URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2017, 21:30

ANCOM: Compania RCS&RDS poate să aplice suprataxe de roaming! Cât vor plăti clienţii

ANCOM: Compania RCS&RDS poate să aplice suprataxe de roaming! Cât vor plăti clienţii foto: playtech.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) autorizează compania orădeană de telecomunicații RCS&RDS să aplice supra taxe de roaming. Concret, compania poate aplica taxe în plus față de tarifele naţionale, pentru serviciile de roaming în UE şi Spațiul Economic European (SEE), pentru a-şi recupera costurile de furnizare a serviciilor de roaming şi a menţine tarifele pentru serviciile oferite în România.

„Suprataxele autorizate de ANCOM sunt plafonate pentru a permite exclusiv recuperarea costurilor de roaming furnizate în această zonă și se pot aplica tuturor clienților RCS&RDS care consumă servicii de roaming în SEE începând cu 30 iunie 2017, data la care decizia ANCOM a fost comunicată RCS&RDS și intră în vigoare, pentru o perioadă de maxim 12 luni. În prezent, cartelele preplătite comercializate de RCS&RDS nu permit utilizarea serviciilor de roaming”, se arată într-un comunicat emis vineri de ANCOM.

Conform sursei citate, suprataxele pot fi aplicate de operator de la prima unitate de consum utilizată în roaming în SEE și numai pentru apelurile efectuate și primite, respectiv date (MB/GB).

Suprataxele maxime de roaming care pot fi aplicate de RCS & RDS sunt următoarele (valori fără TVA):

a) 0,031 Euro/minut, pentru apelurile efectuate;

b) 0,0108 Euro/minut, pentru apelurile primite;

c) 6,37 Euro/GB (0,00637 Euro/MB), pentru consumul de date efectuat între 30 iunie - 31 decembrie 2017, respectiv 4,9 Euro/GB (0,0049 Euro/MB), pentru consumul de date efectuat între 1 ianuarie - 30 iunie 2018.  

Pentru apelurile efectuate în roaming în SEE abonații RCS&RDS vor plăti, de la primul minut, numai suprataxa, în limita minutelor naționale incluse, respectiv tariful pentru apeluri în afara rețelei plus suprataxa, după epuizarea minutelor naționale incluse.   

Pentru apelurile primite în roaming în SEE abonații RCS&RDS vor plăti, de la primul minut, numai suprataxa.

Pentru datele consumate în roaming în SEE abonații RCS&RDS vor plăti, de la primul MB,  numai suprataxa. 

Comunicatul mai specifică faptul că și în condițiile în care operatorul va aplica maximul suprataxei autorizate de ANCOM, „abonații RCS&RDS ar urma să plătească în final tarife cu aproximativ 38% mai mici pentru apelurile efectuate, respectiv cu aproximativ 87% mai mici pentru datele consumate în roaming în SEE, comparativ cu tarifele pe care le plăteau în perioada 30 aprilie 2016 – 14 iunie 2017”.

„RCS&RDS poate în continuare să stabilească o politică de utilizare rezonabilă a resurselor de roaming în SEE, caz în care devin aplicabile reglementările mecanismului „Roam like at home”, mai arată comunicatul ANCOM.

RDS explică...

De altfel, printr-un comunicat emis vineri seară, compania RCS&RDS a sintetizat, într-un tabel, noile tipuri de taxare. 

Concernul a mai precizat că, odată cu noile reglementări „Costul unui mesaj text a fost redus cu 50%, avand acum pretul de doar 0,01 Euro/SMS. Mesajele primite in tarile din  UE/SEE nu implica niciun cost suplimentar. Tarifele nu includ TVA”, arată sursa citată.

Compania de telecomunicații mai precizează că, pentru  o saptamana in orice tara din UE/SEE,  daca vor fi consumate apeluri, date si/sau SMS-uri potrivit unui consum mediu obisnuit va fi platita in luna respectiva suma de 3,95 Euro (TVA inclus) in plus fata de valoarea abonamentului lunar de doar 2,88 Euro (TVA inclus), rezultand pentru luna respectiva o valoare totala de plata de 6,83 Euro (TVA inclus).

Cum e cu „Roam like at home”

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații enumără și condițiile de suprataxare „Roam like at home”:

Potrivit reglementărilor europene privind roaming-ul, operatorii mobili care nu sunt în măsură să susțină comercial „Roam like at home”, de exemplu ca urmare a tarifelor mici pe care le practică pe piața națională, pot solicita și pot fi autorizați de autoritatea de reglementare, în urma unei analize, să perceapă utilizatorilor anumite suprataxe de sustenabilitate, în plus față de tarifele naționale.

Până în prezent, ANCOM a primit o singură astfel de cerere, din partea RDS&RCS. Suprataxele autorizate de Autoritate sunt menite să asigure posibilitatea RCS&RDS să își recupereze costurile pe care le suportă pentru a furniza propriilor clienți servicii de roaming în SEE, fără a fi afectate condițiile în care operatorul furnizează servicii mobile pe piața din România.

Autorizarea ANCOM este valabilă 12 luni și poate fi reînnoită dacă se mențin motivele de autorizare. ANCOM va monitoriza RCS&RDS în tot acest interval, astfel încât operatorul să nu depășească nivelul suprataxelor autorizate și să nu recupereze mai mult decât costurile furnizării serviciilor de roaming în SEE.

Citiți pe aceeași temă articolele:

Din 15 iunie, vorbim peste tot în UE la aceleași tarife: Pentru evitarea suprataxării, fiți atenți la posibilele limitări impuse de companiile telecom! (FOTO / VIDEO)

Unii ieftinesc, alţii nu: RCS&RDS vrea în continuare suprataxă pe serviciile de roaming

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON