URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2018, 09:11

Bolojan şi Negoiţă anunţă veşti proaste de la Guvern: Banii pentru primării vor fi dijmuiţi, "va fi dezastru", "ne transformă în sclavi"

Bolojan şi Negoiţă anunţă veşti proaste de la Guvern: Banii pentru primării vor fi dijmuiţi, 'va fi dezastru', 'ne transformă în sclavi' foto: ziare.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Robert Negoiţă (primarul sectorului 3) şi preşedintele executiv AMR, Ilie Bolojan, au atras atenţia, vineri, asupra intenţiei Guvernului de dijmui veniturile primăriilor.

Potrivit Agerpres, declaraţiile au fost făcute într-o conferinţă de presă comună, la Casa Municipiilor din Capitală, şi, în esenţă, arată că, pentru anul viitor, Guvernul le pregăteşte zile negre primăriilor de oraşe. Pe scurt, prin noile măsuri, unităţile administrativ teritoriale vor fi văduvite de sume importante de bani, punând presiuni enorme pe umerii bugetelor locale.

Ilie Bolojan şi Robert Negoiţă au atras atenţia asupra intenţiei Guvernului de a stabili ca o cotă de doar 43% din impozitul pe venit să se repartizeze direct către bugetele locale, fără să se mai aloce şi sumele compensatorii care s-au acordat anul trecut.

Conform reprezentanţilor AMR, pentru ca bugetele locale să aibă aceleaşi venituri ca în 2017 ar trebui să li se repartizeze o cotă de cel puţin 60% din impozitul pe venit. Bolojan a apreciat că intenţia Guvernului reprezintă "o agresiune" la adresa autorităţilor locale şi că va reprezenta "un dezastru" pentru bugetele oraşelor din România, în vreme ce Negoiţă a spus că primăriile vor deveni "sclave ale Guvernului".

Primăriile, sclave

Cei doi şi-au argumentat părerile detaliat, cu cifre. "În acest an, municipiile au pierdut din cotele de IV (impozit pe venit) - cea mai importantă componentă a bugetului local - au pierdut aproximativ 26%. Este enorm. Şi aşa primăriile aveau mari probleme cu finanţarea, şi aşa astăzi noi avem probleme foarte grave. Cu această subfinanţare nu se face altceva decât să se agraveze situaţia primăriilor în general şi a municipiilor în mod special. În programul de guvernare scrie ca 100% din IV să rămână la administraţia locală, aşa cum este normal de altfel. Trebuie neapărat să se îndrepte greşeala, nedreptatea care s-a întâmplat anul trecut şi să se refacă bugetele, prin creşterea cotei din IV, pe de o parte. Pe de altă parte, atâta vreme cât s-a decis ca veniturile constituite din IV să rămână la administraţia locală, considerăm că acel surplus trebuie împărţit între Consiliul Judeţean şi primării, în mod echitabil, în mod egal din punct de vedere procentual. Am înţeles că există o intenţie şi chiar ni s-a prezentat la Ministerul de Finanţe intenţia de a se da mai mult către consiliile judeţene şi mai puţin către primării. Considerăm că este profund în neregulă acest demers", a declarat Robert Negoiţă, conform Agerpres.

Edilul a arătat că la nivelul consiliilor judeţene există tendinţa de a aloca bani mai degrabă către localităţile mici. "Ni se spune că urmează să redistribuie Consiliul Judeţean, într-un soi de echilibrare bugetară. Or, aici, în mod special, municipiile au de pierdut, pentru că judeţele, în general, la redistribuire dau bani către comune şi sate şi foarte rar - şi mai mult deloc - către oraşele mari, pentru că spun că municipiile sunt oricum mai bine finanţate decât comunele, ceea ce este adevărat, dar cred că pe acest model condamnăm oraşele mari la subdezvoltare. De ce? Pentru că pur şi simplu aceste venituri, în proporţie de 75 - 80% sunt produse în oraşele mari. Ar trebui ca cea mai mare pondere a impozitelor care sunt plătite în oraşele mari să rămână acolo unde sunt plătite, pentru a ajuta la dezvoltare", a arătat el. Negoiţă a apreciat că menţinerea unui astfel de mecanism de alocare a banilor este "profund incorect, distructiv, neproductiv" şi condamnă municipiile "la subdezvoltare".

"Am avut discuţii şi cu conducerea Guvernului, şi cu cea formală şi cea informală, şi sper eu ca acest aspect să se rezolve şi să reparăm erorile care s-au întâmplat acum un an. (...) Am speranţe că lucrurile se vor rezolva. Altfel, ajungem într-un fiasco. Nu putem să condamnăm primăriile în general şi municipiile în special la dezastru. Avem mari probleme că intrăm în iarnă. Guvernul a venit să ne dea credite din trezorerie pentru termie. O să luăm credite anul ăsta, o să luăm credite anul viitor şi anul celălalt o să fim datori vânduţi. De ce? Pentru că ni s-au tăiat sursele de finanţare. Consider că e profund în neregulă să facem primăriile sclave ale Guvernului. Să vină primarii de la Oradea, de la Satu Mare, de la Suceava să stea cu căciula la Guvern. Au şi lucruri mai bune de făcut decât asta. Haideţi să le dăm autonomia locală care e garantată în Europa. Or, autonomie fără finanţare nu există", a mai spus Robert Negoiţă.

"Un dezastru"

La rândul său, primarul de Oradea a subliniat că, dacă intenţia Guvernului va deveni realitate, acest lucru va reprezenta "un dezastru" pentru bugetele oraşelor din România.

"Guvernele României, de toate culorile politice, până anul trecut au menţinut o stabilitate în ceea ce priveşte repartiţia banilor pentru autorităţile locale. Era un procent din această categorie, de 41,75%, care se repartiza direct, din banii colectaţi de pe teritoriul unei localităţi, direct primăriei. Impozitul pe venitul global era la data respectivă una dintre cele mai importante surse de venit ale autorităţilor locale din România, bani din care realizam principalele investiţii. Anul trecut s-a adoptat o măsură care a avut efecte dezastruoase asupra bugetelor noastre: diminuarea acestui impozit de la 16% la 10%. În această situaţie, acest venit a fost diminuat cu 40%, ceea ce a însemnat o diminuare cu 40% şi a veniturilor noastre directe", a precizat Ilie Bolojan.

Primarul a amintit că, anul trecut, Executivul promitea că este vorba despre o măsură temporară şi că au fost alocate şi sume compensatorii pentru bugetele locale. Primarul de Oradea a adăugat însă că, în urma unei discuţii purtate în această săptămână la Ministerul de Finanţe, a reieşit intenţia Guvernului de a renunţa la mecanismul de compensaţii.

"Aceasta ar însemna reducerea veniturilor noastre din această categorie de impozit cu aproximativ 40% faţă de anii anteriori, lucru care este total inacceptabil şi care practic ne distruge bugetele de investiţii pentru anii următori. (...) Menţinerea acestui procent de 43% va însemna pentru municipiile cele mai mici pierderi de 2 - 5 milioane de euro, pentru cele medii între 10 şi 15 milioane de euro, iar pentru cele mari - pierderi de peste 20 - 30 milioane de euro", a precizat el.

Bolojan a atras atenţia asupra faptului că 20 de mari oraşe generează două treimi din PIB-ul României şi că o tăiere a bugetelor pentru investiţiile acestor municipii va duce la o încetinire a dezvoltării economice pentru întreaga ţară şi a subliniat că procentul propus de Guvern este "total inacceptabil".

"Propunerea pe care împreună cu Asociaţia Oraşelor am discutat-o şi am agreat-o este să se aprobe o cotă care să se repartizeze direct autorităţilor locale din această categorie de impozit, care să se apropie şi care să ne apropie de veniturile pe care le-am avut în anul 2017 şi aceasta reprezintă o cotă de cel puţin 60% din impozitul pe venit. (...) În mod cert, din punctul meu de vedere, există nişte estimări bugetare foarte optimiste care au fost făcute, care nu au fost dublate de realitate. Din datele pe care le avem noi, impozitul pe venit colectat anul acesta a scăzut cu 10% faţă de anul trecut. Faptul că Guvernul nu îşi gestionează corespunzător bugetele şi ne ia nouă banii pentru a închide bugetul de stat nu este culpabil unui primar sau altuia, care are nişte proiecte în curs", a subliniat Bolojan.

Atenţie la UE!

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, primarul de Oradea a reiterat, şi-a exprimat vineri temerea că rezoluţia Parlamentului European referitoare la România ar putea afecta în mod indirect activitatea administraţiilor locale şi şi-a manifestat speranţa că ţara noastră va găsi o formulă "să iasă din această poziţie de stat pus la colţ". În acest context, el a amintit şi că, în cursul zilei de joi, Primăria Oradea a semnat contractele de finanţare a 3 proiecte importante pentru oraş, însumând 40 milioane de euro.

"Dacă s-a schimbat ceva în România în marile oraşe, în aceşti ani, s-a schimbat pentru că ne-am triplat bugetele de investiţii ca urmare a accesării fondurilor europene. Chiar ieri am semnat contracte de finanţare de peste 40 milioane de euro: poduri, pasaje, străzi pietonale. Din ultimele discuţii care au avut loc înţeleg că se încearcă legarea finanţărilor viitoare de respectarea unor criterii privind statul de drept şi trebuie să găsească România o formulă în care să iasă din această poziţie de stat pus la colţ. Nu ne face bine sub nicio formă această chestiune, nici nouă ca ţară, dar nici nouă ca oraşe, pentru că vă daţi seama că, vrând-nevrând, aceste aspecte se repercutează asupra activităţii noastre în mod indirect", a precizat primarul din Oradea.

"Forţa primarilor de municipii este totuşi mare în România şi nu am dori ca această forţă să fie pusă la bătaie. Noi, în toată activitatea Asociaţiei Municipiilor, am avut un comportament strict administrativ, am evitat aspectele politice, am dialogat cu toate forţele cu care la un moment dat viaţa ne-a pus în colaborare, fiind în Guvern diferite formaţiuni politice, dar ce se întâmplă acum este o agresiune la adresa noastră, pe care nu o putem lăsa fără răspuns. Eu sper totuşi ca oamenii cerebrali, care înţeleg ce înseamnă administraţia şi proiectele, vor lua nişte decizii corecte pentru România pe termen lung, inclusiv în ceea ce priveşte repartiţia corectă, echilibrată şi normală a fondurilor pentru autorităţile locale", a mai arătat Ilie Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
@ Oradea ...
Sa ne facem intelesi: nimeni nu a spus pe aici că această nouă prevedere e o decizie bună. Faptul că și primarul nostru are bune și că nici deciziile pe care le ia el nu sunt cele mai bune, morale, corecte sau cum vrei tu, e un adevăr dovedit. Așa că n-ai decât să-l pupi in frunte sau in dos și să te dai cu quru de pământ daca nu-ți convin anumite păreri/comentarii.
Postat 18 Noiembrie 2018, 12:34 de oradeanbihor
@CrisDumi & co
Mai Dummy, ma adresez tie deoarece uneori se pare ca mai pricepi cate ceva din ce se intampla in jurul tau, spre deosebire de "uniioameni", "oradenibihoreni", "pinonei" si alte elemente de fauna din grupa ta, a caror inteligenta fluctueaza neprevazut la un nivel cuprins intre glezna si genunchiul broastei. Prin urmare, in fiecare an orice entitate (UAT sau nu) isi previzioneaza un buget anual si anul viitor, precum si in oricare din anii anteriori. Deosebirea este ca anul viitor vor trebui sa aplice prevederile mirificului guvern de idioti, care spune clar ce cote merg din veniturile UAT catre buget si acestea sunt cele mentionate corect in articol si duc la o diminuare a bugetului local. Trebuie sa fii ori prost ori dobitoc sa spui altfel si dovada o constituie ca pana si psdistii normali (mai sunt si de-aia)constata acest lucru. Asa ca nu mai minti in mod voit, chiar daca imbracat in haine mai elevate, asa cum doresc si "uniioameni" care sunt limitati la a observa unele greseli gramaticale sau de tastare. Daca vrei sa te creada cineva, faceti-va (inca) un forum, voi astia frustrati si obsedati, sau deversativa dejectiile pe site/forumul de la latrina3 sau romaniatv.
Postat 18 Noiembrie 2018, 12:03 de oradea_mea_si_a_ta
Pentru guvernanți
Uite ca se poate face treaba si se poate colabora între două partide concurente daca la mijloc e interesul cetățeanului. Asta înseamnă politica adevărată! Luați exemplul celor doi primari si in cazul guvernării. Politică înseamnă cooperare indiferent de culoare politică daca beneficiarul este cetățeanul sau Romania. Respect pt cei doi primari pt felul cum pun problema.
Postat 17 Noiembrie 2018, 22:53 de Adrian_Preda
!!!
"sa" făcut, restul "e"....absolvent de Sorbonica...ca..ca...e ecoul!
Postat 17 Noiembrie 2018, 18:00 de unom
oradeanbihor
Nu ai nici o treabă cu Dragnea, că e șeful tău, tu urmezi directiva de partid. Cat despre Bolojan e o vinitura , dar de așa vinituri avem nevoie, nu de oradeani ca $ABĂU sau Mangă
Postat 17 Noiembrie 2018, 17:49 de Sandu1206
@ poiu
Fraiere: nu eu vreau asta, e strict subiectul articolului. Nu spun că e bine sau că e rău, nici că e o situație normala. Daca tot imi citești comentariile, ai fi văzut că obiecția mea era vizavi de eventuale măriri de taxe locale în Oradea. Daca vrei sa discutam pe tema articolului e ok, ne putem exprima fiecare părerile. In schimb daca vrei neapărat să te legi de comentariile mele, macar citestele până la capăt și nu prindere rânduri.
Postat 17 Noiembrie 2018, 16:50 de oradeanbihor
oradeanbihor
In proporție de 20% din ce sa făcut în Oradea sunt banii tai , restul e fonduri europene. Daca se va decide sa se taie din bani , Oradea nu se va mai dezvolta și nu vom avea nici autostrăzi.
Postat 17 Noiembrie 2018, 16:39 de Sandu1206
Oradean
Tu vomiti pe langa subiect. Cum dracu impozitu plătit in Oradea sa mearga la.alte localitati? Tu gandesti ce scrii sau scrii ce gandesti. Daca e a doua iti recomand un psihiatru bun, iti face reducere. Nu ai nici o logica in ce expui aici, doar la deruta. Vezi ca pesedeii mai mult is la bihon, ai greșit site-ul. Hai, weekend placut ca am pierdut deja destul timp in care mai puteam farma ceva cripto monede prin blockchain (tot e la moda)
Postat 17 Noiembrie 2018, 16:27 de poiu
Priviți bine poza cu cei doi ...
În situația de acum ... veniturile se impozitează în sistem centralizat, după care se fac alocări subiective după un anumit calcul bugetar, care se repartizează anual localităților !?! Prin propunerea pentru viitor, fiecare localitate va avea posibilitatea să-și previzioneze bugetele proprii, pe baza unui procent din impozitele pe veniturile din aria UAT ... fără a mai apela la bunăvoința guvernamentală !?! Așadar, dacă ești primar care chiar știi cum se fac veniturile din producție, servicii, comerț și atragerea de fonduri colaterale ... vei fi recunoscut ca un edil capabil !?! Dacă nu ... prăpăd !?! De aici teama celor doi, din poză, că stilul lor speculativ va arăta reala capacitate de care dau dovadă în plan managerial și administrativ !?! Le e frică de falimentele ce se întrezăresc la orizont ... cum ar fi, la Oradea spre exemplu, întregul sistem energetic local !?!
Postat 17 Noiembrie 2018, 16:05 de CrisDumi
@ poiu
Eu am dat un exemplu doar cu Alejd sau orice sat ori comuna din moment ce în articol se specifica că banii vor merge la județ. De vomitat, vomita alții pe aici (inclusiv tu).
Postat 17 Noiembrie 2018, 16:04 de oradeanbihor
?
Eu vreau 10! Pe ce se bazează BIG?
Postat 17 Noiembrie 2018, 15:44 de unom
Oradean
Ce legătură are "Alejd" aici? Ai băut carbid? Sau vomiti comentarii la deruta ca asa dicteaza partidu? Stai jos, 4 azi
Postat 17 Noiembrie 2018, 14:44 de poiu
oradeanbihor
Ne-am luat după oameni că tine și nu aveam o autostradă, mai rău se surpa înainte de folosință.
Postat 17 Noiembrie 2018, 14:12 de Sandu1206
@ sandu
Ești sigur că orădenii își doresc tunele care sa fie gata peste 3 - 4 ani și care nu vor garanta fluidizarea traficului??? Eu sunt sigur că orădenii nu doresc investiții degeaba! Singurii care și le doresc sunt căpușele de pe lângă primărie... (stiu, asta e o utopie, la fel că banii care ajung la dragnea,) hai sictir.
Postat 17 Noiembrie 2018, 13:53 de oradeanbihor
oradeanbihor
Orădenii doresc tunele, și doresc investiții în continuare. Banii nu ajung la Aleșd, Beiuș. Ajuta ajung in buzunarul lui Dragnea
Postat 17 Noiembrie 2018, 13:39 de Sandu1206
@ sandu
Banii din Oradea nu vor pleca în Teleorman ci vor merge la Beiuș, Alejd sau Vascau daca se adeveresc vorbele bolovanului. Iar dacă nu mai sunt bani suficienti, mi se pare de bun simt sa se mai oprească investițiile, cel puțin alea inutile: pietonale acolo unde nu este cazul (sunt sigur că orădenii din acele zone nu doresc așa ceva), podul peste Cris in zona Hilton sau subteranele din turbogiratia lui pește!
Postat 17 Noiembrie 2018, 12:47 de oradeanbihor
?
Dacă îmi este permis....de unde se știe? Unde s-a observat?
Postat 17 Noiembrie 2018, 12:20 de unom
oradeanbihor
Deci te doare-n cot , că vor pleca bani de la Oradea la Teleorman, și Oradea nu va mai avea bani de dezvoltare ( aici se vor mări taxele și vei zice că Bolojan e de vină ) . Și toți banii sa meargă la Dragnea sa ii distribuie după bunul plac.
Postat 17 Noiembrie 2018, 12:14 de Sandu1206
@ sandu
Daca nu ai observat, mi se rupe de Dragnea da' mă doare in schimb de ce face nebunu' la mine acasă !
Postat 17 Noiembrie 2018, 11:49 de oradeanbihor
oradeanbihor
Daca nu ai observat, DRAGNEA îți mărește taxele
Postat 17 Noiembrie 2018, 11:47 de Sandu1206
Bolovaneeeee!!!
La sfârșitul anului trecut ne-ai mărit taxele și impozitele pe bâlbe cu tăieri de fonduri. Acum ne balbaiesti că de fapt pana acum sau compensat pierderile și că de la anul va fi greu. Pai asta înseamnă din nou măriri de taxe. Ia și pielea de pe noi! Eu zic că dacă tot se redistribuie fondurile către judet, sa mergi tu fain frumos înapoi în satul tau sa mai faci și acolo o investiție o pietonala ceva să simtă și țăranii aia ce înseamnă orânduirea ta.
Postat 17 Noiembrie 2018, 10:49 de oradeanbihor
M-am lamurit!
Birtinezul&gasca ne pregatesc cadoul de Sarbatori. Nu se vor taia veniturile nesimtite din primarie, nu se va chibzui cu grija in CE si CAT se investeste, dar se vor mari birurile!
Postat 17 Noiembrie 2018, 09:32 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON