URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Ianuarie 2020, 22:00

Ar fi putut arunca în aer tot centrul Oradiei! Aproape 500 de bombe și alte sute de proiectile, ridicate din casa orădeanului rănit în urma unei explozii (FOTO / VIDEO)

Ar fi putut arunca în aer tot centrul Oradiei! Aproape 500 de bombe și alte sute de proiectile, ridicate din casa orădeanului rănit în urma unei explozii (FOTO / VIDEO) foto: ISU Crișana
Ar fi putut arunca în aer tot centrul Oradiei! Aproape 500 de bombe și alte sute de proiectile, ridicate din casa orădeanului rănit în urma unei explozii (FOTO / VIDEO) foto: ISU Crișana

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a făcut public, sâmbătă seară, inventarul obiectelor de muniţie descoperite în anexa unei case de pe strada Vasile Alecsandri, unde colecţionarul care le strângea s-a rănit cu un proiectil ce i-a explodat în faţă.

Captura este impresionantă: peste 1.300 de muniţii şi elemente de muniţie, dintre care 483 de bombe şi alte proiectile provenite din al Doilea Război Mondial, care, dacă ar fi explodat, ar fi putut provoca o tragedie de proporţii.

"Echipajul pirotehnic al Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea, mobilizat operativ la faţa locului, a identificat 1.366 de muniţii şi elemente de muniţie (483 de bombe aruncător, proiectile de diferite calibre, grenade ofensive şi defensive, cartuşe, respectiv 883 elemente de muniţie) provenite din cel de-al Doilea Război Mondial, pe care le-a ridicat, transportat şi depozitat în condiţii de siguranţă, urmând a fi distruse ulterior prin explozie controlată", arată comunicatul ISU Crişana.

După cum BIHOREANUL a mai scris, descoperirea a fost făcută după ce un orădean în vârstă de 37 de ani, care are atestat pentru detectarea de metale, a ajuns la spital rănit grav la o mână şi la faţă fiindcă ar fi încercat să desfacă un obiect pirotehnic care a explodat.

Nu sunt clare, deocamdată, circumstanţele exacte ale evenimentului, însă cert este că individul a suferit răni foarte grave, fapt atestat de urmele de sânge de pe holul casei în care locuieşte. 

Cea care a sunat la 112 a fost soţia "colecţionarului", care ar fi spus că s-a rănit cu o petardă. Ulterior s-a descoperit că nu a fost vorba despre aşa ceva, orădeanul fiind rănit mult mai grav, din câte se pare de un proiectil de război. 

Poliţiştii au descins la faţa locului pentru cercetări şi nu mică le-a fost mirarea când au găsit în casa bărbatului un adevărat arsenal. În imobilul respectiv locuiesc mai multe familii, iar muniţia era depozitată într-un fel de uscătorie (foto).

Poliţia continuă ancheta, care va lămuri în ce circumstanţe au ajuns obiectele periculoase acolo.

ISU Crişana reaminteşte că, în cazul descoperirii unor muniţii sau elemente de muniţii, este obligatoriu ca cetăţenii să sune la 112. Între altele, se interzice ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe, comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură ori demontarea focoaselor sau a altor componente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
LOL
Daca ne uitam mai atent la imagini, se vede clar ca acel arzenal , putea arunca in aer cel putin jumate din teritoriul continentului...:-))))))))))))))))))
Postat 06 Ianuarie 2020, 12:50 de Kuler
AER
Desigur ca era un pericol "arsenalul" lui bace asta oradean (ramane intrebarea deschisa cum l-a putut aduna...), dar chestia cu: "Ar fi putut arunca în aer tot centrul Oradiei!" e cam trasa de par de dragul senzationalului de trei lulele, tipic presei autohtone!! Mai auzi uneori la simulacrele de televiziuni din patria noastra, atunci cand cate oarecine gaseste o grenada defensiva (kukorica grenada...), preluata de vajnicii si vijilentii pirotehnisti si detonata, cum ca: "Daca ar fi explodat, ar fi ras totul pe-o raza de 200 de metri!!"Mai copii ai durerii, daca mai avem ceva simulacru de armata, e mai bine sa consultai niscai specialisti inainte de-a va produce pe ecrane!!
Postat 05 Ianuarie 2020, 12:40 de AnaConda
Precis că e vorba de un autentic și dedicat liberal ...
... care a vrut să arunce în aer toate marile realizări ale "cârmaciului" local, creând astfel noi fronturi de lucru pentru viitor !?!
Postat 05 Ianuarie 2020, 09:53 de CrisDumi
SRI?
Sant curios daca SRI va reactiona !probabil la pensii speciale!S-AU POATE CEVA DEMISII”!
Postat 05 Ianuarie 2020, 09:53 de ecci
Daca va uitați la pozele din curte
Vedeți ce oameni locuiesc în centru. Ceaușescu a dat la fiecare o casă, dar chiar în centru ::::((((( 80% din cei care locuiesc în centru sunt oameni iresponsabili și fără școală, plătesc chirie la primărie sau le-au luat prin legea 112 . Până să vină Bolojan pe Cuza Vodă, Maniu, primăriei, Vladimirescu oameni încă țineau cai în curți. Cazul parcării de pe Vladimirescu , înainte erau case foarte frumoase dar chiriașii care au stat în ele și-au bătut joc și sa demolat. Un jeg total în casele și curțile alea, primăria sa de-a amenzi și pt îngrijirea curților, nu doar a fațadelor. De când eram frica și rușine de curțile alea. Noi că rasa umană trebuie sa facem curățenie, și să întreținem.
Postat 05 Ianuarie 2020, 01:33 de sandu1260
Vai si amar
Om inconștient
Postat 05 Ianuarie 2020, 00:33 de sandu1260
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON