URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Septembrie 2010, 10:10

Doar 81 din 130 de şcoli verificate de DSP au grupuri sanitare în regulă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În lunile august şi septembrie, Direcţia pentru Sănătate Publică a întreprins un control tematic la 130 unităţi de învăţământ din Bihor, din care 102 din mediul rural şi 28 din mediul urban. Potrivit unei informări trimise joi, în urma controlului s-a constat că numai 53 dintre acestea aveau autorizare sanitară de funcţionare, iar terenul aferent unităţii şcolare era corespunzător sanitar doar la 118 unităţi.

Inspectorii DSP au controlat şi spaţiile din incinta unităţilor de învăţământ şi au constatat că majoritatea sălilor de clasă - 533 - erau corespunzătoare, în timp ce doar 10 au fost găsite nepotrivite desfăşurării cursurilor. Şi laboratoarele au corespuns, în număr de 31, doar două fiind necorespunzătoare. În ceea ce priveşte sălile de sport, inspectorii au găsit 23 dintre acestea improvizate, 14 cu condiţii în regulă şi 3 necorespunzătoare.

DSP a constatat că doar 50 de şcoli din cele 130 aveau apa asigurată prin sistem centralizat, 75 aveau sistem propriu de asigurare corespunzătoare a apei potabile, iar la 5 unităţi apa nu era asigurată conform normelor. "Grupurile sanitare sunt corespunzătoare doar la 81 din unităţile verificate, iar dotarea cu materiale de curăţenie şi dezinfecţie este corespunzătoare la 127 de unităţi", se arată într-un comunicat al DSP Bihor.

Şase dintre unităţile şcolare verificate aveau şi internate, toate fiind considerate în regulă în ce priveşte dotarea cu mobilier şi cazarmament, spaţii de studiu şi pentru activităţi culturale.

Să se repare!

În urma controalelor au fost date doar şapte avertismente, dar toate unităţile au primit planuri de măsuri pentru a remedia deficienţele în perioada următoare, fiind monitorizate de Direcţie. "Dacă au existat deficienţe grave, unităţile au primit avertisment, însă în cazurile în care acestea puteau fi uşor remediate, s-au întocmit doar planuri de măsuri", a declarat doctorul Dorel Ţîrţ, purtător de cuvânt al DSP.

De asemenea, inspectorii au suspendat activitatea Grădiniţei cu program normal Tilecuş din cauza condiţiilor sanitare improprii. De altfel, în mediul rural s-a constatat că principalele motive pentru care unităţile şcolare nu şi-au primit autorizaţia sanitară sunt absenţa apei potabile curente, grupuri sanitare necorespunzătoare, faptul că nu exista amenajat spaţiu special pentru produsele lapte-corn sau că apa este asigurată prin dozatoare.

"Principala responsabilitate în îmbunătăţirea condiţiilor igienico-sanitare ale unităţilor şcolare revine autorităţilor administraţiei publice locale care trebuie să aloce resurse pentru remedierea deficienţelor constatate şi să asigure fondurile necesare îndeplinirii condiţiilor igienico-sanitare pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare", se mai precizează în informarea DSP. Direcţia va continua să monitorizeze remedierea deficienţelor constatate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON