URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iunie 2019, 19:56

Ziua Liliacului Carpatin: Elevii s-au întrecut în jocuri în natură, iar cei mari la gătit bogracs, la Coada Lacului (FOTO / VIDEO)

A fost agitaţie mare, sâmbătă, la Coada Lacului, unde echipe de elevi din şase şcoli bihorene - Vadu Crişului, Bulz, Urviş, Avram Iancu, Sânmartin şi Curăţele - au participat la concursurile pregătite de asociaţia Aqua Crisius, cu prilejul celei de-a şasea ediţii a Zilei Liliacului Carpatin.

Greu, dar distractiv

Aproape 60 de elevi de gimnaziu au participat la toate cele şase probe, la care au trebuit să demonstreze, printre altele, că ştiu să aprindă focul în natură ori că recunosc speciile din apa Văii Iadului sau urmele de animale lăsate în pădurea din această arie protejată. În timpul acestor probe, elevii au făcut şi o drumeţie şi au văzut cu ochii lor liliacul carpatin, specie care a dat numele ariei protejate şi care este, de asemenea, ocrotită de lege.

De asemenea, copiii au participat la întreceri sportive, trebuind, printre altele, să şuteze la o poartă de fotbal după ce s-au învârtit pe loc ori să ajungă primii la o eşarfă, cărându-se unii pe alţii în poziţii dictate de organizatori.

Ziua Liliacului CarpatinChiar dacă soarele puternic şi dificultatea probelor i-au epuizat, elevii s-au declarat încântaţi, iar profesorii care i-au însoţit s-au bucurat că micuţii au dovedit că se pot distra în natură, responsabili faţă de mediul înconjurător. De altfel, aşa cum i-a îndemnat liderul Aqua Crisius, Andrei Togor, elevii n-au lăsat în urmă decât urmele de paşi.

Eforturile lor au fost răsplătite, la sfârşitul probelor, când s-au cumulat punctele obţinute de fiecare echipă. Fruntaşi s-au dovedit elevii din Bulz, care s-au bucurat zgomotos când au aflat că au fost cei mai buni. Locul II a fost câştigat de elevii din Avram Iancu, iar locul III de cei din Sânmartin. În plus, din fiecare echipă, au fost selectaţi cei mai buni elevi, care vor fi răsplătiţi cu o tabără Junior Ranger, de o săptămână, pe Valea Iadului.

Întrecere la ceaun

La finalul concursurilor, elevii, profesorii, dar şi toţi turiştii adunaţi au fost răsplătiţi cu mâncare pregătită tot sub cerul liber. Concomitent cu competiţia şcolară, a avut loc şi un concurs de gătit, în care s-au înscris cinci competitori: două echipe ale Ocolului Silvic Sfânta Maria, o echipă a comisarului şef al Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor, o echipă a comunei Curăţele şi o echipă din Ungaria, coordonată de budapestanul Zoltán Varro, venită special pentru Ziua Liliacului Carpatin. "Vin pentru a şasea oară la această sărbătoare", a explicat Zoltán, care la rândul lui are o asociaţie de pescari în ţara vecină, cu care Aqua Crisius colaborează de mai bine de zece ani.

Toţi bucătarii au pregătit bogracs la ceaun, cu ingrediente puse la dispoziţie de organizatori, dar folosind, fireşte, şi condimente ori bunătăţi secrete. La final, pe lângă că s-au bucurat să vadă ceaunele goale, au primit trofee. Locul I l-a obţinut Zoltán Varro, urmat în clasament de Ocolul Silvic Sf. Maria D2 şi apoi, la egalitate, de echipa din Curăţele şi cea a lui Mihai Togor.

Ziua Liliacului Carpatin

Premii pentru toţi

Toţi câştigătorii au fost premiaţi cu trofee, iar fiecare participant la eveniment a primit din partea organizatorilor un tricou anume inscripţionat pentru aceste eveniment, o sacoşă textilă, o hartă a ariei protejate şi un album cu imagini impresionate surprinse pe Valea Iadului. În plus, doritorii s-au putut duce acasă cu bunăţăţi pregătite de câţiva producători locali, adunaţi într-un mic târg, care a avut în ofertă, printre altele, clătite, dulceaţă de lapte, păstrăv afumat ori brânză de capră.

Ediţia din acest an a Zilei Liliacului Carpatin a fost organizată de Aqua Crisius în parteneriat cu Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, în cadrul proiectului Interreg Na-Tu-Re "Conservation and protection of the cross border natural heritage of Bihor - Hajdú-Bihar counties".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON