URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Mai 2019, 14:35

De ce a fost achitat fostul ministru bihorean Vasile Blaga, acuzat de DNA că a primit 700.000 euro ca să-i aranjeze unui afacerist contracte cu Transelectrica şi Transgaz

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătoarea de la Tribunalul Bucureşti care a soluţionat, în primă instanţă, procesul în care procurorii DNA Ploieşti l-au acuzat de trafic de influenţă pe bihoreanul Vasile Blaga, fost ministru de Interne şi lider PDL, a motivat decizia de achitare la aproape doi ani după pronunţare.

Întârziată doi ani, motivarea a fost făcută abia luna aceasta, scrie g4media.ro, ceea ce deschide DNA posibilitatea atacării sentinţei instanţei de fond, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care în cazul în care va hotărî o altă soluţie, de condamnare, poate pune capăt carierei politice a lui Vasile Blaga, recent ales în Parlamentul European, pe lista PNL, alături de alţi foşti fruntaşi ai PDL.

Şpagă prin intermediar

Potrivit rechizitoriului DNA, fostul lider PDL Vasile Blaga a fost acuzat că în perioada 2011-2012 a primit o mită de 700.000 de euro ca să îl ajute pe omul de afaceri Horaţiu Berdilă, de la compania IT Romsys, să câştige contracte cu Transelectrica şi Transgaz, uzând de calitatea sa de secretar general al partidului, aflat atunci la guvernare.

Banii, au susţinut procurorii, i-ar fi fost înmânaţi lui Blaga în două tranşe, de 200.000 şi respectiv de 500.000 euro, de către primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, cunoscut opiniei publice şi cu numele Pinalti, pentru că deţinea o echipă de fotbal din localitatea pe care o conducea. Ulterior, au arătat acuzatorii, Blaga ar fi finanţat din aceşti bani campania electorală a partidului din anul 2012.

Pentru că a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii, iar judecătorii l-au confirmat, Gheorghe Ştefan a primit doar 3 ani de închisoare pentru intermedierea presupusei coruperi a lui Blaga.

"Speculaţii" contrazise

Judecătoarea Monica Claudia Cipariu, de la Tribunalul Bucureşti, a explicat în motivarea redactată cu întârziere de peste un an şi jumătate de ce a decis achitarea lui Vasile Blaga, analizând atât modul în care DNA Ploieşti a structurat acuzaţia în rechizitoriu, cât şi mijloacele de probă administrate. 

"În încercarea de descriere a modului în care s-a ajuns la comiterea presupusei fapte de către inculpatul Vasile Blaga, Tribunalul reţine că în rechizitoriu se face o introducere vastă, în care sunt împletite elemente de necontestat cu susţineri care de multe ori nu depăşesc valoarea unor simple speculaţii, dacă nu sunt chiar contrazise de alte susţineri din acelaşi context", se arată în motivarea instanţei.

"Rechizitoriu inform"

Judecătoarea a criticat în motivare modul în care procurorul de caz, celebrul Mircea Negulescu, pe care presa anti-DNA l-a numit "Portocală", a audiat unul dintre martorii din dosar: "În cursul urmăririi penale, pe lângă carenţele expuse, în faţa instanţei s-a relevat obţinerea unei declaraţii din partea martorei … (care şi-a retractat declaraţia pe aspecte esenţiale), cu depăşirea limitelor de legalitate şi loialitate în administrarea probelor de către procuror, împrejurare care prejudiciază şi ea soluţionării cauzei".

În concluzie, judecătoarea a notat că "acuzarea este deficitară şi în modul de expunere şi de sinteză; de pildă, deşi vorbeşte de constituirea unui grupări infracţionale având ca scop obţinerea de bani pentru partid (…), vorbind de cel puţin trei persoane, fără a aduce dovezi care să respecte rigorile legii, se mulţumeşte să întocmească un rechizitoriu inform, cu lipsuri grave, incapabil a conduce la condamnare".

Merită precizat că din cauza întârzierii în redactarea motivării, Monica Claudia Cipariu a intrat în colimatorul Inspecţiei Judiciare, care a declanşat împotriva ei o acţiune disciplinară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pentru ca e deștept
A fost achitat, pentru ca e deștept! A predat frumos, la cheie, PDL-ul cui a trebuit, a ascultat cuminte, când i s-a spus sa facă pasul in spate șamd. De aia a fost achitat.
Postat 29 Mai 2019, 18:11 de User anonimizat
Pacat...
Pacat ca indivizi ca si asta mai populeaza listele electorale. Din cauza unora ca el nu am votat pnl-ul. La vremuri noi nu se poate tot cu ei sau vremile nu's noi!?
Postat 29 Mai 2019, 16:11 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON