URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2018, 11:00

Numai de bine: Ministerul Sănătăţii obligă instituțiile din subordine să-i ceară voie înainte să dea informaţii presei ca să evite prejudiciile de imagine

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un ordin al ministrului Sănătăţii emis pe data de 15 mai şi transmis către Direcţiile de Sănătate Publică, Serviciile de Ambulanţă Judeţene, institutele naţionale şi spitalele din subordine, intitulat "Instrucţiune", obligă orice asemenea entitate ca înainte de a da informaţii presei să obţină un aviz obligatoriu de la Minister.

Acest fapt a fost interpretat ca o dorinţă de a controla informaţiile la nivel central, a cărei materializare este de natură să îngreuneze ori chiar să restrângă accesul presei la informaţiile privind sistemul sanitar.

Pentru evitarea "prejudiciilor"

Ordinul semnat de Sorina Pintea spune că "Pentru a evita apariţia unor situaţii de natură a aduce prejudicii imaginii instituţiei, unităţile aflate în subordinea, autoritatea şi coordonarea Ministerului Sănătăţii au obligaţia de a solicita, în prealabil, avizul Ministerului Sănătăţii, în orice situaţie care presupune o comunicare cu mass-media (presa scrisă, radioul, televiziunea şi internetul)".

De asemenea, potrivit "Instrucţiunii", "Conducerea fiecărei unităţi aflate în subordinea, subordinea, autoritatea şi coordonarea Ministerului Sănătăţii răspunde de aducerea la îndeplinirea celor reglementate prin prezenta Instrucţiune".

"Să fie siguri că nu spunem ceva"

Contactat de BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, dr. Dorel Ţîrţ, a afirmat că deocamdată ordinul Ministerului nu a ajuns şi la această instituţie, dar şi că asemenea reglementări au mai existat şi în trecut.

"Noi nu l-am primit. Au mai fost şi anii anteriori comunicări de la Minister că pe probleme de impact pe sănătate publică să cerem avizul înainte să dăm informaţii publice. Deci, dacă e o epidemie să nu zicem că-i epidemie, să vadă şi ei despre ce este vorba şi să fie siguri că nu spunem ceva", a explicat dr. Ţîrţ, adăugând că "într-un fel se păzeau şi ei (n.r. – de la Minister) să nu se dea ştiri alarmiste. Probabil în unele părţi din ţară s-au întâmplat asemenea lucruri, la noi nu, pentru că am avut o colaborare bună cu presa”.

"Nu ne afectează"

La rându-i, dr. Liciniu Venter, managerul Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor, a explicat că, de fapt, ordinul se referă doar la "evenimente de interes naţional", pentru ca factorii locali să comunice exact ce transmit şi cei centrali.

"Ideea este fie un eveniment ce priveşte toată ţara, nu doar un judeţ, să nu se spună lucruri diferite între teritoriu şi centru. Evenimente de interes naţional ar fi epidemii, crize de medicamente... Pe noi, ca serviciu de urgenţă, nu ne afectează, doar dacă ar fi o catastrofă naţională", a spus dr. Venter.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON