URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Decembrie 2012, 22:42

USL-iştii se bucură de victorie, dar credeau că va fi mai categorică! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Atmosferă de lucru

Membrii şi simpatizanţii liberali, social-democraţi şi conservatori de toate vârstele au umplut duminică sediul din bulevardul Magheru al PNL Bihor, unde funcţionează stafful USL care se ocupă de recepţionarea şi centralizarea rezultatelor votului pe baza proceselor-verbale din cele 650 de secţii de votare din judeţ.

La masa de conferinţe, circa 20 de tineri se ocupau de prelucrarea informaţiilor privind prezenţa la vot, estimată la peste 40% din totalul populaţiei cu drept de vot, fiind pregătiţi să introducă în calculatoare şi rezultatele numărătorii buletinelor de vot de la fiecare secţie.

În aceeaşi încăpere, cu puţin înaintea orei 21, numeroşi membri ai celor trei formaţiuni din USL comentau evenimentele zilei şi aşteptau cu nerăbdare rezultatele sondajelor de tip exit-poll difuzate de televiziuni: candidaţii din Oradea la Senat, Florin Bodog, şi la deputăţie - Florica Cherecheş, Sonia Drăghici şi Ioan Cupşa - preşedinţii organizaţiilor judeţene ale PNL, Cornel Popa, şi PSD, Ioan Mang, liderul liberalilor orădeni, primarul Ilie Bolojan, viceprimarii Mircea Mălan şi Ovidiu Mureşan, şeful ADP, Liviu Andrica, managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, şi al Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Dumitru Voloşeniuc, etc.

Reacţie ponderată

La ora 21, când televiziunile de ştiri au difuzat rezultatele sondajelor exit-poll, în sala de conferinţe a PNL Bihor s-a lăsat liniştea pentru a auzi sonorul unui televizor cam vechi, iar la auzul veştilor bucuria celor prezenţi a fost mai degrabă o combinaţie de satisfacţie şi dezamăgire. Motivul? USL obţinuse un scor mai mult decât dublu faţă de principalul adversar, ARD (între 54 şi 58 procente, în funcţie de casa de sondaje), însă majoritatea militanţilor se aştepta la o victorie în jurul a 60%.

Imediat după consumarea primelor comentarii, protagoniştii alegerilor s-au afişat în faţa unui panou cu însemnele USL, pentru a face tradiţionalel declaraţii oficiale. La sesiunea foto de dinainte, cei mai emoţionaţi au fost liberalii Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa, în timp ce pesedistul Florian Bodog îşi consulta des telefonul pentru a citi sms-urile, iar colega sa de partid, Sonia Drăghici, părea preocupată să schimbe cuvinte de salut cu toţi cei din jur.

La momentul declaraţiilor, acestea s-au dovedit mai degrabă zgârcite şi prudente, decât entuziaste. "Le mulţumesc celor mulţi care au arătat că voinţa poporului chiar contează. Consider că este un rezultat bun, şi aşteptăm şi rezultatele la nivelul judeţului Bihor", a spus Florian Bodog.

"Sper din toată inima ca rezultatele finale, oficiale, să fie mai mari decât arată cele din exit-poll, dar oricum mă bucur şi le mulţumesc tututor celor care, pe zăpadă, pe furtună şi pe gheaţă, au ieşit la vot şi şi-au spus cuvântul", a declarat Florica Cherecheş, în timp ce Sonia Drăghici a ales un registru "poetico"-politic: "Cei care au câştigat aceste alegeri sunt românii, alegătorii noştri, care în ciuda vicisitudinilor vremii au mers la vot şi au ales o cale democratică, o cale spre progres, spre un Guvern mai stabil, spre un Parlament sănătos".

Cel mai laconic a fost Ioan Cupşa: "Le mulţumesc tuturor celor care au votat".

Sărbătoare fără şampanie

Liderii principalelor formaţiuni din USL, Cornel Popa şi Ioan Mang, au fost ceva mai volubili. "Este o normalitate ceea ce s-a întâmplat astăzi, este o victorie tonică, de altfel aşteptată de noi toţi şi, până la urmă, este lecţia pe care poporul român o dă celor care au cerut calea dreaptă. Aceasta este calea dreaptă: victoria USL", a spus liberalul Cornel Popa.

Omologul său, Ioan Mang, şi-a exprimat şi el încrederea că scorul final şi oficial va fi mai bun, chiar dacă cele peste 55% din exit-poll înseamnă deja peste 60% dintre mandatele de deputaţi şi de senatori. "Scorul din exit-poll-uri mă încurajează, el reflectă foarte clar că tot ce s-a întâmplat în ultimii patru ani, şi inclusiv astă-vară la Referendum, a dus poporul la nemulţumiri. Suntem convinşi că mâine, când numărătoarea va fi finalizată, vom avea peste 60% din mandatele din Parlament", a spus Mang.

În tot acest timp, primarul Ilie Bolojan, a stat tăcut deoparte, foarte aproape de uşă, ferindu-se să facă orice fel de comentariu sau declaraţie.

În mod poate surprinzător, la sediul USL nu a fost desfăcută nicio sticlă de şampanie, iar în jurul orei 22 mulţi dintre membrii celor trei partide au plecat spre case, la masa de lucru rămânând doar cei ce vor centraliza rezultatele numărării voturilor din fiecare secţie din judeţ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
si acum punct si de la capat
Si de acum incolo, PUNCT SI DE LA CAPAT.; dar aveti grije - nu ca cei dinainte, fara coruptie, fara trafic de influenta, fara deturnare de fonduri, fara minciuni, fara limba de lemn......fara SISTEM ( ispitele nu vor intarzia sa se arate - procurori, magistrati,avocati,afaceristi,securisti,politisti.....care va vor coplesi cu interesele lor meschine,si asta in detrimentrul NOSTRU , al celor care v-am ales.Vor fi benevoitori care vor vrea sa va indrume ,sa va invete din experienta lor - vezi Blaga,Filip,- nu va lasati manipulati.Si apoi ,mai chemati-ne si pe noi la cate o intrunire, asta ca sa nu uitati cine tine cu voi de adevaratelea. CURAJ ,legea bunului simt si cu Dumnezeu inainte.
Postat 11 Decembrie 2012, 00:23 de bombonel
dinozaurii
Iar dinozaurii in parlamentul rusinii cu premi-plagiatorul in frunte? USL = viitorul care va distruge totul, se vor fura si ultimele resturi ramase...
Postat 10 Decembrie 2012, 16:16 de Ioo
Teleorma
Dragi uselaci bihoreni, v-ati fi asteptat ca victoria sa fie mai categorica? un 300% prezenta la vot v-ar fi ajutat sa va indepliniti aceasta dorinta?
Postat 10 Decembrie 2012, 13:18 de cineva
asta suntem fara tara!
din acest VOT am invatat ca nu toti suntem ROMANI, multora le este indiferent de tara lor, 2012 a demonstrat ca hotii nu au tara, ha, ha, ha, ha, ha, ha, pot supravietui prin hotie oriunde.FELICITARI celor ce lupta pentru tara lor, votul nu este obligatoriu dar acum in 2012 era un rau necesar la ce cosmar am trait .Ati stat in casa majoritatea a decis si pentru voi ! USL e viitorul asta e clar ca lumina zilei, in rest SUCCES !
Postat 10 Decembrie 2012, 12:12 de istorie
nu vrem ura, ne place orice cultura dar nu o impuneti ca obligatie ca facem urat.
aliantele au un ROL moaral, nu aplicati URA ca de ura veti fi distrusi, ungurimea cu cetatenie ROMANA deocamdata sunt ROMANI nu RUSI :)))) sunt oameni deosebiti asta e clar dar ii vrem tot asa si ca romani , nu va mai hraniti cu URA si dezbinare ca si rromi , sasi sunt tot romani dar isi iubesc strabuni.Nu cautati cearta, cautati pace .
Postat 10 Decembrie 2012, 12:09 de IANCU
manipulare
V-au manipulat USLASII promitandu-va debarasarea de UDMR , iar voi prosti cum sunteti i-ati crezut. Acuma sa va vad! Asteptati acuma sa curga lapte si miere!!! Au votat cca. 3.5 milioane pentru USL din 18.2 milioane de romani. Am lasat pensionarii si bugetarii sa ne cladeasca viitorul !!!!! Vom plange dupa PDL si Basescu !!!!!!!!! POPOR DE PROSTI
Postat 10 Decembrie 2012, 11:11 de europa
alegator
am votat USL ca sa scapam de UDMR, rusine sa le fie daca vor face vreo alianta cu ungurii
Postat 10 Decembrie 2012, 09:41 de un
PSDisti la voi acasa...
Mai PSD-isti mai stati la voi acasa. Am ajuns sa nu putem sta in sediul partidului din cauza voastra. Sobolani rosii ce sunteti!
Postat 10 Decembrie 2012, 09:16 de P N L
ALEGERI
am votat cu USL ca sa scapam de PDL si UDMR si prima dezamagire ce ne aduc USL isti sealiaza cu UDMR ul. RUSINE SA VA FIE.
Postat 10 Decembrie 2012, 07:53 de ludovic
CIUMA ROSIE
Ar fi mers mai multi pnl-isti la sediu sa se bucure ,dar n-au avut loc de PSD-istii care invadeaza si acapareaza totul, putere, functii,sedii....probabil urmeaza sa "absoarba"si PNL- Bihor....TRIST Noi simplii membri, nu mai avem loc de ei..... Fratilor, PSD-ul e tot PSD adica CIUMA ROSIE...Ce ne mai asteapta oare?Bolojan ,unde esti?>
Postat 10 Decembrie 2012, 07:01 de membri pnl...de rand
la treaba!
sincer, si eu ma asteptam la o victorie si mai si(desi, tot sincer, a fost O VICTORIE SUPERBA). Eu sunt un anti PDL-ist convins! Si fan USL genul "taliban". Dar de maine incolo voi critica orice derapaj al USL-ului! USL-ul trebuie sa faca in sfarsit ceva sa scoata tara asta din nebunia in care ne-a aruncat base' si ai lui! PS Sper ca din ianuarie parintele de la MDRT sa revina la Oradea! Nu de alta dar vine Boboteaza si apa trebuie sfintita! Si cu totul altceva este sa fie sfintita de un "profesor universitar" inginer, economist, doctor, diacon celib etc!
Postat 10 Decembrie 2012, 00:52 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON