URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2020, 18:32

Examene în limba maternă la facultăți! Deputatul Szabo Odon se laudă cu modificările aduse Legii Educaţiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Modificările la Legea Educaţiei votate, luni, de Senatul României ca for decizional au fost iniţiate de preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul orădean Szabo Odon.

"Am început proiectul în urmă cu 3 ani. M-am consultat cu toţi actorii implicaţi: profesorii, reprezentanţii Inspectoratelor Şcolare, reprezentanţii elevilor, părinţi, mediu de afaceri. Toate modificările sunt făcute în beneficiul copiiilor şi cadrelor didactice. Dacă şeful statului va promulga fără întârziere acest act normativ, prevederile pot intra în vigoare încă de la începutul anului şcolar următor", a explicat Szabo Odon, joi, într-o conferinţă de presă, precizând că noile prevederi sunt "în concordanţă cu proiectul România educată al preşedintelui Iohannis", motiv pentru care nu vede "de ce preşedintele ar trimite legea înapoi în Parlament".

Noile prevederi vizează, de pildă, scăderea numărului maxim de elevi într-o clasă. Astfel, în învăţământul primar o clasă va cuprinde nu mai mult de 22 de elevi, faţă de 25 potrivit legii în vigoare, iar în învăţământul liceal o clasă nu va avea mai mult de 26 de elevi, faţă de 30 câţi sunt în prezent.

Proiectul legiferează regimul creşelor şi al grădiniţelor şi prevede extinderea programelor "After-school", până în anul 2030, în toate şcolile din ţară. "Actul normativ prevede ca părinţii să aibă dreptul la iniţiativă în privinţa programului after-school. Aceştia vor putea înfiinţa asociaţii, care să deruleze programele after-school. Totodată, profesorii care provin de la o altă şcoală vor putea preda la programul after-school de la o altă unitate de învăţământ", spune Szabo. 

Elevii şi studenţii ar avea gratuitate pentru transportul în comun, inclusiv în judeţ, dar şi la spectacole de teatru, concerte ori la expoziţii.

De asemenea, Ministerul Educației ar avea obligaţia să aloce bugetul necesar fiecărei şcoli pentru a acorda elevilor masă caldă la şcoală, cu condiţia ca aceste unităţi de învăţământ să dispună de infrastructura necesară (cantină, sală de mese), cu amendamentul că elevii pot solicita meniuri speciale, în funcţie de regimul propriu de viaţă.

"În şcolile în care nu se poate acorda o masă caldă elevilor, copiii vor primi pachete de alimente. Bugetul per elev al acestui program nu poate fi mai mic de 7 lei, fondurile vor fi virate de la ministerul vizat către unităţile administraţiei publice locale, iar acestea din urmă, în cazul în care dispun de fondurile necesare, la decizia Consiliului Local, pot completa acest buget", a spus Szabo.

Proiectul de lege adoptat conţine prevederi şi pentru absolvenţii de liceu care au studiat în limba maternă, alta decât română. Una dintre acestea, promovată tot de Szabo, prevede că universitățile vor trebui să permită organizarea examenelor de admitere și de absolvire în limba în care au fost studiate disciplinele respective, în condițiile legii.

"La Universitatea Politehnică Bucureşti există deja această posibilitate, am discutat cu rectorul Politehnicii. Au cadre didactice care îi pot examina pe candidaţi în limba maghiară şi chiar elenă, dacă e nevoie. Pentru că interesul universităţilor este să cunoască gradul de pregătire al unui candidat, iar dacă acesta a acumulat toate cunoştinţele în limba maghiară, îi este mult mai simplu să dea examenul în limba maghiară", a mai spus liderul UDMR Bihor. 

Adoptat, luni, în Plenul Senatului, de toate partidele politice, actul normativ care modifică Legea Educației va fi transmis preşedintelui României spre promulgare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Sunt de acord cu problema lor
Dar trebuie sa promită in schimbul, că vor vorbi limba Română corect
Postat 16 Februarie 2020, 00:44 de Sandu2100
TKO
...”sa numai auda”...triumful limbii române.
Postat 14 Februarie 2020, 22:40 de oradeaveche
Dorinta ungurilor ...
Isi doresc secesionismul. Sa numai auda de limba romana. Sa inhate toate functiile si privilegiile, asa ca pe vremea cand ungurii au ocupat si furat la greu din Ardeal.
Postat 14 Februarie 2020, 19:22 de TKO
Educatie
Cum comunica ungurii minoritari cu majoritatea romana daca "nu vorbeste romaneste" ? Prin semne sau stalcind limba, ceea ce-i pune intr-o situatie jenanta. "O intereseaza" pe szabo odon, treaba asta ? Nici vorba. "Il intereseaza" pe parintii ? Nimeni nu poate sa te faca de ras mai mult decat poti sa te faci tu insuti.
Postat 14 Februarie 2020, 15:56 de 1234
mda...
Foarte bine, sa dea examen in cantoneza din partea mea. Dar pe urma, cum se tin cursurile, ca nu pricep.
Postat 14 Februarie 2020, 13:21 de seth
Limba.
În Trentino/Tirolul Italian dai examen în germană, dar sânt și alte exemple. Cât timp rămâne la nivel local nu văd problema într-o regiune cu altă populație majoritară decât cea a statului respectiv. Că asta duce la secesiune doar timpul o poate spune.
Postat 14 Februarie 2020, 10:57 de oradeaveche
....
In Ungaria dai examen in maghiara, in germania in germana, exceptie fac situatiile de limba engleza. Aici motivul fiind clasificarea limbii engleze. Dar o facultate particulara poate face pana la urma cum doreste. Poate avea profile cat de ciudate doreste si pana la urma si in orice limba. Probabil se va pregati forta de munca pentru alte piete, oricum sunt multi care aleg o facultate in alta tara.
Postat 14 Februarie 2020, 10:41 de Christa
Pentru muzeograf
Legea e împachetată frumos ca nu putea sa arunce asa șopârlă conține și lucruri bune cum ar fi reducerea nr lui de elevi care desigur tot clasele maghiare sunt beneficiare pentru că cu greu reușesc sa imbroboleasca o clasa în ea fiind dela pregătitoare pana în a patra un ghiveci, cu mici excepții bazinele cu pop maghiara apoi cei care îndrăznesc sa nu își dea copii în acele clase la maghiari ma refer sa vedeti ce potop de critici se abat asupra lor. Ok pista merge acum la faculltate dă examen în limba lui dulce, după 12 ani de învățământ în limba maghiara sa zicem ca pista este admis și ajunge la cursuri și acum pista ajunge tot în punctul 0 tre sa ia notite în romana sa înteleaga ce i se preda și culmea sa dea examene culmea tot în romana ca să nu mai lungesc după ce termina își i-a licență și ajunge inginer, doctor, profesor în ce limba își va exercita cunoștințele pista? Și acum întreb și eu când ești idiot la început sau la sfârșit ca dacă ești prost de mic când ești mare numa te joci.
Postat 14 Februarie 2020, 09:14 de sss
Ce nesimtit (nesimtit e putin spus)
Individul asta ii condamna pe unguri la ratare. Incurajarea ungurilor sa nu vorbeasca Limba Romana, limba tarii in care au vazut lumina zilei, inseamna esecul acestora, iar ei se bulucesc sa-l vodeze! Ca sa vezi IQ-uri la ei.
Postat 14 Februarie 2020, 08:59 de TKO
scuze
The Motans feat. Irina Rimes si poem
Postat 14 Februarie 2020, 05:32 de scarbit
"în concordanţă cu proiectul România educată al preşedintelui Johannis"
Odeonule cred ca si maghiarilor cu bun simt le este rusine de tine. Nici nu merita comentate modificarile de lege prezentate. Sunteti cu totii in politica niste nemernici, golani, incompetenti si incapabili de a administra o tara. Mie ca roman imi este rusine de ai mei in frunte cu ministrul culturii, care la aniversarea marelui sculptor Brancusi o desemneaza ambasador cultural al Romaniei pe cantareata Irina Riemer. (celebra pe youtube cu melodia Poiem care numai poiem nu este) Aceasta are un interviu memorabil despre cultura si despre sculptor. Perle ale Irinei "recunosc ca nu am avut o tangenta foarte foarte mare cu cultura" il numeste pe Brancusi "domnul sculptor" apoi multe aberatii despre lucrarile acestuia. Ambasadoare????? Oameni buni sunteti nulitati. Suntem si saraci si prosti si uite asa unii ca odeonul profita de toti fie romani fie maghiari.
Postat 14 Februarie 2020, 05:24 de scarbit
.........
Politicieni romani ticalosi, ne vand de 30 de ani ungurilor, bucata cu bucata! In ungaria exista UN SINGUR liceu cu predare in limba romana, la Jula, in judetul Bichiș. Facultati, universitati, nici poveste!
Postat 14 Februarie 2020, 05:14 de pinonel
vai si amar
ce zice odeonul ca "interesul universităţilor este să cunoască gradul de pregătire al unui candidat. iar dacă acesta a acumulat toate cunoştinţele în limba maghiară, îi este mult mai simplu să dea examenul în limba maghiară", are sens. Cu o singura completare: cum vor urma acei "studenti" cursurile universitatii daca nu cunosc limba romana ? Sau asta e urmatorul pas: sa oblige universitatile sa aiba si programe in limba maghiara ?!
Postat 13 Februarie 2020, 23:01 de oradea_mea_si_a_ta
".... daca nu e si fudul"
Ok, examen in limba maghiara.. ce mai urmeaza? Obligativitatea angajatorului de a vorbi limba maghiara? Apoi a colegilor romani? Hai ca e penibil! Daca nu sunt in stare sa invete limba romana pana la 20 de ani, vor fi in stare sa-si foloseasca si exprime cunostintele acumulate in facultate, intr-o tara cu limba oficiala română? O sa va injure copiii vostri pentru ca va bateti joc de viitorul lor.
Postat 13 Februarie 2020, 22:54 de oradeanbihor
ATÂT
Aloo nenea, statul în care trăiești tu se cheama România iar limba oficială e limba română aia pe care mie mi-ar fi rușine sa fiu născut aici, sa locuiesc aici și la 30, 40, 60 de ani sa pocesc limba statului în care m-am născut și am trăit despre asta e vorba ca o paranteza dacă deschizi multe uși în CJ ramai mirat de cum vorbesc( a se înțelege pocesc) uni limba română mai ales dar nu numai "la aia angajat la el in ultim period". No baga la odeon pardon acordeon.
Postat 13 Februarie 2020, 22:30 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON