URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2019, 12:45

Care sunt prioritățile orădeanului Marcel Boloș la conducerea Ministerului Fondurilor Europene

Care sunt prioritățile orădeanului Marcel Boloș la conducerea Ministerului Fondurilor Europene Foto: arhivă, Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Miniştrii Cabinetului Orban îşi preiau, marţi, mandatele, prima zi fiind dedicată evaluării situaţiei din fiecare minister, după guvernarea PSD. Într-o intervenţie la Digi24, ministrul Fondurilor Europene, orădeanul Marcel Boloş, a anunţat că principala sa preocupare este evitarea riscului de dezangajare de fonduri.

"Sper să putem trece cu succes primul test pe care îl avem până la sfârşitul anului, acela de a evita riscul de dezangajare de fonduri. Sigur, este un test destul de dificil şi încercăm să îl trecem cu bine. Încercăm în această perioadă să ne organizăm astfel încât, cum spuneam, să evităm riscul de dezangajare", a declarat, conform HotNews, Marcel Boloş (în foto, alături de primarul Ilie Bolojan).

Acesta a mai precizat că, deşi timpul este foarte scurt, "începând de astăzi vom face analiză cu fiecare autoritate de management care are acest risc de dezangajare şi tot ce depinde de noi va fi luat ca măsură pentru a trece cu bine sfârşitul de an şi a închide anul financiar cât se poate de bine pe fonduri europene".

Întrebat ce anume a descoperit la minister, orădeanul a răspuns că a găsit o organigramă încărcată. "Există un număr destul de mare de personal. Sper să-i putem folosi pentru ca să fructificăm tot ce avem ca avantaje din perspectiva fondurilor europene", a spus el.

"Sigur, pe lângă personalul din minister, trebuie să avem o grijă deosebită faţă de beneficiari, pentru că acesta a fost şi unul dintre lucrurile la care ţin foarte mult pe perioada mandatului meu, şi anume ca beneficiarii şi proiectele să poată să fie în centrul atenţiei şi să le putem acorda sprijinul necesar pentru ca şi România să poată să facă paşi dintre cei mai rapizi pe zona absorbţiei fondurilor europene", a mai completat Boloş.

Iohannis a intalat miniştrii

La ceremoniile de predare-primire a unor portofolii a participat și președintele Klaus Iohannis, care a atacat din nou guvernul PSD. Președintele a participat la ceremoniile de preluare a mandatelor la ministerele Justiției, Afacerilor Interne, Apărării și Afacerilor Externe, unde a spus, în mai multe rânduri, că respiră ușurat că România a scăpat de guvernarea pesedistă.

El i-a transmis noului ministru de Externe Bogdan Aurescu că trebuie reparat "ce au stricat pesediștii", pentru că în ultimii trei ani și jumătate politica externă a României a de suferit. "Lideri pesedişti diletanţi au crezut că se pot profila folosind politica externă a României".

La Ministerul de Interne, Iohannis i-a transmis noului ministru Marcel Vela să elimine incompetenții și pilele din structurile de conducere și să le dea o șansă adevăraților profesioniști, pentru ca Politiția, Jandarmeria, pompierii să își recapete demnitatea în fața românilor.

"Diletanți pesediști și oameni care au văzut doar interesul propiu și al găștii de partid pe care au creat-o au vrut să pună mâna pe toate marile sisteme din România și dumneavoastră toți ați fost o țintă predilectă pentru pesediști. Acele trei guverne eșuate pesediste au încercat constant să-și înșurubeze prietenii, neamurile în cele mai importante poziții în stat. Acest lucru a dus la ceea ce, din nefericire, am văzut cu toții și dumneavostră ați simțit cel mai puternic. Poliția, Jandarmeria, mai nou DSU, au fost sub un atac public constant", a avertizat Iohannis.

Mulţumiri pentru Birchall

La Ministerul Justiției, preşedintele i-a transmis noului ministru Cătălin Predoiu că îi revine sarcina de a îndrepta legile justiției - "masacrate de fosta majoritate toxică pesedistă din Parlament" - și de a pune Codurile penale în acord cu deciziile Curții Constituționale. El a spus că ar fi fost o reală catastrofă națională dacă ar fi continuat asaltul pesediștilor asupra Codurilor. Iohannis chiar i-a mulţumit fostului ministru Ana Birchall pentru prestaţia sa.

"Am constatat că v-ați implicat total în rezolvarea problemelor care v-au revenit, că au fost situații critice în care dvs, ca ministru, ați fost în contrasens cu conducerea guvernului și a partidului care a dat acel guvern eșuat și am apreciat de fiecare dată această postură, o postură pentru independența justiției, si nu pentru niște politruci care au încercat să subjuge sistemul de justiție", a spus preşedintele.

"Acest mandat îl dedic tinerilor", a fost prima declarație a ministrului Educației, Monica Anisie. La rândul său, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, și-a enumerat prioritățile, între care o reorganizare a instituției, mai exact "o reducere a structurii ministerului", o comunicare bună, astfel încât oamenii să primească mesaje corecte, și discuții cu partenerii sociali pentru calculul "corect și obiectiv" al salariului minim. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bla-bla-bla ... marca Bolo(ș) & Bolo(jan) !?!
Ăștia sunt prevum titirezele acelea care, după ce li se rupe arcul, continuă să se învârtă în cutia cu jucării stricate !?! Habar n-au că au început negocierile pentru bugetul UE 2021-2020 !?! Ei se joacă încă în camera lor, fără să audă că ceilalți bat mingea pe afară !?! Culmea e că nici nu-i interesează faptul că, la Bruxelles, se taie în draci din bugetele țărilor încă dezvoltate parțial, cică corupte și neascultătoare ... iar România, spre exemplu, va avea drastic diminuate fondurile structurale, cele pentru agricultură sau pentru micile afaceri ale întreprinzătorilor, bașca faptul că decontările se vor face "la sânge" ca să se întoarcă la sursă cel puțin 50% din alocări !?! Asta înseamnă că, la fiecare Euro atras, România va returna 0,60 Euro cu titlu de servicii, consultanță, bunuri, echipamente și utilaje ... adică tot ce se va "găsi" fără sigla CE, eventual "dezlipită" de la vântul schimbării !?!
Postat 06 Noiembrie 2019, 07:48 de CrisDumi
...........
Cu a-si achizitiona o garderoba decenta, cu asta ar trebui sa inceapa! L-am vazut la depunerea juramantului ca ministru, la Cotroceni. No comment.
Postat 06 Noiembrie 2019, 05:41 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON