URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iunie 2019, 18:19

Directorul Termoficare Oradea, Stănel Necula, condamnat la închisoare cu suspendare într-un dosar de corupţie

Directorul Termoficare Oradea, Stănel Necula, condamnat la închisoare cu suspendare într-un dosar de corupţie OMUL LUI BOLO. Fost viceprimar PDL de Brăila, trecut la liberali în 2011 după ce liderul democrat-liberal Vasile Blaga l-a scos de pe lista potenţialilor candidaţi de primar, Stănel Necula a fost adus la CET-ul orădean de primarul Ilie Bolojan care este de părere că "face treabă bună". De altfel, acesta este şi motivul pentru care edilul ţine să îşi păstreze directorul în funcţie. "Cât timp nu are o condamnate definitivă şi executorie beneficiază de prezumţia de nevinovăţie", spune Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan nu prea are noroc la oameni. Cei care rezistă profesional fie se retrag uzaţi moral, fie încep să se clatine legal. Stănel Necula, directorul pe care l-a adus în urmă cu 6 ani tocmai de la Brăila pentru a pune pe picioare CET-ul orădean a fost condamnat joia trecută de Tribunalul Bucureşti la 2 ani cu suspendare într-un proces de corupţie. "Am depus vineri cerere de apel. Îmi pare o decizie nedreaptă", spune Necula.

Condamnat pe linie

Lovitură de teatru la intrarea în sezonul estival! Directorul Termoficare Oradea, Stănel Necula, a fost condamnat joi de Tribunalul Bucureşti la 2 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupţie. Potrivit sentinţei afişate pe portalul instanţei, directorul a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de "tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezulat obţinerea pe nedrept de fonduri de la bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta sau în numele ei".

Printre multe altele, instanţa i-a mai aplicat lui Necula pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice, lucru care i-ar pune capăt oricărei cariere administrative sau politice, dar şi cel de a fi administrator sau asociat al unei societăţi comerciale pentru cel puţin 5 ani, după perioada executării pedepsei cu închisoarea. Asta înseamnă nu doar părăsirea funcţiei de director al Termoficare, dar şi interzicerea oricărei implicări directe în afaceri.

Singurul lucru bun pentru Necula este că instanţa a dispus suspendarea pedepsei cu închisoarea, directorul urmând să intre pentru 4 ani sub supravegherea Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bihor. "Inculpatul va presta pe durata termenului de supraveghere o muncă nerenumerată în folosul comunităţii pe o durată de 90 de zile la Şcoala Generală Lucreţia Suciu din Oradea sau la Primăria Sântandrei", se menţionează în sentinţă.

Penal, dar director...

Contactat de BIHOREANUL, directorul Stănel Necula consideră nedreaptă sentinţa instanţei bucureştene şi spune că va uza de toate mijloacele de apărare legale. "Am făcut apel, aştept motivarea sentinţei, care va veni probabil în 30 de zile, după care o să îmi construiesc apărarea. Voi merge până la capăt ca să îmi dovedesc nevinovăţia", spune acesta.

Necula nici nu se gândeşte să renunţe la conducerea termoficării orădene. "Orice modificare în contractul de mandat este legată de o hotărâre definitivă de instanţă şi nu de una intermediară", explică directorul.

De altfel, inclusiv primarul Ilie Bolojan îi ia apărarea. "Cât timp sentinţa nu este definitivă şi irevocabilă, dacă nu se întâmplă alte lucruri legate de performanţele Termoficare, domnul Necula îşi va continua activitatea", spune edilul. Înţelegerea de care se bucură Necula porneşte de la faptul că nu a fost condamnat pentru fapte legate de firma pe care a primit-o pe mână. "Este vorba de o speţă mai veche, care nu are nicio legătură cu societatea Termoficare şi nici cu Oradea", zice primarul.

Tentativa se pedepseşte!

Faptele pentru care a fost condamnat Necula datează din martie 2012, când acesta, aflat încă în Brăila, era de numai o zi directorul unei firme care dorea să atragă fonduri europene pentru dotarea cu calculatoare şi softuri. Dosarul a fost trimis în instanţă abia la sfârşitul lui 2017, când Necula era deja instalat la Termoficare Oradea, iar prima sentinţă a venit săptămâna trecută.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA Galaţi, Necula a folosit şi prezentat "cu rea-credinţă, în numele unei societăţi comerciale, în cadrul căreia nu avea în mod real nicio calitate sau împuternicire, la Ministerul pentru Societatea Informaţională - Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale, documente şi declaraţii false în scopul obţinerii pe nedrept a unei finanţări nerambursabile în sumă totală de 367.785 lei".

Chiar dacă proiectul a fost respins de la finanţare, procurorii anticorupţie au reţinut tentativa de fraudă. Deşi Necula a declarat pentru BIHOREANUL la vremea declanşării procesului că este acuzat pentru un proiect pe care nu l-a scris, nu l-a depus şi pentru care firma nu a obţinut finanţare, judecătorii au dat în primă instanţă câştig de cauză acuzatorilor. Următoarea bătălie se va da la Curtea de Apel Bucureşti. Pentru directorul termoficării orădene urmează o vară fierbinte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Plin de "calitati" alesul primasului birtinez
Se dovedeste plin de calitati alesul primasului birtinez: falimentator de CET, falimentator de firma(e) private, penal corupt. Toate la pachet! Trei in unul(doar trei?)! Bolovane birtinez cred ca imi/ne esti dator cu un raspuns la intrebarea: pe care filiala a statului paralel a ajuns acest penal preferatul tau? Cum l-ai evaluat? Cine l-a recomandat? Care fapte te-au convins ca el este alesul potrivit? Ai fost mituit/corupt de el? Daca a falimentat atatea firme are de unde.
Postat 16 Iunie 2019, 19:46 de scortosul
Penalii de la PNL,UDMR,PSD....uniti ,in cuget si simtire,la bine si la rau...
"..condamnat pentru....tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezulat obţinerea pe nedrept de fonduri de la bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta sau în numele ei".Pai cum asa ? Doar pentru atat ? Dar atunci, hai sa ne amintim care au fost criteriile care au stat la baza finantarii proiectului "Amenajare valea Pasteur la Oradea"(intubarea paraului Paris)din fonduri europene,pe Axa 5Pos Mediu:pericol major de inundatii si viituri(!!??).Fara prezentarea unui istoric al acestui "naravas"parau,fara prezentarea hartilor de hazard...elemente considerate obligatorii pentru o astfel de initiativa cu finatare europeana.Materialele prezentate si inregistrate la Ministerul mediului si a Fondurilor Europene sunt falsuri grosolane,multe incomplete,multe intocmite cu rea-credinta. Cine sunt artizanii, initiatori al acestui proiect dezastruos,atat pentru protectia mediului cat si pentru necoile utilitare ale cetatenilor oradeni ? Dir. ABA Crisuri,de la acea vreme,Pasztor Sandor,Dume Teodor, ordonatorul principal de credite pe Oradea,primarul Ilie Bolojan precum si Comitetul judetean pentru situatii de urgenta Bihor.Probele si falsurile exista,asa ca .... . rabdare.Sesizarea este inaintata ...
Postat 16 Iunie 2019, 13:47 de platona
Sa ridice mana sus
Asistații care vor căldură pe gratis
Postat 16 Iunie 2019, 01:19 de Sandu1206
"documente şi declaraţii false"
"documente şi declaraţii false" ar putea sta si la baza calculului gigacaloriei termice pentru locuitorii orasului.Pasul urmator ar fi un desant al unor experti absolventi de ASE si Drept in contabilitatea termoficare.Pina fac dumnealor apel ar fi timp suficient...Pe de alta parte, faptul ca "face treaba buna" ar fi suficient ca sa-si pastreze functia chiar daca era condamnat cu executare.Votul exclusiv al reprezentantilor pnl e mai tare ca orice sentinta.
Postat 15 Iunie 2019, 22:50 de excalibur
Daca era Kovesi
Sigur lua cu executare
Postat 15 Iunie 2019, 22:32 de Sandu1206
Ba penalule peneleu
Ba penalule peneleu te mai tine bolovan? Peneleul penal! Mare manajer adus tocmai de la celalat capat al tari de mare meserias. Acu se vede ce meserie are necula asta! Tot am intrebat pe aici care este statul paralel care il facu sef peste doua firme locate(cet+termoficare) si acum aflai: CORUPTIA!!! O sa trec zilele astea pe la tine sa te salut si sa iti urez cu executare! De ce se da cu suspendare la bugetari pentru coruptie? DE CE? Halo justitia, de ce?
Postat 15 Iunie 2019, 21:58 de scortosul
doar atat?
Daca se cauta prin "arhiva" se mai gaseste ceva. Trebuie doar cautat. Acum sa vedem cine e ziarist bun.
Postat 15 Iunie 2019, 19:51 de Christa
Fără Penali în Funcții Publice !?!
La liberali nu contează ?!? Ieri deja trebuia demis !?! "Penalii" se protejează între ei ... defintiv și irevocabil în Opoziția Unită.
Postat 15 Iunie 2019, 18:36 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON