URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2018, 13:30

UDMR nu se vrea „anexă” a coaliţiei: Cseke Attila caută greşeli în programul de guvernare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

UDMR nu este o anexă a coaliţiei PSD-ALDE, transmite preşedintele UDMR Bihor, Cseke Attila, liderul senatorilor Uniunii. Parlamentarul observă că în programul de guvernare e "o jumătate de propoziţie" despre descentralizare şi spune că formaţiunea sa încă nu a decis dacă va vota sau nu pentru învestirea Guvernului Dăncilă.

Program cu probleme

Cseke Attila a declarat la RFI că "mai mult decât în alte cazuri, de data aceasta, acest Guvern va trebui să aibă într-adevăr eficienţă, pentru că practic, într-un an şi o lună, partidele de guvernământ schimbă al doilea prim-ministru, suntem la al treilea prim-ministru. Nu se mai poate continua aşa, la fiecare şase luni mai schimbăm câte un prim-ministru".

Şeful UDMR Bihor a constatat că "despre descentralizare, în programul de guvernare este o jumătate de propoziţie, fără termene, fără plan de acţiune asumat şi aşa mai departe". "Pe lângă unele greşeli de redactare legate de capitolul de infrastructură, care sunt greşeli elementare, anumite tronsoane sunt trecute la alte autostrăzi, trebuie ca aici să începem să avem într-adevăr eficienţă", a spus Cseke.

Întrebat dacă asta înseamnă că UDMR va vota împotriva Guvernului Dăncilă, Cseke Attila a evitat un răspuns direct: "UDMR nu este o anexă a acestei coaliţii de guvernământ (...). Noi niciodată şi dacă am fost într-o coaliţie de guvernământ şi în care am înţeles un anumit proiect politic, un program de guvernare, dar au fost anumite chestiuni în care UDMR s-a exprimat şi e cazul şi de data aceasta, în cadrul audierilor, noi dorim pe anumite segmente să adresăm întrebări, să luăm în discuţie aceste temeri".

Colaborare în discuţie

Cseke a mai anunţat o analiză a protocolului de colaborare între UDMR şi PSD-ALDE: "Avem încă în vigoare un protocol de colaborare cu coaliţia guvernamentală, pe care săptămâna aceasta o să-l analizăm şi vom decide asupra continuării sau nu a colaborării (...). Aşa am făcut şi anul trecut, nu este nimic nou. Anul trecut, înainte de sesiunea parlamentară de toamnă, care a început la 1 septembrie, la final de august s-au întrunit cele două grupuri parlamentare şi am analizat sesiunea de primăvară de anul trecut, cu bune, cu rele, cu lucruri pozitive, cu lucruri mai puţin pozitive şi am luat o decizie. La fel se va întâmpla şi acum, în această săptămână, înainte de 1 februarie, după votul de învestitură. În zilele următoare, până joi, vom avea o altă întâlnire, pentru a analiza ce s-a întâmplat în sesiunea de toamnă şi a decide".

De asemenea, UDMR vrea consultarea specialiştilor săi de către coaliţia PSD-ALDE, pe anumite legi: "În acel acord de colaborare noi avem un text pe care l-am convenit împreună şi anume acela că atunci când Guvernul doreşte să aibă o iniţiativă legislativă mai importantă într-un anumit domeniu, atunci ministerele iniţiatoare se consultă în procedura de iniţiere cu specialiştii acestor trei formaţiuni, că practic vorbim de PSD, ALDE de o parte şi UDMR de altă parte. Acest lucru nu s-a întâmplat în cazul Guvernului Grindeanu şi nici la Guvernul Tudose şi dacă va continua colaborarea, această chestiune va trebui rezolvată, pentru că ajută foarte mult în ceea ce priveşte avansarea proiectului respectiv în procedura parlamentară, ca UDMR să ştie ce se pregăteşte, care sunt măsurile, să putem să avem o opinie, astfel încât în Parlament eventual să putem susţine această măsură".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
E simplu sa gasesti greseli la programul de guvernare !?!
Mai ales ca nimic nu e bun la ce a facut si ce intelege sa faca coalitia asta socialist-liberala ce se zbate-n mediocritate. Doar ca UDMR e parte a puterii, avand secretari de stat, subprefecti si directori de deconcentrate in teritoriu !?!
Postat 29 Ianuarie 2018, 17:58 de WinDos
Hau hau..
Iar a prins glas...69 de spitale inchise cu Boc @Bas!
Postat 29 Ianuarie 2018, 17:21 de grigore
Astia cand zic ceva asa ramane.
Nu mai cauta greseli, au primit ciolanul, lauda guvernul si chiar au devenit o anexa a lui.
Postat 29 Ianuarie 2018, 16:31 de Ducustrigacucu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON