URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Septembrie 2019, 18:04

Probleme cu Transplantul: Trei foşti miniştri ai Sănătăţii, inclusiv bihoreanul Cseke Attila, acuzaţi de abuz în serviciu într-o plângere depusă la DNA

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei foşti miniştri ai Sănătăţii, inclusiv Cseke Attila, preşedintele UDMR Bihor, sunt acuzaţi de abuz în serviciu într-o plângere depusă la DNA de către deputatul USR Emanuel Ungureanu, pornind de la scandalul din jurul Agenţiei Naţionale de Transplant.

Potrivit HotNews.ro, cei trei foşti miniştri ar fi "păcătuit" prin faptul că au semnat Ordine de ministru prin care au transferat coordonarea activităţii naţionale de transplant de la Agenţia Naţională de Transplant către Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, în condiţiile în care Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede că "coordonarea, aprobarea şi implementarea oricăror dispoziţii privind activitatea de transplant revin Agenţiei Naţionale de Transplant". 

Conform sursei citate, Cseke, ministru în perioada decembrie 2009 - august 2011, a semnat primul dintre ordinele prin care se transferă această responsabilitate - Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1591/1110 din 30 decembrie 2010.

"Prin OMS nr. 1591/1110 din 30 decembrie 2010, pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate pentru anii 2011 şi 2012, Serviciul de ambulanţă Bucureşti - Ilfov al municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov este desemnat ca unitate care 'realizează coordonarea la nivel naţional a activităţilor de transplant', cu menţiunea că "unităţile sanitare derulează subprogramul numai în condiţiile îndeplinirii prevederilor legale referitoare la autorizarea şi acreditarea unităţilor sanitare pentru efectuarea prelevării şi transplantului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană". De precizat că în conformitate cu Legea 95/2006 (forma valabilă în Ianuarie 2011), art. 143, "coordonarea, supravegherea, aprobarea şi implementarea oricăror dispoziţii privind activitatea de transplant revin Agenţiei Naţionale de Transplant". Din acest motiv este de neînţeles cum activitatea de coordonare la nivel naţional a ajuns la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov", arată conţinutul plângerii redate de HotNews.ro.

Celelalte documente problematice ar fi Ordinul nr. 422 din 29 martie 2013 (semnat de Eugen Nicolăescu, ministru în perioada decembrie 2012 - februarie 2014), Ordinul Nr. 386 din 31 martie 2015 (semnat de Alin Iulian Tucmeanu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii în mandatul lui Nicolae Bănicioiu - ministru în perioada februarie 2014 - noiembrie 2015) şi Ordinul nr. 931/2016 din 5 august 2016 (semnat de Vlad Voiculescu).

De precizat că în plângerea semnată de Ungureanu nu sunt trecuţi, nominal, miniştrii împotriva cărora a făcut sesizarea la DNA. În document se menţionează doar că plângerea este făcută pentru "abuz în serviciu împotriva persoanelor din cadrul Ministerului Sănătăţii care au iniţiat şi avizat Ordinele de ministru prin care s-a delegat coordonarea naţională a activităţilor de transplant la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov al municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov".

HotNews.ro scrie că, pe lângă Cseke, ar fi vorba despre foștii miniștri Eugen Nicolăescu şi Vlad Voiculescu, în vreme ce Ungureanu s-a delimitat, pe Facebook, şi spune că nu a depus nicio plângere împotriva celui din urmă.

Sesizarea către DNA a fost făcută, însă, și față de mai multe persoane din ANT, inclusiv fostul șef al ANT, controversatul Victor Zota, condamnat definitiv într-un dosar de trafic de ovocite. După ce a fost timp de câţiva ani "coordonator naţional de transplant" în cadrul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Zota şi-a reluat activitatea în cadrul Agenţiei, ca inspector, pe 11 martie.

Citiţi alte detalii despre complicațiile acestui caz, pe www.HotNews.ro

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
13 Ordine de Ministru coordonare transplant
Serviciul de Ambulanță al Municipiului București- SAMB/SABIF-a fost nominalizat succesiv, pentru perioada 2002-2018, timp de 17 ani, ca instituție care derulează Programul de Transplant, având atribuții de coordonare/operaționalizare a coordonării activităţilor de transplant și fiind ACREDITAT prin OMS 534/2005 pt COORDONARE în cadrul Programului de Transplant Din 2004 până în 2017 s-au emis 13 ORDINE DE MINISTRU, publicate în MOF și semnate de 12 ori de miniștrii MS și de 6 ori de Președinți CNAS. Plângerea de la DNA nu reflectă cele publicate în MONITORUL OFICIAL al ROMÂNIEI în ultimii 13 ani.
Postat 06 Septembrie 2019, 12:23 de Parfene
daca sunt vinovati sa plateasca
mai bine mai tarziu decat niciodata.
Postat 05 Septembrie 2019, 08:41 de 1234
2009-2011
Suntem in 2019—2020 , cel care a făcut plângerea de ce a așteptat 10 ani? Pare puțin... asa comandata...
Postat 04 Septembrie 2019, 23:35 de 1977
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON