URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2018, 15:00

Comisia Europeană dă în judecată România pentru că n-a recuperat 92 milioane euro de la fraţii Micula

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisia Europeană a decis să trimită România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru nerespectarea obligaţiei de a recupera în integralitate de la fraţii Viorel şi loan Micula şi de la grupul lor de societăţi ajutoare de stat ilegale în valoare de până la 92 milioane euro, aşa cum prevedea o decizie a Comisiei din 2015.

Investigaţie proprie

Potrivit unui comunicat al Comisiei dat vineri, printr-o hotărâre arbitrală pronunţată în decembrie 2013 (Micula/România) s-a constatat că, prin retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investiţiilor, cu patru ani înainte de expirarea sa prevăzută pentru 2009, România a încălcat un tratat bilateral de investiţii încheiat între România şi Suedia. România a anulat schema de ajutoare ca parte a procesului de aderare la UE în vederea respectării normelor UE privind ajutoarele de stat în legislaţia sa naţională.

Instanţa de arbitraj a obligat România să îi despăgubească pe reclamanţi, Viorel şi loan Micula, investitori cu cetăţenie suedeză, pentru că aceştia nu au beneficiat în întregime de schemă.

În ciuda acestei hotărâri, în urma unei investigaţii amănunţite, pe 30 martie 2015, Comisia a adoptat o decizie în care concluziona că suma plătită de România drept despăgubiri celor doi investitori şi societăţilor acestora încalcă normele UE privind ajutoarele de stat. Drept urmare, Comisia a obligat România să recupereze despăgubirile de la beneficiari.

"În special, Comisia a constatat că, prin faptul că a plătit despăgubiri reclamanţilor, România le-ar acorda avantaje echivalente cu cele furnizate prin schema de ajutoare incompatibilă", se arată în comunicatul Comisiei.

Avantaje ilegale

Normele UE privind ajutoarele de stat impun, ca o chestiune de principiu, recuperarea ajutoarelor de stat ilegale, în scopul de a se elimina denaturarea concurenţei create de ajutor.

"Termenul pentru punerea în aplicare de către România a deciziei Comisiei a fost 31 iulie 2015, în conformitate cu procedurile standard, şi anume patru luni de la notificarea oficială a deciziei Comisiei. Până la recuperarea integrală a ajutorului ilegal, beneficiarii în cauză continuă să profite de un avantaj competitiv ilegal, motiv pentru care recuperarea trebuie să aibă loc cât mai curând posibil", se mai arată în comunicat.

Comisia mai anunţă că România a recuperat deja de la beneficiari o parte din ajutoarele ilegale. "Cu toate acestea, după mai mult de trei ani de la decizia Comisiei, aproape jumătate din valoarea iniţială a ajutorului nu a fost încă recuperată şi deocamdată nu există nicio perspectivă de rambursare integrală imediată a ajutorului restant", informează instituţia.

Prin urmare, Comisia a decis să trimită România în faţa Curţii de Justiţie pentru nepunerea în aplicare a deciziei Comisiei, în conformitate cu articolul 108 alineatul (2) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE).

Regulile Comisiei

Statele membre trebuie să recupereze ajutoarele de stat ilegale în termenul stabilit în decizia Comisiei, care este de obicei de patru luni. Articolul 16 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 2015/1589 şi jurisprudenţa prevăd că statele membre trebuie să recupereze imediat şi efectiv ajutorul de la beneficiar.

În cazul în care un stat membru nu pune în aplicare o decizie de recuperare, Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie în temeiul articolului 108 alineatul (2) din TFUE, potrivit căruia Comisia poate să sesizeze direct Curtea pentru încălcări ale normelor UE privind ajutoarele de stat.

În cazul în care un stat membru nu se conformează hotărârii, Comisia poate solicita Curţii să impună penalităţi cu titlu cominatoriu în temeiul articolului 260 din TFUE.

În conformitate cu jurisprudenţa constantă a UE, o decizie a Comisiei este obligatorie şi executorie şi în faţa instanţelor naţionale, iar recuperarea este reglementată de legislaţia naţională, cu condiţia ca aceasta să permită o recuperare imediată şi efectivă. În cazul de faţă, procesul de recuperare nu a avansat în ultimii ani, iar instanţele din România nu au respectat decizia de recuperare a Comisiei.

Citiţi pe aceeaşi temă articolul: Fraţii Micula au anunţat că au câştigat definitiv procesul cu statul român. Ioan Micula: Statul trebuie să ne dea peste 200 de milioane de euro

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Re: excalibur
Pentru mintea ta mai puțin răsucită ... ar fi bine să știi că nu există nicio legătură între creditele grupului TGIE/European Drinks&Food și datoriile acumulate prin subvenții după aderarea RO la UE, când acestea trebuia după o lege adoptată în 2007 să oprească o ilegalitate în formă continuată. Ce crezi tu că echivalează cu aceste datorii? Ei bine, printre altele e vorba de faptul că noi, toți ceilalți, acoperim OBLIGAȚIILE neachitate ale grupului la CAS, CASS și TVA, pentru cca. 5.000 de foști angajați și actuali slujbași. Scutirile la impozitul pe profit și nerecuperarea sumelor mai bine de 10 ani, nu mai contează decât în măsura în care reprezintă prejudiciu pe fare Statl Român trebuie să-l reintroducă în circuitul bugetar și care astăzi apare ca o mare gaură de 427.126.000 RON. Mai pe înțelesul tău, e vorba de echivalentul salariilor a peste 225.000 de angajați cu salariul minim pe economie, adică întreaga forță de muncă activă din tot județul Bihor din această categorie. Pricepi acum? Toată forța de muncă din Bihor, încadrată la cel mult 2.000 RON, care ar trebui teoretic să renunțe la venitul pe o lună calendaristică ca să plătească fanteziile lui Victoraș Micula, spre exemplu. Vrei alt echivalent? Ei bine, aproximativ prețul total a peste 100.000.000 litri de lapte pentru copii, ca alt exemplu.
Postat 09 Decembrie 2018, 07:05 de WinDoos
Tech-no-logical world
Daca ceva poate fi complicat...va fi."Până la recuperarea integrală a ajutorului ilegal, beneficiarii în cauză continuă să profite de un avantaj competitiv ilegal".Ce s-a intimplat de fapt? Magnatii au fost scutiti de impozite citiva ani,nu au primit bani de la statul roman.Normal ca oamenii au mizat pe asta cind si-au luat credite pentru fabrici.Ce sume a pierdut statul roman in aceeasi perioada prin evaziuni,coruptii,incompetente,ne-absorbtia fondurilor ue? Fratii erau in top la restante catre buget,neplatindu-le de ciuda ca statul a anulat scutirile.Apoi statul le-a platit 92 mil.euro? Eventual faceau o compensare cu datoriile lor.Tre' sa ai mintea rasucita bine ca sa intelegi tot filmul...o tiganie
Postat 09 Decembrie 2018, 00:53 de excalibur
Re: Important
Apropo ... un om cu bun simț știe că se pune între ghilimele orice text citat, chiar dacă arată doar sensul și nu exact conținutul !?! Ce ai scris îi aparține lui Sofocle, așa că ... ești gol de conținut !?!
Postat 08 Decembrie 2018, 20:23 de CrisDumi
Re: Important
Din poza de la articol se desprinde și faptul că iar ai înțeles totul pe dos, nimic din ce se vede pe fața "subiecților" nesusținând ceea ce spui !?! Cei doi din foto s-au limitat în mod egoist să facă rău celor din jur, prin atitudinea și modul lor de abordare a vieții și afacerilor ... și doar ocazional au demonstrat că faptele lor ar fi putut fi normale în raport de ceilalți !?! De idei și concepte ce să mai vorbim, că se vede din tot ce va rămâne în urma lor ... praful și pulberea !?!
Postat 08 Decembrie 2018, 09:19 de CrisDumi
@CrisDumi
Zici tu ceva... Oricum, esti pe subiect, nu injuri pur si simplu pt. ca asa ai primit porunca! Am citit acum cativa ani mult pe tema asta. Nu discut cum s-a ajuns la acel verdict, e treaba parchetarilor, nu discut nici cine-s acesti ,,investitori", tot parchetarii ar trebui sa ne lamureasca, dar ca tu, stat national, suveran, unitar, indivizibil, etc, etc, sa te sucesti ca o cur*a de pe centura, ti se pare normal?! Ca n-a fost vreun viol, a fost cu acordul partilor!
Postat 08 Decembrie 2018, 05:46 de pinonel
Concluzie
Oamenii inteligenți discută idei și concepte, cei de o inteligență medie discută fapte, iar cei cei cu minte puțină discută exclusiv despre persoane.
Postat 08 Decembrie 2018, 00:11 de Important
Re: pinonel
Îmi permit să te lămuresc ... Comisia Europeană condamnă astfel România, pentru faptul că a încălcat reguli clar stabilite prin Acordul de Aderare, referitoare la libera concurență și eliminarea ajutoarelor "politice" de stat !?! Cu toate astea, prădători din toate partidele, securiști de toate categoriile și tot felul de înalți funcționari au "acoperit" încălcările legii, acordând "fagmiliei" generalului (rez) SIE, pe numele lui real Ioan Micula, toate facilitățile posibile !?! Acum, Comisia Europeană a făcut un gest normal, cunoscând că, la instanța de arbritaj de la Washington, România a simulat pur și simplu că ar exista un "diferend" între părți ... în realitate fiind vorba de un "scenariu" pus la cale de gen. pensionat Predoiu, cel ce și-a ajutat astfel fostul subaltern care a coordonat relațiile de personal din "agenția" Suedia-Germania !?!
Postat 07 Decembrie 2018, 23:20 de CrisDumi
........
,,Aşa cum se prevede în Preambulul Convenţiei, pentru ca un diferend să facă obiectul unei proceduri de arbitraj conform Convenţiei ICSID, acordul părţilor (părţile diferendului trebuie să fie şi părţi la Convenţie) trebuie să implice consimţământul expres al acestora de a fi arbitrate conform regulilor prevăzute de Convenţie.[...]O altă caracteristică specială a arbitrajului, conform Convenţiei ICSID, este natura de sine-stătătoare a proce­durii. Cu alte cuvinte, o instanţă naţională sau alte organisme terţe nu au nicio putere să intervină sau să influenţeze procedura arbitrală ICSID. Cea mai importantă particularitate a arbitrajului ICSID este dată de faptul că punerea în executare a unei decizii ICSID, ca hotărâre definitivă, este recunoscută efectiv în fiecare stat membru ICSID" Cei care n-aveti habar, nu mai postati tampenii! Aici nu e vorba de chimstii din cacaceni, aici e vorba ca statul roman a acceptat arbitrajul, A platit o caruta de bani unor case de avocatura de la noi si de peste Ocean, dar cand a vazut ca a pierdut, s-a agatat de Comisia Europeana.
Postat 07 Decembrie 2018, 18:08 de pinonel
Ok
Sper sa ti de dl presedinte o prima de Craciun pt acest rezumat! E simplu, acea decizie a trib arbitrar de la W. nu se aplica stalelor membre ue. In suedie comisia europeana a incept recuperarea creantei de 400.000.000 lei de la VxI. Sper ca in Romania multa lume sa faca puscarie pt protejare acestor “ investitori strategici”.
Postat 07 Decembrie 2018, 17:56 de User anonimizat
?!
(preluare din presa romaneasca, feb 2016) ,,Fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Food, au câştigat definitiv procesul intentat statului român la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială, şi trebuie să primească despăgubiri de peste 200 de milioane de euro." P.S. Guvernul ponta a blocat plata la presiunea UE ! Cine ce sa mai inteleaga?!
Postat 07 Decembrie 2018, 17:40 de pinonel
Re: Important ... căzut în derizoriu !?!
Faci, ca angajat al clanului Micula, o confuzie elementară care nu a ținut și nu va ține vreodată în fața Comisiei Europene. Și anume că, investițiile de care e vorba nu a fost realizate într-o zonă defavorizată. Înainte s-au demarat investițiile și abia apoi s-a creat, în baza unor aranjamente cu PSD care stăpânea discreționar toată România, zona "defavorizată" care a cuprins amplasamentele "suedezilor" Micula !?! Blatul a reprezentat "piatra de temelie" a "consorțiului" format între "germeni", niște lideri politici care controlau finanțele și economia RO, niște șefi SRI, niște șefi MAI și, evident, niște șefi SIE !?! Din * nu faci bici, care să și pocnească la infinit ... așa că a venit și rândul acestor "escroci" notorii !?!
Postat 07 Decembrie 2018, 17:32 de CrisDumi
Câteva precizări pentru înțelegerea corectă a speței
La data de 11 decembrie 2013 Centrul Internaţional pentru Soluţionare a Disputelor pentru Investiţii (ICSID) a pronunţat o hotărâre arbitrală într-un dosar ce a avut ca părţi pe reclamanţii Ioan Micula, Viorel Micula, și alte trei societăți, iar ca pârât România. Prin această hotărâre arbitrală s-a constatat că România a acționat nerezonabil și contrar obligațiilor sale internaționale atunci când a abrogat în anul 2004 o schemă de facilități instituită pe zona defavorizată Ștei-Nucet și care, conform legii trebuia menținută până în anul 2009. România a fost condamnată și pentru că, în ciuda abrogării facilităților, a menținut în continuare obligația investitorilor de a păstra locurile de muncă și de a nu lichida sau muta investiția. Pe scurt, în anul 1998, România a declarat zona Ștei-Nucet ca fiind zonă defavorizată și a promis pe o perioadă de 10 ani că va susține investițiile în zona respectivă prin acordarea unor facilități fiscale, cu condiția ca investițiile să fie păstrate, adică să nu fie lichidate voluntar, pe o perioadă de 20 de ani. Domnii Ioan și Viorel Micula, care au statut de investitori suedezi, având, de peste 20 de ani doar cetățenie suedeză, au făcut investiții masive în zona Ștei-Nucet, accesând credite de la mai multe bănci comerciale. Astfel, au fost ridicate de la zero mai multe fabrici, au fost cumpărate echipamente de ultimă generație și a fost creată infrastructura pentru una dintre cele mai mari platforme industriale din regiune. Un astfel de proiect presupune o fază inițială în care se investește masiv, urmată de o perioadă în care respectivele investiții trebuie recuperate, creditele trebuie restituite, etc. Or, în cazul investițiilor domnilor Micula, România s-a răzgândit în acordarea suportului promis exact atunci când investițiile fuseseră finalizate, iar investitorii trebuiau să înceapă să își recupereze investițiile făcute. Deși a abrogat schema de facilități, România nu a abrogat și obligațiile investitorilor de a păstra locurile de muncă și investițiile pe perioada de 20 de ani. În consecință, România a fost obligată de Tribunalul de la Washington să achite cu titlu de despăgubiri, suma de aproape 400.000.000 lei, plus dobândă calculată Robor la 3 luni plus 5% pe an ca urmare a încălcării Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Regatului Suediei privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor care protejează investițiile suedeze în România. România a atacat Hotărârea ICSID cu o acțiune în anulare care a fost respinsă. Hotărârea ICSID a rămas definitivă și aplicabilă în aproximativ 150 de state membre sau non-membre UE. Executarea unei hotărâri pronunțate de acest tribunal internațional este obligatorie pentru România. Încă din anul 1975, România a aderat, alături de alte aproximativ 150 de state, la Convenția ICSID, Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington în 1965. Această convenție obligă toate cele 150 de țări să se supună necondiționat hotărârilor date de Tribunalul ICSID de la Washington . Instanțele Române au înțeles acest lucru și au încuviințat executarea silită a hotărârii arbitrale pe teritoriul României. România s-a opus executării, dar instanțele române au respins contestația la executare a României. După pronunțarea hotărârii ICSID, Comisia Europeană a început un joc “de instigare” a României în a nu-și respecta obligația asumată internațional, respectiv aceea de a pune în aplicare orice hotărâre dată de Tribunalul ICSID de la Washington . Astfel, Comisia a pornit o investigație proprie în care urma să analizeze dacă plata de către România a unei sume la care a fost obligată de un for jurisdicțional ar putea fi considerată “ajutor de stat”. Este primul caz în care executarea unei obligații impuse de o instanță internațională este considerată a fi un “ajutor de stat”. Ajutorul de stat impune o serie de condiții, dintre care una esențială este aceea ca statul să acorde benevol, din proprie inițiativă, o sumă de bani sau o facilitate unui investor. Or, România a fost obligată pe cale judiciară să plătească aceste despăgubiri, fiind chiar executată silit. Printr-o Decizie din 2015 pronunțată de către Comisia Europeană în legătura cu cauza Micula s-a dispus recuperarea tuturor sumelor de bani executate în baza Deciziei ICSID. Decizia Comisiei Europene din 2015 a fost atacată de cei doi investitori la Curtea Europeană de Justiție, care urmează să se pronunțe asupra cererii. Dacă acțiunea celor doi investitori va fi admisă, Decizia Comisiei Europene care a constatat “ajutorul de stat” va fi anulată, obligația României de recuperare va fi inexistentă. Ceea ce face Comisia Europeană acum este inutil, atâta timp cât încă nu știm dacă Decizia ei este sau nu valabilă. Practic România este acuzată că nu respectă o decizie a Comisiei care a cărei valabilitate nu este încă stabilită de Curtea Europeană. Dacă acțiunea celor doi investitori va fi admisă, Cererea Comisiei împotriva României va fi automat respinsă.
Postat 07 Decembrie 2018, 15:49 de Important
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON