URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Septembrie 2017, 11:10

Elevii de clasa a 5-a încep şcoala fără manuale. În premieră, Ministerul Educaţiei a lansat un compendiu, adică 12 manuale în unul singur

Elevii de clasa a 5-a încep şcoala fără manuale. În premieră, Ministerul Educaţiei a lansat un compendiu, adică 12 manuale în unul singur foto: reporteris.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Elevii de clasa a 5-a încep şcoala fără manuale. Ministerul Educaţiei a lansat, în schimb, un compendiu care să le înlocuiască, de fapt 12 manuale într-unul singur, menit să le asigure elevilor suportul pentru învăţat în primele săptămâni de şcoală.

"Ministerul Educaţie a plătit 732.780 de lei. Compendiul este util în primele opt săptămâni. Aşteptăm finalizarea contestaţiilor, pentru că s-au depus contestaţii la manualele de clasa a V-a la 15 discipline. Dintre ele, s-au deblocat trei, urmează pentru celalalte 12 să se desfăşoare etapele prevăzute în Legea Achiziţiilor Publice", a declarat ministrul educației, Liviu Pop, într-o conferință de presă.

Potrivit site-ului stirileprotv.ro, Pop, a preciza că peste 82.000 de exemplare au fost distribuite chiar luni în mai multe judeţe din ţară, iar în cursul acestei săptămâni va ajunge în fiecare unitate şcolară unde sunt clase a V-a. 

Iniţiativa este o premieră, cartea urmând să fie pe băncile tuturor elevilor de clasa a 5-a, în locul noilor manuale, blocate în acelaşi sistem de licitaţii şi contestaţii că în fiecare an.  

Deputatul USR Cristina Iurişniti, care este şi profesoară de Română, se întreabă "cum de acest manual de sport, inutil, premieră naţională, este pe banca elevilor, dar celelalte manuale, manualele importante ale disciplinelor importante, nu sunt prezente. Copiii trebuie să facă sport, nu să înveţe despre sport".

De altfel, manualul de sport este şi mai scump decât ghidul ministerului, care a costat 4 lei, mai arată sursa citată.

La disciplinele cu o singură ora pe săptămână, compendiul cuprinde 8 lecţii, 16 lecţii pentru materiile cu două ore, iar cele cu 4 ore de predare - matematică şi română, 32 de lecţii.

La limba română nu există texte de literatură, ci mai degrabă exerciţii care îi trimit pe copii să caute singuri în biblioteca sau pe internet informaţia necesară. De asemenea este încurajată munca în echipa, mai arată Pro TV.

Din compendiu nu lipsesc, însă lecţiile de religie. Compendiul introductiv pentru gimnaziu - clasa a V-a se găseşte şi în format electronic, pe site-ul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
De ce faceti sa para o problema faptul ca exista si manualul de religie inclus in compediul cu manuale?
Nu sunt ortodox, ci de un alt cult crestin, dar totusi in scoala am mers si la cursurile lor de religie in scoala, ca sa inteleg mai bine marjoritatea tarii, cultura romanilor in general, a tarii asteia. Daca nu pentru altceva, macar din respect pentru concetateni, din bun-simt, pentru tara asta si cultura romaneasca..
Postat 05 Septembrie 2017, 11:55 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON