URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Decembrie 2018, 14:33

Proiecte pentru Vârtop: Drumurile dintre cabane vor fi asfaltate, lângă pârtia Piatra Grăitoare va fi construită o parcare supraetajată

Proiecte pentru Vârtop: Drumurile dintre cabane vor fi asfaltate, lângă pârtia Piatra Grăitoare va fi construită o parcare supraetajată sursa foto: VisitVartop Nucet Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Nucet are planuri mari pentru satul de vacanţă Vârtop, care în timpul iernii este cea mai frecventată destinaţie din Bihor.

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri la CJ Bihor, primarul Adrian Tuduce a anunţat că turiştii care vor petrece Revelionul la munte vor avea parte de zăpadă din belşug, naturală şi artificială. "Aseară (n.r. joi seară) am pornit tunurile de zăpadă", a declarat Tuduce. Tunurile sunt o noutate pentru Vârtop, fiind o investiţie făcută în acest an de Primăria Nucet.

Parcări goale, maşini pe şosea

Întrebat de BIHOREANUL cum va soluţiona însă problema parcărilor din satul de vacanţă, ţinând cont că şi în zilele libere de Crăciun drumul care urcă la Vârtop a fost blocat ore în şir, din pricina maşinilor oprite pe marginea şoselei, Tuduce a anunţat că a luat măsuri.

"Drumul a fost blocat, e adevărat, două ore, dar parcările erau goale. Şoferii lasă maşinile pe marginea şoselei, în faţa cabanelor, pentru că nu vor să plătească taxa de parcare", a spus edilul, garantând că parcările amenajate de Primărie, cu 600 de locuri, ar putea rezolva aceste blocaje, dacă ar fi folosite de şoferi.

Tocmai pentru a-i stimula pe turişti să-şi lase maşinile în aceste parcări, Tuduce a comandat montarea de bariere cu aparate de tichete în parcări. Astfel, şoferii nu vor mai plăti o taxă de 15 lei pe zi, ci strict în funcţie de timpii de staţionare. Dacă vor continua să-şi lase autoturismele pe şosea, şoferii vor risca amenzi, a precizat Tuduce, amintind că pe marginea carosabilului există indicatoare care arată că oprirea este interzisă.

Se asfaltează

Pe de altă parte, Tuduce a anunţat că are pregătit studiul de fezabilitate pentru construcţia unei parcări supraetajate, cu două nivele, lângă pârtia Piatra Grăitoare. Noua parcare ar urma să aibă 400 de locuri, întinse pe o suprafaţă de 2.600 mp, şi va fi conectată cu un tunel de instalaţia de telescaun de la pârtie. "Trebuie să găsim sursa de finanţare", a declarat primarul, precizând că ar prefera să acceseze fonduri europene.

Până când această parcare va fi construită, însă, Tuduce speră că problemele de trafic vor fi rezolvate şi prin asfaltarea drumurilor dintre cabane. "Am preluat de la Primăria Câmpani 3,7 kilometri de drumuri dintre cabane şi îi vom asfalta, cu bani din PNDL", a spus edilul. Astfel, aceste drumuri vor putea fi şi deszăpezite şi, implicit, vor prelua din maşinile care azi rămân pe şoseaua principală. Lucrările de asfaltare vor începe la primăvară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@via
Nu te supara, dar incerc sa te corectez nu pic! 1. Daca ai fost la slovaci anul trecut atunci trebuie sa stii ca in Tatra inalta, pe Lomnicz, schipass-ul e 39 de eur nu 50 cum zici tu. E un picutz mai scump in Tatra joasa, la Jasna, cu cativa eur, parca 45 era, nu mai tin bine minte, dar nu era nicaieri 50 eur. 2. Pensiunea unde m-am cazat eu oferea masa (mic dejun si cina) si cazare la pretul de 24,5eur/zi/persoana, deci nu toate pensiunile din zona au schipass-ul inclus, nici nu ar avea cum la pretul asta. 3 De la Oradea pana acolo sunt aprox 400 de km, parcursi destul de usor pe autostrada, multumita ungurilor si slovacilor, care fac autostrazi nu fura banii. Anul trecut, slovacii deja terminasera toata autostrada spre Poprad, mai putin centura la Kosice si centura la Presov. Sper sa am surprize placute anul asta! In rest e cum zici tu la Piatra Graitoare: mizerie, inghesuiala, mancare pe genunchi in frig, km de partie putini, partie prost intretinuta, preturi mari, deci nu ai doar impresia ca esti intzepat, e certitudine. Sa va mai zic ceva: mi-am uitat la Jasna in telecabina, rucsacul in care aveam portofelul, cheile de la masina, bani, acte, carduri, etc. si ceva haine de schimb. Am coborat cat am putut de repede si am asteptat telecabinele la imbarcare. Nu am retinut numarul celei in care am urcat si m-am uitat in toate. Rucsacul era viu si nevatamat in una din ele! Dupa timpul parcurs de mine pe chiuri si de frecventa telecabinelor, mi-am dat seama ca in acea telecabina mai urcasera doua ture de schiori! Ce ziceti ca s-ar fi intamplat in Romanica noasta? Mai gaseam ceva in portofel? :)
Postat 29 Decembrie 2018, 06:59 de Kid
'domeniul' schiabil Vartop
In sfarsit acolo pare ca lucrurile iau o turnura buna. Se pare ca s-au convins cei din zona de cati bani se pot face din turism, bineinteles, promovat inteligent. Totusi, pe langa proiectele de viitor descrise in articol care nu sunt deloc rele, cam tarzii din punctul meu de vedere, dar, bine-i si-asa, ar fi cateva lucruri care odata rezolvate ar inzeci numarul turistilor si ar aseza Vartopul pe lista 'top 5 domenii schiabile din tara'. 1. Prelungirea partiei pana la Piatra Graitoare; 2. Chiar daca nu se reduce pretul unei ture cu telescaunul, sa se creeze un pachet de tarife care sa ispiteasca turistul sa ramana peste noapte sau, de ce nu, mai multe zile. Aici ar trebui ca toti cei din zona sa formeze o echipa, cand spun toti ma gandesc in primul rand la proprietarii spatiilor de cazare. De ex: sa gasesti cazari care de la anumite zile in sus sa includa skipass-ul sau cel putin un procent din acesta, care sa fie proportional cu perioada de cazare, sau, de ex. domeniul schiabil Tatranská Lomnica, Slovacia, care se afla la doar 200 km (160 km pe autostrada) de granita Romaniei, domeniu cu 12 km de pârtii, acoperiţi de 9 instalaţii pe cablu, skipass-ul pe o zi este 50 euro, iar pe doua zile 60 de euro, pe trei zile 70 de euro, etc. Acolo TOATE cazarile sunt cu skipass inclus!!! Ce vreau sa spun este ca la Vartop exista o problema majora, si anume, CONCURENTA. Comparativ cu alte domenii schiabile din zona(in limita a 300 km), la Vartop nu prea exista suprafata schiabila iar un schior care coboara de 50 de ori intr-o zi plateste cam la fel daca nu mai mult ca in Slovacia; 3. Nu exista aproape deloc restaurante in zona, cele existente sunt atat de mici si atat de sufocate incat nu le putem lua in calcul. Foarte multi turisti mananca in masina, pe genunchi, cu motorul pornit. Serios, nu ai fizic unde sa faci pauza de masa si sa servesti ceva cald altfel decat in picioare sau in frig. In fine, pana cand toti cei care intra in contact cu turistul nu vor lucra ca o singura echipa, lucrurile vor avansa foarte lent sau deloc. Acolo, pare ca toti prorietarii sunt inamici intre ei, ba mai sunt unii care chiar cred ca-i invidiaza si-i urasc de moarte pe toti turistii din zona. Pacat. De ce la Vartop ai mereu impresia ca esti tepuit? Fie de taxe, fie de serviciile primite in schimb, fie de preturile uneori de 3, 4 ori mai mari ca in alte parti cu partii impresionante?
Postat 28 Decembrie 2018, 18:01 de User anonimizat
Primăria Nucet?
Primăria Oradea are planuri mari pentru satul de vacanţă Vârtop...Tunurile sunt o noutate pentru Vârtop, fiind o investiţie făcută în acest an de Primăria Oradea.E o lezmajestate sa scrii ca mai misca si alte primarii pe meleagurile astea.
Postat 28 Decembrie 2018, 15:06 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON