URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2010, 18:45

Săptămâna viitoare începe "Toamna orădeană"

Cea de-a XIX-a ediţie a festivalului "Toamna orădeană" va demara săptămâna viitoare şi se va desfăşura în perioada 24 septembrie - 10 octombrie.

"Bugetul de anul acesta va fi mai mic decât cel de anul trecut şi va fi suportat în proporţie de 30% din contribuţie proprie, îndreptându-ne spre idealul de a nu mai cheltui din bani publici pentru organizarea festivalului", a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă Flavius Bunoiu, directorul Casei de Cultură a Municipiului.

Astfel, dintr-un buget estimat la circa 300.000 lei, organizatorii festivalului vor trebui să atragă 100.000 lei din sponsorizări, în condiţiile în care până în prezent există un singur sponsor cert.

"Am început căutarea încă din luna februarie, dar datorită crizei economice, din sutele de emailuri pe care le-am trimis avem până acum un singur sponsor, Heineken România, cu care am semnat un contract pentru 12.000 de euro. Din păcate nicio firmă din Oradea nu şi-a manifestat interesul pentru acest eveniment", a spus Bunoiu.

Andra şi Direcţia 5

Pentru a se încadra în buget şi a da o coerenţă festivalului, organizatorii susţin că au fost mult mai selectivi cu evenimentele. Cele trei săptămâni de manifestări vor începe vineri, 24 septembrie, pe platoul de la Arena "Antonio Alexe".

În perioada 1-3 octombrie în Parcul 1 Decembrie va avea loc Festivalul Vinului şi Târgul Pălincarilor, iar cel de-al treilea week-end din festival, cuprins între 8 şi 10 octombrie, va fi dedicat concertelor. Pe scena din Piaţa Independenţei vor urca pe rând Alex Velea, Elena Gheorghe, Laurenţiu Duţă, Horea Brenciu, Andra şi Direcţia 5.

"Am stat şi am ales între trupe pe care nu le-am mai avut la Oradea dar pe care ni le permitem financiar. Spre exemplu, Loredana Groza ne-ar fi costat 10.000 euro numai onorariul, fără cheltuielile de transport şi cazare, iar Holograf a mai fost de curând în cadrul manifestărilor organizate de Timişoreana. Ne-am mai gândit la Dan Bălan şi la Ina, dar aveau angajate concerte în străinătate în această perioadă şi ne-ar fi costat foarte mult transportul", a spus directorul Bunoiu.

Spectacole la 5 lei intrarea

De asemenea, în cursul celor trei săptămâni de festival, de luni până joi, la Casa de Cultură a Municipiului vor fi organizate spectacole cu o taxă de intrare simbolică, de 5 lei.

Pe afişul festivalului se numără concerte de muzică clasică, precum cel susţinut de cvartetul "Intermezzo" sub titlul "De la clasic la Beatles" sau jazz, precum cel susţinut de Marius Pop şi The M Theory, piese de teatru, cum ar fi comedia "Simion şi alţi eroi" sau drama "Întoarcerea zidarului", lansarea CD-ului Rock Filarmonica cu sonete shakespeariene "I am that I am" sau spectacole de stand up comedy, de exemplu cel susţinut de Dan Badea şi Bordea.

O prezenţă deja tradiţională în peisajul "Toamnei orădene" va fi Festivalul de teatru scurt care revine după o pauză de cinci ani cu cea de-a XIV-a ediţie.

Adio, pică frunza!

În premieră, anul acesta festivalul se bucură şi de o siglă oficială, concepută de firma Utopium. "Frunza de pe coperta caietului program ştim bine că nu este cea mai fericită siglă, dar este un început. Spre deosebire de frunza de la Ministerul Turismului, la noi chiar se potriveşte. De altfel, sincer să fiu, speram să işte controverse pentru o mai mare expunere publică", a spus Flavius Bunoiu.

Festivalul "Toamna Orădeană" se va încheia cu focuri de artificii pe 10 octombrie, cu două zile înainte de ziua oraşului, care anul acesta cade într-o zi de marţi. Ziua de 12 octombrie va fi rezervată exclusiv manifestărilor oficiale de genul depunerilor de coroane sau defilării Gărzii de onoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
varza a-la Cluj
alo! "Horea" era contemporan, tovaras si hoaver cu "Closca" si "Crisan". Ala care o sa cante la noi in urbe, se numeste "Horia" [si Brenciu]; voi n-aveti Google [goagăl] in "redactie"? ["colega" Laura Gal scrie "giacă de fâş" intr-un articol] de ce sunteti superficiali? chiar atat aveti de lucru? va c.a.c.a.t.i in el de site dupa ce ca editia tiparita a ajuns o fiţuică d-un leu plina de reclame... VAI S-AMAR!!!
Postat 17 Septembrie 2010, 09:43 de magnovaradinum
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON