URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2019, 16:00

Cunoscutul interlop Bombardieru’, care a acţionat şi în Oradea, săltat de FBI după ce a fost prins cu carduri clonate la un bancomat!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Interlopul Alexandru Stoica, zis Bombardieru’, un bucureştean stabilit pentru o vreme la Oradea şi cunoscut între altele pentru aventurile de pe şoselele din Bihor, dar și pentru alte „afaceri” făcute în orașul de pe Criș, a fost săltat de FBI, recent, după ce, mascat fiind, a încercat să folosească mai multe carduri bancare clonate la un bancomat din New York.

Informaţiile au fost făcute publice de Cancan.ro, sursă potrivit căreia Stoica, supranumit "Omul fără chip" de autorităţile americane şi autointitulat pe Facebook "Mafiotul", făcea parte dintr-o reţea care a furat peste 20 milioane dolari. va fi retrimis în România.

""Mafiotul" de pe Facebook, "Omul fără chip" şi cel care pretindea că nimeni nu se putea apropia de el, a fost "săltat" de FBI în primele zile ale lunii octombrie. Sistemul de securitate al First National Bank a notificat Departamentul Poliţiei cu privire la un individ care a încercat să folosească mai multe carduri bancare la un ATM, iar agenţii s-au deplasat, imediat, la faţa locului. În faţa tastaturii se afla chiar Stoica Alexandru. "Omul fără chip" a fost înhăţat de oamenii legii, la momentul arestării purtând o cagulă pe faţă, spre a... deruta camera de luat vederi a bancomatului", arată sursa citată.

Surse Cancan.ro, au dezvăluit că agenţii FBI aşteptau doar momentul prielnic pentru a pune mâna pe românul care se credea imbatabil, el fiind arestat la puţin timp după ce o întreagă reţea de români fusese destructurată de FBI. Cel mai probabil, Bombardieru’ a fost turnat de colegii de furturi.

"Între 2014 şi septembrie 2019, 13 români, patru americani şi un grec au făcut ravagii în Statele Unite ale Americii, fiind vorba despre un prejudiciu de… 20 de milioane de dolari. Reţeaua clona cardurile ghinioniştilor, dar au avut de suferit chiar şi instituţii financiare", scrie sursa citată.

Potrivit declaraţiilor date de procurorul Manhattanului, Geoffrey S. Berman, "inculpaţii au participat la o amplă operaţiune internaţională de fraudare a bancomatelor şi spălare de bani, folosindu-şi know-how-ul tehnologic pentru a fura zeci de milioane de dolari de la instituţii financiare şi persoane fizice". Anchetatorii au ajuns la concluzia că sute de operaţiuni ilegale au fost desfăşurate pe întreg teritoriul SUA, inclusiv în New York şi în cel puţin alte 17 state. 

După ce au fost arestaţi, din dorinţa de a scăpa cu pedepse reduse după colaborarea cu autorităţile, unii dintre membrii reţelei au început să "sifoneze", astfel că în posesia anchetatorilor americani au ajuns şi nume care nu erau, oficial, pe lista respectivei reţele. Unul dintre aceste nume ar fi fost al lui… Alex Stoica, "Omul fără chip".

Membrii temutei bande au acţionat în cadrul unei reţele internaţionale de skimming al ATM-urilor. Astfel, au fost obţinute – ilegal – informaţii despre conturile diferitelor persoane. Hoţii utilizau dispozitive tehnologice avansate pentru a înregistra numerele de cont şi datele personale. Ulterior, cardurile erau clonate şi utilizate pentru retragerea banilor din conturile victimelor. 

După arestarea membrilor bandei, Departamentul de Justiţie SUA a emis un comunicat, iar numele celor implicaţi au devenit publice. Potrivit Cancan, aceştia sunt Florian Claudiu Martin – Jane Hoţul, Alex Donati, Raul Ionuţ Vidrăşan – zis "The Boy", Mircea Constantinescu – zis Sobo, Nikolaos Limberatos – zis Nicu Limberto, Cristian Costea – zis Momo, Alin Haneş Călugăru, Ionela Constantinescu – zisă Pitica, Theofrastos Lymberatos, Andrew Eliopoulos, Valentin Petrescu – zis Zoltan Pruma, Peter Samolis, Kelly Karki Lam, George Şerban, Dragoş Diaconu, Mădălin Alexandru Anca, Cristian Ulmanu – zis Boris Moravec şi Iuliana Mihăilescu.

Între aceştia ar fi şi un fost reporter ProTV, care nu a fost indicat, însă, de sursa citată.

Florian Claudiu Martin şi Alex Donati locuiau în Cabo San Lucas – Mexic -, în timp ce Raul Ionuţ Vidrăşan locuia în Perugia – Italia. Ceilalţi domiciliau în Statele Unite ale Americii. "Puţin peste Ocean", aşa cum declara, ironic, pe Facebook, şi Alex Stoica, "Mafiotul" de pe Facebook, atunci când, în live-urile sale, încerca să-i umilească pe interlopii români.

"Skimmingul constă în instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscripţionarea unor noi cărţi de credit, cu care se fac extrageri de numerar. De asemenea, alt mod infracţional pentru obţinerea datelor în vederea clonării cardului este «bucla libaneză» – un dispozitiv care se montează la gura bancomatului şi care blochează cardul înăuntru. Imediat apare un «binevoitor» care îşi oferă ajutorul, află PIN-ul chiar de la client şi, după plecarea acestuia, scoate cardul din bancomat", se arată într-un comunicat transmis de IGPR. 

Poliţia Română recomandă ascunderea chitanţelor, facturilor sau altor documente care conţin informaţii despre card, precum şi anunţarea băncii în cazul în care cineva îşi schimbă datele personale.

"Dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereţi şi nu permiteţi ajutorul nimănui şi mai ales nu spuneţi nimănui PIN-ul! Acoperiţi tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN şi verificaţi autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar. Înainte de a efectua orice operaţiune de extragere de numerar, este bine ca utilizatorii să tragă uşor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde. Un alt indiciu asupra falsităţii tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o uşoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă", se arată în acelaşi comunicat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
:::::))))))
Cred că a intrat prin Mexic, prin tunel . La asemenea specimene nu li se acordă viză
Postat 20 Octombrie 2019, 20:22 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON