URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2017, 21:15

Judecătoarea Florica Roman, de la Curtea de Apel Oradea, mesaj dur pentru ambasadori: "Sunteţi tăcuţi la violarea drepturilor omului"

Judecătoarea Florica Roman, de la Curtea de Apel Oradea, mesaj dur pentru ambasadori: 'Sunteţi tăcuţi la violarea drepturilor omului' sursa foto: Facebook / Judecător Florica Roman
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătoarea Florica Roman, de la Curtea de Apel Oradea, a publicat pe blogul propriu o scrisoare deschisă celor şapte ambasadori care au criticat modul în care Guvernul PSD-UDMR-ALDE vrea să modifice legile justiţiei. 

Intitulată "Solicitare celor 7 ambasadori europeni să precizeze care articole din modificările la legisle justiţiei îi "îngrijorează"", scrisoarea se adresă ambasadorilor Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Suediei, cărora Roman le cere explicaţii "atât în calitate de judecător, cu peste 25 de ani vechime, cât şi de cetăţean român şi european".

"Reacţia pe care aţi avut-o, de a critica în termeni generali modificări legislative fără a oferi exemple concrete de articole problemă, nu doar că nu sprijină independenţa justiţiei, dar contribuie la campania de dezbinare a societăţii româneşti, în care justiţia este folosită ca măciucă politică şi în care propaganda, manipularea şi dezinformarea au luat locul argumentelor juridice", scrie Florica Roman.

Criticaţi pentru tăcere

Judecătoarea îi acuză pe ambasadori că, deşi sunt vocali acum, "în cazul unor violări grosolane ale principiilor de bază ale unei democraţii, aţi fost şi sunteţi absolut tăcuţi".

Apoi, Roman înşiră o serie de momente în care, susţine aceasta, ambasadorii nu au spus nimic. "Aţi tăcut când s-a aflat că în Romania din 2005, sub pretextul combaterii corupţiei ca risc/vulnerabilitate la siguranţa naţională, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a emis hotărâri secrete prin care li s-au permis serviciilor de informatii sa imixtioneze în justiţie. Altfel spus, într-o ţară membră a Uniunii Europene, monitorizată de Comisia Europeană prin MCV şi în care ambasadele s-au arătat preocupate permanent de “independenţa justiţiei”, aceasta justiţie a ajuns să funcţioneze în baza unor reglementări secrete la care nici persoanele acuzate si nici măcar judecătorii nu au acces. La fel era în comunism”, scrie magistratul.

Judecătoarea vorbeşte şi despre anul 2009, atunci când Parchetul General a semnat un protocol secret cu Serviciul Roman de Informatii în baza căruia agenţi şi ofiţeri SRI au făcut “echipe mixte” operative cu procurori pentru a face anchete penale, ”deşi SRI avea interzis expres prin lege sa facă acte de urmărire penală". "Astfel de înţelegeri secrete existau în comunism între Securitate şi procuratură. Aţi tăcut cand fostul minstru al justitiei Raluca Prună a afirmat ca în Romania “drepturile sunt un lux”. Lux erau drepturile şi în comunism, lux de care numai nomenclatura comunistă se bucura", se mai arată în scrisoare. 

De asemenea, Roman critică tăcerea când Guvernul Cioloş "a emis în miez de noapte Ordonanta de Urgenţă 6/2016 prin care a făcut Serviciul Roman de Informaţii “organ de urmărire penală”, asa cum era fosta Securitate comunistă". "Aţi tăcut când acelasi premier Dacian Cioloş a modificat în 2016 prin mai multe ordonante de urgenţă, fără nici o dezbatere publică, sute de alineate din Codul penal şi Codul de procedura penală".

Dosarul propriu, ca exemplu

Apoi, magistratul vorbeşte şi de propriul dosar în care a fost anchetată de DNA şi în care, în 6 aprilie 2017, structura centrala a Direcţiei Anticorupţie a dispus clasarea cauzei pe motiv că faptele pentru care a fost cercetată nu există.

“În cazul meu acuzaţia era că mi-aş fi traficat influenţa pentru un “ceas cu cuc vechi”, câţiva păstrăvi şi o “sumă nedeterminată” de bani. Chiar şi după ce am fost citaţi oficial la DNA, accesul la dosar ne-a fost interzis până cu foarte putin timp înainte să fim trimişi în judecata. Evident, nu ni s-a admis nici o probă în apărare. (…) În ultima instanţă m-am adresat şi dumneavoastră, ambasadelor occidentale, care clamaţi – atunci ca şi acum – că sustineţi independenţa justiţiei. V-am expus faptele, explicându-vă gravitatea şi pericolul unei astfel de anchete pentru independenţa judecătorilor şi pentru dreptul fundamental la apărare al cetăţenilor români. În afara unui răspuns vag şi politicos de la Ambasada Olandei, alt răspuns nu am primit”.

Concluzia trasă de Florica Roman este că, urmare a practicilor pe care ambasadorii europeni le-au susţinut şi promovat, s-a ajuns ca "sistemul de justiţie să fie disfuncţional, cetăţenii români nemaiavând instituţii cărora să li se adreseze pentru a li se proteja drepturile".

"Ignorarea abuzurilor din justiţie şi tăcerea dumneavoastră în faţa violării drepturilor omului, aşa cum aţi ales să faceţi în ultimii ani, va alimenta sentimentul antieuropean care deja este în creştere în societatea românească şi la a cărui cauză, în bună parte, aţi contribuit prin poziţiile dumneavoastră publice", încheie Roman scrisoarea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
Bravo...
Felicitari doamna judecatoare...Cit despre cei atinsi de ciuma galbana ,din partea mea un sincer..Hai sictir!
Postat 31 Decembrie 2017, 13:25 de grigore
HNY
@Sandu1201: Vezi că marmura s-a dat! Vânzătorului de verze din Videle! Actualmente PNL! Sugestie: TACI!
Postat 31 Decembrie 2017, 09:57 de TDS
Nu spagii de dumping!
Eu le propun celor din comisia Iordache sa privatizeze justitia si sa stabileasca doar tarifele per dosar, ca sa elimine atat preturile de dumping cat si spagile de peste 50.000 Euro. Orice derogare de la pragul minim/ maxim sa fie avizata de catre seful PSD, contra unui comision clar stabilit.
Postat 31 Decembrie 2017, 09:14 de Petcu
Tds
Conteaza daca faci parte din clubul select sau din clubul muritorilor de foame . De exemplu intr-un club de golf nu intra oricine , dar la strand intra toti. Deci cu pesedescu nu ne invartim nici acolo. Iar faptul că " noua sa nu ne dicteze americanii", atunci o sa ne dicteze Rusii. Pt cineva tre sa dicteze , si se vede cum clasa noastră politică nu e capabilă de a dicta . Sunt tari care nu au nici pe sfert bogățiile noastre ( râuri, lacuri, munti, mare, sare, marmura, aur, minereu, uraniu, pământ bun, etc) si sunt mai bogate decât țară noastră. Ceaușescu ne-a pus pe o linie , iliescu ne-a pus cu mult sub ea.
Postat 30 Decembrie 2017, 23:47 de Sandu1201
In sfarsit
Doamna judecator, respect! SUNT FANUL DUMNEAVOASTRA...!!! Rezonez 100% cu punctul dumneavoastra de vedere.
Postat 30 Decembrie 2017, 21:26 de User anonimizat
Mare tupeu la judecatoarea asta !?!
A fost varful de influenta al clanurilor bihorene la nivelul Curtii de Apel Oradea, dar are obraznicia sa iasa la vedere ca si cand i-ar fi revenit virginitatea morala !?! Rusine, ***!
Postat 30 Decembrie 2017, 17:44 de WinDos
Felicitări,d-le "eutanasiu"!
Cu atâta adevăr introdus în...."fotosinteza"ei, cred ca ati reusit (macar partial...) sa o reduceri la tacere.chiar si ptr un timp...Pe d-na grefier.????
Postat 30 Decembrie 2017, 14:41 de Nofan
Floarea şi clorofila
„Calitatea” de care vorbiţi dumneavoastră este pusă sub semnul întrebării tocmai de vechime. Aţi ales să deveniţi judecător şi să TĂCEŢI vreme de mai mult de 20 de ani, perioadă în care aţi beneficiat din plin de clorofila sistemului (numit azi, binom). Deşi pare că aveţi exerciţiul informării (în scris sau oral), nu aţi făcut-o nici în vremea Rodicăi Stănoiu, nici în vremea Monicăi Macovei. În acele vremuri, aţi omis să informaţi Ambasadorii (ca instituţie) despre calităţile pentru care aţi fost promovată (dacă tot vorbiţi despre calităţi). De asemenea, în virtutea aceleaşi vechimi clamate (de parcă am vorbi despre îmbătrânirea vinului), odată ajunsă exponent al sistemului, aţi ales nu doar să o faceţi pe muta, aţi fost şi oarbă. În calitate de şefă a Curţii de Apel nu ştiaţi citi, scrie sau vorbi despre „imixtionarea”(sic!) justiţiei? Nu v-a deranjat nimic până când nu aţi devenit dumneavoastră „obiectul dedus judecăţii” ? Dar atunci când vă antepronunţaţi cu graţia laponei Enigel, cum era? Nu i-a informat nimeni pe ambasadori? Nu pot să trec cu vederea multitudinea „argumentelor juridice” din „sentinţa” pe care o transmiteţi (de data aceasta, în termenul legal), dovedind încă o dată că litera legii vă este mai aproape decât spiritul de care duceţi lipsă. Profesional vorbind, după părerea mea, textul dumneavoastră se ridică la nivelul unui grefier de judecătorie lăsat singur să redacteze Hotărârea într-un dosar pe care nu-l cunoaşte. Este de remarcat cât de stră lucitoare sunteţi, fără a fi strălucită la ceva. Nu sunteţi decât beneficiara clorofilei, ca orice floare.
Postat 30 Decembrie 2017, 13:43 de eutanasiu
CREIOANE COLORATE
@oradea_mea_și_a_ta: In opinia ta judecătorii au culori? Sunt roșii? Sau poate galbeni! Ori portocalii! Ciudată intervenție....iar prin titlu ce să mai spun!
Postat 30 Decembrie 2017, 13:07 de TDS
floare, somaj pe viata!
Si după ce a debitat acum, Floarea asta mai e judecătoare? Dispreț etern si somaj pe viată, coană Florica@ Rusine sa iti fie!
Postat 30 Decembrie 2017, 13:03 de andreimagheru
***
sarmana femeie ! Mod tipic de gandire a *** rosii. Ce conteaza un “ceas cu cuc vechi”, câţiva păstrăvi şi o “sumă nedeterminată” de bani! Ei pot fura orice, de la oricine si oricum, ca nu se pune. Sau au grija sa schimbe legile pt a nu se pune. Asta explica de ce "doamna" lupta pt modificarea legilor justitiei si cat este de impartiala! Pana astfel de oameni nu dispar, nu avem nici o sansa. Dar chiar niciuna.
Postat 30 Decembrie 2017, 12:57 de oradea_mea_si_a_ta
NU
@Sandu1201: NU! Sincer, mie personal mi-ar fi oarecum perfect egal! USA=RUSIA! Dar chiar nu vad asta! By the way, d-na Roman nu este parte a statului de drept? Sau oarecine dictează cum trebuie să arate statul de drept?
Postat 30 Decembrie 2017, 12:48 de TDS
Tds
Tu nu observi ca partidul tău ne îndreaptă spre Rusia
Postat 30 Decembrie 2017, 12:08 de Sandu1201
România mentalista
De la anul, vom rezolva toate problemele prin mentalism. In spitale, medicii ne vor vindeca fara medicamente, fara vaccinuri, si fara operatii, ca si asa ne infectam. Atelierele auto se vor transforma in spalatorii, repararea masinilor facandu-se printr-o simpla spalare, fara sa se mai ridice capota. Nici nu vom mai avea nevoie de autostrazi, deplasarile le vom face prin teleportare. De muncit nici pomeneala, guvernul va da banii cu nemiluita. Cum la vremuri noi tot noi, dar cu nume noi, Justitia se va numi Soarta. Iar pentru judecare, legile sorții vor identifica infractorii fara folosirea imaginilor video si fara denuntul martorilor. Nici măcar autodenunțul nu va fi valabil. Totul va sta la mana norocului, ca nu-i asa, prost sa fii, noroc sa ai !?! Hai noroc, și la puțini ani... la racoare!
Postat 30 Decembrie 2017, 12:01 de FaBULA
..."pisica neagră..."
Nu contează daca,cât s-a platit si de către cine, ptr acest "copy-paste", de pe blogu' lu' 'mneaei. Dar ....tacerea ar fi mai inteleapta. Nu poti...."pescui" in ape tulburi. ..............................................................
Postat 30 Decembrie 2017, 11:06 de Nofan
toata admiratia doamna !
urmare a practicilor pe care ambasadorii europeni le-au susţinut şi promovat, s-a ajuns ca "sistemul de justiţie să fie disfuncţional, cetăţenii români nemaiavând instituţii cărora să li se adreseze pentru a li se proteja drepturile"..."Ignorarea abuzurilor din justiţie şi tăcerea dumneavoastră în faţa violării drepturilor omului, aşa cum aţi ales să faceţi în ultimii ani, va alimenta sentimentul antieuropean care deja este în creştere în societatea românească şi la a cărui cauză, în bună parte, aţi contribuit prin poziţiile dumneavoastră publice"
Postat 30 Decembrie 2017, 10:50 de Lou-Chi
BRAVO
Stimată Doamnă, aveți totala mea admirație!
Postat 30 Decembrie 2017, 10:40 de TDS
prea ca o toapă
CENZURAT
Postat 30 Decembrie 2017, 10:22 de andreimagheru
justitia...politica
madame sau cucoana se baga în seama...
Postat 30 Decembrie 2017, 01:09 de titel
Doamna
Cate dosare ai făcut fără finalizare pt ceva mărunțiș????
Postat 30 Decembrie 2017, 01:01 de Sandu1201
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON