Andrei Şaguna a fost propusă încă din luna decembrie de Comisia pentru învăţământ din cadrul Consiliului Local. Unificarea avea ca scop eficientizarea finanţării unităţilor de învăţământ, având în vedere că unităţile cu efective mari de elevi beneficiază de costuri standard pe elev superioare, şi integrarea învăţământului profesional de tip industrial din Oradea.

Propunerea consilierilor locali s-a lovit de opoziţia cadrelor şcolare angajate la cele două instituţii, care au acuzat că măsura contravine ideii de relansare a învăţământului profesional, iar prin desfiinţarea Colegiului Tehnic Andrei Şaguna se pune capăt unei tradiţii şcolare vechi de aproape şapte decenii. Profesorii erau cu atât mai motivaţi să ia atitudine cu cât unificarea ar fi dus la dispariţia unor norme didactice, iar unele posturi ar fi urmat să fie desfiinţate.

Poziţia angajaţilor celor două şcoli a fost împărtăşită şi de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor care a refuzat să aprobe reorganizarea reţelei şcolare pentru a evita declanşarea unor probleme sociale.

Citiţi pe această temă şi articolul "Protest anti-fuziune: Profesorii de la Şaguna se opun comasării cu Colegiul Traian Vuia"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@vlad
De unde stii ,ma ,ca eu nu fac nimic? Dar din banii cui face bolojan ce face ??? Si-apoi ce crezi , ca nu vom avea nevoie de "profesionale"? Ca e buna si usor de manageriat o megascoala? Se vede ca gandesti aidoma "desteptilor"de la Primarie!
Postat 07 Ianuarie 2015, 14:04 de titel
Pacat!
Era o masura foarte buna, pacat ca s-a cedat presiunilor! Nu mai comentati aici aiurea doar ca nu il simpatizati pe Bolojan. E usor sa dai cu piatra cand tu nu faci nimic!
Postat 06 Ianuarie 2015, 22:07 de vlad
Gura bate currrul !!!
Sare cate un Bolojan si arunca pe piata tot felul de traznai, pentru ca mai apoi sa vina niste oameni care chiar inteleg cum sta treaba, sa-l opreasca din fabulatiile unor reduceri de pret facute fara cap !!! Pentru unii ca Bolojan, scoala are in curricula inclusiv ore obligatorii de "black friday" !!!
Postat 06 Ianuarie 2015, 20:25 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON