URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2010, 15:46

RER se dezvoltă: suplimentează capitalul, ca să poată cumpăra noi utilaje

RER se dezvoltă: suplimentează capitalul, ca să poată cumpăra noi utilaje MAŞINI NOI. Conducerea RER Ecologic Service are de gând să continue procesul de retehnologizare, aşa că în 2011 în curtea operatorului de salubritate vor apărea noi utilaje
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service, va face în 2011 o infuzie de capital de 1.290.000 de lei, bani necesari pentru revigorarea activităţii investiţionale. Cum şi Primăria e acţionar al companiei, Consiliul Local a înfiinţat o comisie care să analizeze cum să-şi acopere partea municipalitatea.

E musai

Directorul general al RER Ecologic Service, Florin Cepănariu, spune că infuzia de capital în firmă este necesară. "Pentru îmbunătăţirea activităţii, trebuie să continuăm acţiunea de retehnologizare", spune Cepănariu.

Societatea are trei acţionari: SC RER Recuperare Ecologică şi Reciclare SRL, care deţine 60% din capital, Regia Autonomă de Pieţe, Agrement şi Salubritate, cu 25% din capital şi Consiliul Local al municipiului Oradea, cu 15 procente.

Soluţii

Acţionarul principal al grupului de firme, Alfred Remmert, a remis o scrisoare Consiliului Local, propunând trei variante prin care s-ar putea face infuzia de capital. Prima variantă presupune ca CL să facă la rândul său un aport de capital, astfel încât raportul de participare al acţionarilor să rămână neschimbat. Cum acţionarul RER e dispus să-şi mărească cota cu 1.290.000 de lei, oraşul ar trebui să aducă 860.000 de lei.

A doua formulă propusă este ca CL şi RAPAS să nu participe la mărirea de capital, ceea ce ar duce la reducerea participării procentuale a municipalităţii. Iar cea de-a treia variantă este să nu se efectueze o mărire de capital, dar acţionarii să crediteze împreună firma cu un împrumut pe următorii doi ani, pentru ca aceasta să-şi poată continua activitatea de investiţii planificată.

Analize

Pentru a decide care variantă este mai bună pentru municipalitate, aleşii orădenilor au votat săptămâna trecută constituirea unei comisii care să analizeze propunerile RER. Din comisie fac parte Eugenia Borbei, şefa Direcţiei Juridice din Primărie, Eduard Florea, şeful Direcţiei Economice, Mircea Ghitea, şeful Direcţiei Tehnice, şi consilieri de la fiecare formaţiune politică: Dorin Corcheş, Dan Octavian, Ovidiu Mureşan şi Zoltan Sarkozi.

Conducerea RER susţine că, indiferent care variantă va fi agreată, important este că infuzia va avea loc. "Din discuţiile care s-au purtat, executivul şi legislativul municipiului nu se opun infuziei. Este normal, şi dânşii trebuie să fie alături de noi atât timp cât vrem să facem ceva pentru acest oraş", e concluzia directorului Cepănariu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON