URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2016, 13:59

Disperare mare: Bodog contestă CV-ul celui mai prestigios contracandidat la funcţia de decan al Facultăţii de Medicină, profesorul Bumbu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Florian Bodog, concomitent senator PSD, vrea cu orice preţ un nou mandat la şefia facultăţii. Suspectat că şi-ar fi plagiat o lucrare de doctorat în baza căreia a urcat în ierarhia universitară, Florian Bodog i-a transmis fostului său rival la funcţia de rector al Universităţii, Constantin Bungău, reconfirmat în funcţie prin vot, o adresă prin care îl informează că dosarul depus de unul dintre contracandidaţii săi, mai precis de urologul Gheorghe Bumbu, nu ar fi conform procedurilor.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, motivul invocat de Bodog este că CV-ul depus de Bumbu nu a fost redactat în formatul Europass, recunoscut la nivel european. Ghidul de desfăşurare a concursului pentru funcţia de decan, publicat pe site-ul Universităţii, prevede că fiecare candidat trebuie să-şi depună CV-ul în format Europass, dar Regulamentul de organizare şi desfăşurare a alegerilor şi concursurilor pentru structurile şi funcţiile de conducere la Universitatea din Oradea nu face nicio menţiune despre această condiţie.

Practic, prin gestul său, Bodog a iniţiat un atac deschis la adresa profesorului Bumbu, considerat unul dintre cei mai prestigioşi urologi din România, şi nu numai, apelând la un motiv formal, nu privind conţinutul CV-ului acestuia. Pe lângă cei doi, la decanatul FMF mai candidează doctorul Adrian Maghiar.

În Universitatea orădeană şi-au mai contestat contracandidaţii încă doi profesori. Adriana Giurgiu, care conduce de patru ani Facultatea de Ştiinţe Economice, candidând acum pentru încă un mandat, considerată o apropiată a lui Bodog, a depus şi ea o adresă la Rectorat pentru a reclama că fostul prorector Ioan Ţara, care concurează la aceeaşi funcţie, şi-a depus candidatura fără a avea un aviz din partea Biroului Juridic al Universităţii.

Potrivit calendarului concursurilor pentru selectarea decanilor, acest aviz poate fi obţinut, însă, până pe 12 mai, adică cu două zile după încheierea perioadei de depunere a candidaturilor. "Toţi candidaţii au avizul juridic, dar nu toţi l-au obţinut până la data depunerii candidaturilor, pentru că în calendar era prevăzut că se poate obţine până pe 12 mai", a explicat vineri pentru BIHOREANUL rectorul Constantin Bungău.

Un al treilea contestatar este Ionuţ Oprea, candidat la decanatul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, care tot printr-o adresă transmisă rectorului susţine că nici unul din cei trei competitori – Karla Barth, Adrian Hatos şi Simona Trip – nu a depus o declaraţie pe proprie răspundere că nu a fost colaborator al Securităţii. Regulamentul Universităţii nu prevede însă obligativitatea unei astfel de declaraţii.

"Am transmis toate adresele Biroului Juridic, care urmează să formuleze un punct de vedere pentru fiecare", a mai spus Bungău.

Înainte de a ajunge la concursul propriu-zis, toţi candidaţii la funcţiile de decan vor trebui să obţină avizul consiliilor facultăţilor pe care vor să le conducă, care se acordă prin vot secret şi direct. Candidaţii care vor obţine acest acord vor putea participa la examenele organizate de rector între 10 şi 14 iunie.

Citeşte şi articolul: 

Candidaţii la decanate şi-au depus dosarele. La Medicină se bat Florian Bodog, Adrian Maghiar şi Gheorghe Bumbu

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Ma lassssssiii
Diferenta mare intre Bumbu si taranu..comportament..stiinta si alte cele...
Postat 14 Mai 2016, 20:44 de Tinas
TARA..multe vrei!
mare om PSD-ist ..cel putin asa se zice...oare cata cotizatie si de cand plateste omul....
Postat 14 Mai 2016, 19:55 de onuta
PUKE
Umbla vorba prin targ ca unul dintre candidati i-a tras clopotele unei respectabile Doamne din Facultatea de medicina ! Acu ' asta e , organul e si pentru facut " pisu " , si pentru alte alea ! Dar ce se mai aude despre " fratiorul " usor interlop din Alba ? PS : inainte de 1990 un individ cu mustata rasucita intra in gospodina cu autoservire din Republicii ! Nemultumit de ceva incepe sa urle : stiti voi cine e pruncu ' meu ? Da , stim ! Deci decan la medicina va fi unul care a pornit de prea fe jos , pruncu' lu ala cu scandalu ' sau pruncu ' celui mai mare mafipt din Oradea! TRAIASCA UO ! TRAIASCA " MEDICINA " ORADEANA ! Ma opresc pentru ca sunt pe punctul de A VOMITA !
Postat 14 Mai 2016, 09:29 de TDS
@yellow
disperat rau pari si tu! Amenintari cu darea in vileag a ceea ce pazea madama Decan, cu DNA-ul, atac la familia omului? Nu ca persoanele pe care le denigrezi ar fi atat de valoroase, nimeni nu se da in vant dupa Tara, dar inversunarea cu care actionati este gretoasa. La care sedinta CA zici ca i-a facut pe toti praf? La cea in care a tunat si fulgerat prezentandu-si vasta „cariera universitara”, ascesiunea fulminanta si faptul ca ea nu a fost niciodata secretara ci consiliera sau nu stiu ce titulatura avea sa-i satisfaca vanitatea? Cum sa-i raspunzi unei tzate? Ii dai pace. Crezi ca a convins pe cineva? Recunoasterea, inclusiv cea academica, se castiga prin fapte, nu prin declaratii iar completarea dosarelor si adaugarea numelui pe articolele altora nu ajung. Din pacate, dupa cum si-a injunghiat prietenii si aliatii si dupa cum reactioneaza nici la capitolul caracter nu exceleaza.
Postat 14 Mai 2016, 08:18 de cercetas
Barney a făcut-o … nefăcută!
Wow! Ce trafic și audiență a generat intervenția dnei Giurgiu pe acest articol, altminteri un articol nefundamentat, scris la dictarea lui Barney. Dacă aș fi în locul lui Chirilă, i-aș da bani grei lui Giurgiu să scrie pentru această publicație sau ce-o fi ea. Ca părere din interiorul universității, vă spun că Giurgiu e unul dintre (prea) puținii decani inteligenți, profesioniști și capabili. În plus, e și foarte respectată; când ia cuvântul, nimeni nu deschide gura să o contrazică, căci are argumentație beton. Am auzit că la o ședință de CA destul de recentă, i-a făcut praf pe toți, dar prea puține au răsuflat înafara ședinței. Are dreptate când spune că e mai apropiată de Bumbu decât de Bodog, căci Bumbu a fost și este omul de casă al familiei Maghiar. Mult mai mult decât Bodog! Deci, părerea mea este că la momentul ”t”, Maghiar își va retrage candidatura de la decanat ca să-i facă pârtie lui … Bumbu. Îmi pare rău de Bodog, dar viața e crudă. Aștept cu interes momentul când va începe Giurgiu să vorbească despre vremea când Maghiar o ținea aproape. Bătrânul, cum era, cum nu era, a fost destul de inteligent (spre deosebire de Barney) ca să-și țină numai oameni deștepți în apropierea lui (Giurgiu era una dintre ei, dar mai erau Antal, Bumbu, Straciuc, Bodog, Hozan, Grava, Șoproni, Bococi, Măduța și încă câțiva). Păcat că nu i-a ascultat, că nu ajungea unde a ajuns. Păcat că Giurgiu a păzit și ușa lui Maghiar, căci probabil l-am fi văzut atunci pe Barney cum ”promova” în cariera universitară turnându-i pahar după pahar lui Maghiar. Cred că știe multe Giurgiu despre cum au ajuns Țară și Barney ”mari” profesori universitari … La Barney ar fi de văzut ce era taică-său când s-a angajat el la Sorbonica și ne-am lămuri mai bine și de el și de Simona lui. Despre Țară știm toți ce era când s-a angajat la universitate … În plus, toată universitatea îl vorbește numai de ”bine”. A fost ”mare” prorector, ce să spun. Întrebați senatorii ce părere au despre el. Tupeu are să mai candideze la ceva! De citit articolele indicate de dna Giurgiu mai jos, căci merită. La art. 9 din , apare întradevăr cuvântul EUROPASS, greu de ignorat, oricât de orb ai vrea să pari. Ultimul alineat de la pg. 8 din îi dă dreptate lui Giurgiu și lui Oprea. Dna Bădulescu, oare ce face? Așa cum o știu, așteaptă probabil să greșească și Giurgiu ceva, ca să le poată da în cap la amândoi contracandidații … Oricum, Țară e varză. Deci?! Barney a făcut-o lată. Și mai lată decât o făcuse până acum. Cred că se vrea cu orice preț luat pe sus de DNA. Unde-i lege, nu-i tocmeală și ar fi bine să înceapă să se obișnuiască cu asta și să respecte reglementările legale măcar în ceasul al doișpelea, căci altminteri, vai de el. Din păcate, cu el în fruntea Sorbonicii, și de noi. Alea jacta est!
Postat 13 Mai 2016, 23:23 de Yellow
frt
nu-i mai da nimeni peste nas impostorului asta? Nu se mai gata cu smecheriile lui de doi bani? nesimtit parvenit si semidoct
Postat 13 Mai 2016, 22:11 de omul_din_ombuds
reguli si profitori
Daca asa spera cei doi sa castige, prin chichite gasite contracandidatilor pot sa mai astepte respectul colegilor! Btw, tot in regulamente, in lege chiar, scrie ca teza de doctorat e un document public. Ce parere au despre asta domnii aparatori ai regulamentelor aberante (format cv si adeverinta medicala, culoarea pixului si forma stampilei)?
Postat 13 Mai 2016, 21:29 de radu
Regulile si regulamentele de concurs sunt facute ca sa fie respectate
Regulile si regulamentele de concurs sunt facute ca sa fie respectate si nu ca sa fie discutate si interpretate. Daca doctoru Bumbu nu a avut Cv in formatul cerut, inseamna ca nu a respectat inctomai regulamentul... Tin sa va aduc aminte un caz relatat chiar de ebihoreanul anul trecut cand Ministerul Educatiei a descalificat 2 candidati la functia de inspector scolar general din Bihor, unul dintre ei chiar inspectorul sef in functie, pentru ca nu au prezentat adeverinta medicala in formatul cerut. Li s-au respins dosarele tocmai pentru acest motiv si oamenii nu au comentat prea mult... O fi doctorul Bumbu mare urolog, dar asta nu inseamna ca poate incalca regulile jocului. Neatentia si neglijenta, la fel ca in medicina, se platesc... data viitoare va fi mai atent :-)
Postat 13 Mai 2016, 20:21 de Canci
@d-na Giurgiu Decan
1.Depinde care este mediul in care decideti sa va implicati in polemica. 2.E posibil sa aveti dreptate in ceea ce priveste competentele contracandidatului dvs: in fond a fost 8 ani prorector, nu stiu cati ani seful curtii de conturi, nu este absolvent de Oradea, este profesor universitar si, in plus colegul dvs (si de partid?). 3. In mod sigur, o secretara buna se pricepe cel mai bine la intocmirea numeroaselor dosare (de ex.cele de acreditare). Succes! PS O curiozitate: cand pazeati usa d-lui Maghiar, va semnati Adriana Giurgiu Secetara?
Postat 13 Mai 2016, 18:03 de cercetas
@cercetas
Principiile si bunul simt îmi spun ca atunci când duc o polemica cu cineva sa-mi asum si sa-mi dezvălui identitatea. E ușor si un act de mare bravura sa jignești si sa ataci o femeie din spatele anonimatului... De asemenea, tot principiile si bunul simt îmi spun ca toți trebuie sa fim egali in fata legii si sa respectam prevederile legale. Iar pentru un candidat la o funcție de management universitar cum e cea de decan, care implica - printre alte atribuții - sa întocmești numeroase dosare (de ex., cele de acreditare) de-a lungul unui mandat, mi se pare o condiție de minim bun simt sa poți sa-ți întocmești un dosar de candidatura cu 5 documente, din care sa reiasă si faptul ca nu ai probleme judiciare, dar si ca nu ai făcut politie politica. Dar, ma rog, fiecare e liber la o opinie, inclusiv dumneavoastră. Faptele si documentele sunt însă dovezi incontestabile!
Postat 13 Mai 2016, 16:57 de Adriana_GIURGIU
mare dezinformare
Aceasta doamna, pe numele ei Adriana Giurgiu Decan, nu a depus o contestatie ci doar o informare ca domnul contracandidat nu indeplineste conditiile. Oamenii mici (nu ca d-na Adriana Decan sau dl Bodog ar fi mici) se ascund in spatele cuvintelor si a procedurilor nu se bazeaza pe idei, principii si bun simt.
Postat 13 Mai 2016, 16:27 de cercetas
Dezinformare totala si tendențioasă
Stimata Doamna Totorean, va informez ca NU am depus nicio contestație cu privire la candidaturile colegilor mei. Ca urmare, va rog sa corectați acest articol in regim de urgentă, căci denaturează complet realitatea. Mai mult, dezinformați si cu privire la data când si-a depus dl. Țara candidatura, aceasta fiind depusă in 9 mai 2016, nu in 10 mai cum ați scris dumneavoastră (informațiile sunt publice si ușor accesibile...). In calitate de decan in funcție, doar am informat Biroul Juridic al Universității cu privire la faptul ca dosarul de candidatura depus de dl. Țara nu conține nici cazierul judiciar si nici declarația privind poliția politica, documente solicitate explicit la dosarul de candidatura, prin art. 9 din Regulamentul de organizare şi desfăşurare a alegerilor şi concursurilor pentru structurile şi funcţiile de conducere la Universitatea din Oradea si prin prevederile cap. 3 din Regulamentul de Organizare si Funcționare al UO. Aceste documente au fost depuse întotdeauna, de toți candidații, la toate funcțiile. Respectiva informare a însoțit formularul de candidatura al d-lui Tara, pe care l-am transmis ieri Biroului Juridic al UO, in vederea acordării avizului juridic in cunoștința de cauza, in condițiile in care ceilalți doi candidați au depus dosarele complete, inclusiv cu cele doua documente. In plus, cum la Biroul Juridic trebuia sa transmit doar Formularul de candidatura si nu dosarul complet depus de candidat, era normal sa informez Biroul Juridic cu privire la conținutul dosarului depus de fiecare candidat, mai ales ca urma sa se dea aviz juridic. Avizul juridic a fost acordat ieri si pentru dl. Țara, in termen, fapt postat, de altfel, pe site-ul universității. Referitor la afirmația dumneavoastră cum ca sunt considerată o apropiată a d-lui decan Bodog, va comunic ca ma consider cel puțin la fel de apropiată si de dl. prof. Bumbu. In speranța ca pentru corecta informare a cititorilor dumneavoastră, veți rectifica acest articol, va mulțumesc anticipat! Conf.univ.dr. Adriana GIURGIU Decan
Postat 13 Mai 2016, 16:02 de Adriana_GIURGIU
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON