URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Mai 2018, 10:33

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administraţia Naţională de Meteorologie a făcut publică estimarea valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru perioada 30 aprilie – 13 mai.

Potrivit documentului citat, în CRIŞANA, pe parcursul primei săptămâni, vremea va fi cu mult mai caldă decât în mod normal în această perioadă din an, cu temperaturi maxime medii de 28-29 de grade.

În intervalul 7 - 9 mai, procesul de răcire va detrmina apropierea valorilor termice diurne de cele specifice perioadei, iar până pe 13 mai temperatura maximă, mediată la nivelul întregii regiuni, va fi de 21-23 de grade.

Regimul termic nocturn va avea în prima săptămână valori minime, în medie, de 13-15 grade, cu mult peste cele specifice perioadei, iar apoi această medie nocturnă va fi de 9-12 grade. Probabilitatea pentru ploi (de scurtă durată, asociate în general instabilităţii atmosferice) va fi mai mare cu precădere în unele zile ale intervalul 6 - 13 mai, când izolat vor fi posibile şi cantităţi de apă mai însemnate.

De altfel, la nivelul TRANSILVANIEI, media temperaturilor maxime se va situa, în timpul primei săptămâni, cu mult peste cea climatologic specifică începutului lunii mai, cu valori de 25-28 de grade. Odată cu răcirea vremii (7 - 9 mai), până pe 13 mai temperatura maximă medie a acestei regiuni va oscila între 20 şi 22 de grade. Începând cu data de 5 mai, probabilitatea pentru averse de ploaie şi descărcări electrice va fi relativ ridicată şi nu sunt excluse zilele în care izolat cantităţile de apă să fie mai însemnate, arată ANM.

Şi LA MUNTE valorile de temperatură se menţin mai ridicate decât cele normale în această perioadă din an, cu variaţii nesemnificative de o zi la alta. "Maximele diurne vor fi, în medie, de 18-20 de grade, iar minimele de 7-9 grade. Între 7 şi 9 mai se va produce o răcire a vremii ce va determina scăderea temperaturii medii diurne spre 12 grade, urmând ca până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni să se producă mici variaţii în jurul acestei valori", arată ANM.

Meteorologii notează că, în a doua săptămână, regimul termic nocturn va deveni treptat apropiat de cel normal pentru această perioadă din luna mai, cu medii ale valorilor minime de 3-6 grade. Probabilitatea de apariţie a averselor, local mai însemnate cantitativ şi însoţite de descărcări electrice, va fi relativ ridicată intervalul 6 - 13 mai.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON