URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2018, 18:33

Modificări la regimul armelor: Vânătorii sunt obligaţi să se înscrie într-o asociaţie, iar armele neletale nu pot fi purtate de cei băuţi

Modificări la regimul armelor: Vânătorii sunt obligaţi să se înscrie într-o asociaţie, iar armele neletale nu pot fi purtate de cei băuţi foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Printr-o hotărâre intrată în vigoare pe 28 februarie, Guvernul a modificat unele prevederi din Legea 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, principalele schimbări vizându-i pe titularii armelor de vânătoare şi pe proprietarii de poligoane de tragere.

„Modificările sunt menite să crească siguranţa folosirii armelor, chiar şi în poligon”, a explicat, vineri, într-o conferinţă de presă, şeful Serviciului Arme, Muniţii şi Substanţe Periculoase Bihor, comisarul şef Adrian Pece.

Noile reglementări prevăzute în HG11/2018 reduc şi riscul ca armele de foc să ajungă la persoane care nu sunt apte din punct de vedere medical.

Astfel, modificările impun tuturor posesorilor de arme să se supună examenului medical sau psihologic la recomandarea poliţiştilor, care, totodată, au dreptul de a face verificări proprii cu privire la starea de sănătate a deținătorului de arme letale dacă „există indicii comportamentale care reclamă examinarea medicală și/sau psihologică”, caz în care „dreptul de deținere sau după caz de port și folosire se suspendă sau se anulează, după caz”.

Totodată, normele prevăd obligativitatea pentru toţi deţinătorii de a efectua o şedinţă de tragere de antrenament anual, în perioada de valabilitate a permisului de armă. De asemenea, sunt obligatorii procedura avizării poligoanelor de tragere din punct de vedere al siguranţei în utilizare, dar şi cursurile de instruire teoretică şi practică. De altfel, cele din urmă sunt condiţii obligatorii pentru persoanele care intenţionează să procure arme neletale supuse autorizării. Persoanelor care au consumat băuturi alcoolice li se interzice portul acestor arme.

Sunt prevederi noi şi în privinţa vânătorilor, care pot fi autorizaţi numai dacă prezintă un carnet de membru în cadrul unei asociaţii de vânătoare. „În cazul unor partide de vânătoare la care participă şi cetăţeni străini, organizatorii sunt obligaţi să notifice Serviciul Arme, dar şi Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră, cu 10 zile înainte de sosirea invitaţilor, care vor primi la intrarea în ţară un aviz pentru armele aduse”, a mai spus comisarul şef Pece (foto).

Hotărârea de Guvern aduce proceduri noi şi în privinţa modului în care sunt păstrate armele letale şi muniţiile acestora, deţinătorii fiind obligaţi să le pună în dulapuri sau casete metalice special amenajate, fixate în perete sau în pardoseală, încuiate şi asigurate, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Serios???
Toate aceste "modificari" erau si pana cum, deci NIMIC nou, absolut nimic, deci nu s-a modificat nimic.
Postat 02 Martie 2018, 21:45 de detectiv
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON