URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Februarie 2019, 13:50

Protestele judecătorilor şi procurorilor continuă, inclusiv în Oradea, şi se extind

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Protestele judecătorilor şi procurorilor faţă de controversata ordonanţă care modifică legile justiţiei continuă şi chiar se extind.

Marţi, la o zi de la anunţul ministrului Justiţiei că va abroga un articol din OUG, deşi magistraţii au solicitat abrogarea în totalitate a ordonanţei, DNA a anunţat că îşi suspendă activitatea şi va cere Avocatului Poporului să atace OUG pe justiţie la Curtea Constituţională, Judecătoria Târgovişte a anunţat că îşi suspendă activitatea timp de 4 zile, aceeaşi decizie fiind luată şi de procurorii Parchetului Tribunalului Harghita. De asemenea, magistraţii clujeni protestează din nou în faţa Palatului de Justiţie, anunţă Hotnews.ro.

În Bihor, banderolă albă

Deoacamdată, instanţele şi parchetele din Bihor nu au anunţat nici întreruperea activităţii şi nici un nou protest tacit pe treptele Palatului de Justiţie.

Pe de altă parte, însă, procurorii Parchetului Oradea, cei de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi de la Parchetul Curţii de Apel Oradea au anunţat că au avut loc Adunările Generale şi s-a decis sprijinirea punctului de vedere exprimat de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi, totodată, adoptarea unei forme de protest, constând în purtarea unei banderole albe.

"Este la latitudinea fiecăruia dacă o poartă sau nu, fiecare face cum simte. Deocamdată, noi am decis să adoptăm această formă de protest, pentru că nu putem renunţa la raţiune şi înţelepciune. Eu nu pot să pedepsesc societatea, care are nevoie de ordine şi linişte. Închiderea sau suspendarea activităţii ar însemna să sancţionăm o mulţime de oameni care nu au nicio vină pentru ceea ce se întâmplă, mă refer la acei oameni simpli care vin cu probleme spre noi, mult mai larg decât la DIICOT sau DNA. Mă refer aici la omoruri, tâlhării, violuri, tentative de omor. Nu putem opri activitatea şi să spunem că noi protestăm. Nu ar fi corect", a explicat BIHOREANULUI procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Sebastian Vălean.

Totuși, acesta nu exclude ca în următoarea perioadă să se apeleze şi la alte forme de protest. "Pasul următor ar fi reducerea orelor de serviciu, dar fără periclitarea comunicării cu publicul, iar progresiv şi alte forme de protest", a mai spus Vălean.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea şi colegii lor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor au transmis, marţi, comunicate în care, anunţă, de asemenea, că Adunările Generale ale procurorilor au decis ca procurorii să apeleze la banderolele albe pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de publicarea în Monitorul Oficial al Ordonanţei de Urgenţă numărul 7/2019. 

Însă dacă la Parchetul Bihor purtarea banderolei s-a votat pentru intervalul 26 februarie - 1 martie 2019, colegii lor de la Parchetul Oradea au anunţat că le vor purta "până la remedierea situaţiei legislative".

Doar urgenţele

Potrivit HotNews.ro, magistraţii Judecătoriei Târgovişte au hotărât suspendarea activităţii instanţei, începând de marţi până vineri. Dosarele care au termen de judecată în această perioadă sunt amânate, cu excepţia celor care au caracter urgent, cum ar fi ordin de protecţie, ordonanţă preşedinţială, cereri de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cauze privind inculpaţi faţă de care există sau se solicită luarea/prelungirea/menţinerea unor măsuri preventive din cadrul camerei preliminare şi a fondului.

De asemenea, procurorii Parchetului Tribunalul Harghita şi din unităţile din subordine îşi suspendă activitatea judiciară, începând de marţi şi până în 1 martie. Potrivit unui comunicat semnat de purtătorul de cuvânt, prim-procuror adjunct Sorin Mihai Colceriu, procurorii au apreciat "că sunt ameninţate principiile de bază ale statului de drept, precum independenţa justiţiei şi separaţia puterilor în stat, prin adoptarea OUG 7/2019" şi au decis cu majoritate de voturi suspendarea activităţii judiciare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita, Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc, Parchetul de pe lângă Judecătoria Odorheiu Secuiesc, Parchetul de pe lângă Judecătoria Gheorgheni şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Topliţa. Procurorii vor merge în sală şi vor anunţa că există o formă de protest şi, potrivit procedurilor, judecătorul trebuie să amâne cauza.

Activitatea mai multor parchete din oraşe precum Piteşti, Constanţa şi Timişoara a fost suspendată deja de luni, pentru câteva zile, în semn de protest faţă de modificările aduse legilor justiţiei. De asemenea, luni, şi DIICOT a anunţat că procurorii din toată ţara îşi vor întrerupe activitatea timp de aproape două săptămâni, zilnic, între orele 8 şi 12, în semn de protest faţă de modificarea Legilor Justiţiei.

Tot marţi, la ora prânzului, mai mulţi magistraţi clujeni au ieşit în stradă, în faţa Palatului de Justiţie, judecătorii şi procurorii considerând că negocierile de luni de la Guvern au eşuat, iar Ordonanţa de Urgenţă care modifică legile justiţiei trebuie abrogată în totalitate. De asemenea, judecătorii din Tribunalul Cluj au anunţat că activitatea judiciară va fi suspendată timp de o săptămână. Magistraţii clujeni au fost primii care au ieşit în stradă, vineri, pentru a protesta faţă de "abuzurile legislative". De asemenea, judecătorii din Tribunalul Cluj au anunţat că activitatea judiciară va fi suspendată timp de o săptămână.

O prevedere anulată, nu tot OUG

HotNews.ro mai aminteşte că Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni seară că prevederea din Ordonanţa de Urgenţă 7 care le-ar fi permis şi judecătorilor să fie numiţi la conducerea parchetelor va fi abrogată. Este singura modificare din controversata Ordonanţă de modificare a legilor justiţiei la care Guvernul renunţă. Au rămas astfel în vigoare celelalte prevederi controversate, precum scoaterea Secţiei de anchetare a magistraţilor din subordinea procurorului general sau delegarea procurorilor în funcţii de conducere.

Anunţul a fost făcut de ministrul Justiţiei la finalul întâlnirii de două ore de la Guvern la care au luat parte premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele CSM, Lia Savonea, dar şi reprezentanţii Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Asociaţiei Magistraţilor, Asociaţiei Procurorilor, Inspecţiei Judiciare şi ai Secţiei de anchetare a magistraţilor. Mulţi dintre magistraţi spun că asociaţiile care au mers la Guvern nu au reprezentativitate şi că nu renunţă la proteste, singura soluţie fiind abrogarea integrală a OUG 7.

Trei asociaţii ale magistraţilor care au refuzat să meargă la întâlnirea de luni de la Guvern cu premierul şi cu ministrul Justiţiei - Asociaţia "Forumul Judecătorilor din România", Asociaţia "Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor" şi Asociaţia "Iniţiativa pentru Justiţie" - au transmis, din nou, marţi, că independenţa justiţiei nu se poate negocia. Reprezentanţii celor trei asociaţii spun că nemulţumirile magistraţilor nu pot fi satisfăcute cu promisiuni de salon, cu privire la abrogarea viitoare şi incertă a unui simplu text din ordonanţa de urgenţă care putea avea destinatari exclusiv "pe persoană fizică", din rândul judecătorilor doritori să aspire la o funcţie de conducere de rang înalt în parchete.

Nicolicea cere puşcărie!

Pe de altă parte, într-un comunicat făcut public marţi, Eugen Nicolicea, unul dintre vârfurile de lance ale PSD la modificarea legilor justiţiei, susţine că procurorii care au suspendat activitatea au comis o infracţiune şi ar trebui pedepsiţi. Mai exact el spune că aceştia au intrat, de fapt în grevă, fapt interzis de lege şi care se pedepseşte cu închisoare de la 1 lună la 1 an sau amendă. 

"Legea română nu lasă loc de interpretări în ceea ce priveşte prevederile potrivit cărora suspendarea activităţii unităţilor de parchet reprezintă infracţiune şi se pedepseşte ca atare, astfel: -potrivit articolului 181 al Legii 62/2011 a dialogului social, "prin grevă se înţelege orice formă de încetare colectivă şi voluntară a lucrului într-o unitate". Având în vedere că suspendarea temporară a activităţii înseamnă încetarea acesteia pe o terioadă de limp limitată, suspendarea colectivă şi voluntară, chiar temporară, se încadrează în definiţia grevei; -articolul 202 specifică foarte clar că procurorii şi judecătorii nu pot declara grevă; -la articolul 218 se precizează că declararea grevei cu încălcarea art.202 constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 lună la 1 an sau amendă", se arată într-un comunicat de presă al lui Nicolicea, citat de HotNews.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON