URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iulie 2010, 16:37

Teatrul şi Filarmonica rămân la Consiliul Judeţean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean nu va mai transfera către Consiliul Local Oradea Teatrul şi Filarmonica. "Voi retrage de pe ordinea de zi a şedinţei de mâine transferul celor două instituţii către Consiliul Local. Un ordin care completează Ordonanţa 63/2010 spune că la stabilirea numărului de personal al Consiliului Judeţean nu intră în discuţie instituţiile de cultură înfiinţate prin alte acte decât ale administraţiei judeţene", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Bihor, Radu Ţîrle.

Întrucât Teatrul de Stat a fost înfiinţat prin Ordin al Consiliului de Miniştri, iar Filarmonica de Stat prin Hotărâre de Guvern, cele două instituţii de cultură nu vor fi luate în calcul la stabilirea numărului maxim de angajaţi.

Preşedintele Ţîrle spune că acest lucru nu înseamnă că Teatrul şi Filarmonica nu vor face reduceri de personal. "Chiar dacă nu le transferăm, tot va trebui să facem reduceri de personal ca să ne încadrăm în buget. Încasările Consiliului Judeţean sunt în scădere şi la 30 iulie aveam un minus de 8 milioane de lei", a spus Ţîrle.

Bani pentru cofinanţări

Preşedintele CJ a mai precizat că instituţia va trebui să facă reduceri de cheltuieli pentru a putea constitui rezervele financiare necesare acoperirii unor plăţi pe care nu le poate evita. "De anul viitor va trebui să facem rambursări de credite, intră în plată cofinanţările pentru unele proiecte, aşa că va trebui să avem o rezervă", a spus Ţîrle.

Şeful Consiliului Judeţean a precizat că din cele 21 de administraţii locale care au câştigat finanţări europene pentru proiecte pe energie, 18 au anunţat deja că nu au cuprinse în buget sumele necesare cofinanţării de 2% care le revine, ca atare, acestea cer bani de la judeţ. "Avem mari presiuni din partea primăriilor care au câştigat proiecte şi nu au bani de cofinanţare. Va trebui să le ajutăm pentru că altfel aceste investiţii se pierd definitiv", a zis preşedintele.

Totalul finanţărilor câştigate de administraţiile locale din Bihor pe proiecte pentru energie se ridică la 70 milioane lei, sumă din care primăriile vor trebui să achite doar două procente. Spre exemplu, comuna Avram Iancu a câştigat un proiect de 4,5 milioane euro pentru amenajarea unui parc fotovoltaic, comuna Şuncuiuş are de primit o finanţare de 3,8 milioane euro pentru o microhidrocentrală, iar comunei Borş îi revin 4,5 milioane euro tot pentru un parc fotovoltaic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
incredibil
Nu mai inteleg nimic.Daca e lege care spune clar ca nu poti face restructurari,atunci despre ce vorbim?Personalul artistic nu e functionar public.Mai ramane sa plece artistii si sa tina spectacolul femeile de serviciu si contabilul.Rusinos.
Postat 30 Iulie 2010, 13:19 de doru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON